ناتوانی جنسی با اختلالات هورمونی

[sbu_post_image]

در معاینه فیزیکی برای تشخیص ناتوانی جنسی ناشی از اختلالات هورمونی، باید به نشانه‌های کم‌کاری غدد جنسی مردانه (از جمله بیضه‌های کوچک و آتروفیک، کاهش موی صورت و بدن، و ژنیکوماستی) و علائم خواجگی (از جمله کاهش موهای ناحیه صورت، ژنیتالیا، زیر بغل، دستگاه تناسلی کودکانه، و صدای نازک) توجه ویژه داد. بررسی علل ناتوانی جنسی شامل گرفتن شرح حال دقیق، معاینه عمومی، بررسی محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-گناد، بررسی کار تیروئید و آدرنال، بررسی وجود دیابت قندی، بررسی سوابق شیمی درمانی، رادیوتراپی، تماس با سموم الکل و داروها، و نارسایی کلیه می‌باشد.

آزمایش‌ها شامل اندازه‌گیری غلظت تستوسترون و پرولاکتین می‌باشد. در بیمارانی که سطح پرولاکتین بالا دارند، باید آزمایش تکرار شود و در صورت بالا بودن مجدد، باید با شک به وجود تومور هیپوفیز به متخصص غدد ارجاع داده شود. برای بیمارانی که سطح تستوسترون آنها در صبح کم است، باید به صورت مکرر سطح LH و FSH در آنها اندازه‌گیری شود. اگر سطح تستوسترون پائین است اما سطح LH و FSH افزایش نیافته باشد، باید برای بررسی اختلال عملکرد هیپوفیز یا هیپوتالاموس، به مشاوره غدد مراجعه کرد.

اگر سطح تستوسترون در بدن کم باشد و سطح هورمون‌های LH و FSH بالا باشد، احتمالاً علت ناتوانی جنسی شما ناشی از نارسایی اولیه بیضه است. برای درمان نارسایی بیضه، می‌توان از تزریق تستوسترون زیر زبانی یا عضلانی استفاده کرد.

برای درمان ناتوانی جنسی به دلیل اختلالات هورمونی، تزریق تستوسترون به صورت داخل عضلانی با دوز ۲۰۰ mg هر ۲ تا ۳ هفته توصیه می‌شود، زیرا تاثیرات سمی ترکیبات خوراکی یا زیر زبانی بر روی کبد ممکن است وجود داشته باشد. در بیمارانی که به کم‌کاری هیپوفیز رنج می‌برند، ممکن است از هورمون HCG برای تحریک ترشح تستوسترون از بیضه استفاده شود. در مواردی که سرطان هیپوفیز باعث افزایش ترشح پرولاکتین می‌شود، درمان با داروی بروموکریپتین یا جراحی می‌تواند توانایی جنسی را به بیمار بازگرداند.

درمان اختلالات هورمونی و ناتوانی جنسی

تخصصی‌ها معتقدند که با استفاده از مواد مغذی زیر می‌توان به‌طور طبیعی تعادل هورمون‌های بدن را بهبود بخشید. برای این منظور، مناسب است که این مواد غذایی را در رژیم غذایی خود در نظر بگیرید:

– مصرف غذاهای غنی از فیبر مانند میوه‌ها، سبزیجات، حبوبات و غلات سبوس‌دار
– اضافه کردن سبزیجات بوته‌ای مانند بروکلی و کلم به رژیم غذایی
– مصرف سبزیجات دارای برگ‌های سبز و پهن مانند اسفناج و کاهو
– استفاده از منابع گیاهی غنی از استروژن مانند دانه سویا، نخود و عدس
– مصرف میوه‌های دارای فلاوونوئیدها مانند توت‌ها، انگور قرمز و مرکبات
– مصرف اسیدهای چرب حیاتی مانند روغن زیتون، ماهی، امگا 3، غلات سبوس‌دار و خشکبار
– مصرف چربی امگا 3 موجود در ماهی‌های آزاد، ماهی تن و مکمل‌های روغن ماهی
– استفاده از مکمل‌های غذایی حاوی ب‌کمپلکس
– مصرف محصولات ارگانیک، مرغ و ماهی

علاوه بر این، فعالیت ورزشی منظم و روزانه، کنترل استرس، خواب کافی در شب، پرهیز از مصرف بیش از حد گوشت و چربی حیوانی و لبنیات چرب، کافئین، قهوه، نوشابه‌های انرژی‌زا و کربوهیدرات‌های پردرشته مانند نان و برنج سفید، همه این عوامل می‌توانند در درمان ناتوانی جنسی با اختلالات هورمونی مؤثر باشند و باعث تعادل ترشح هورمون‌ها در بدن شوند.

خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” اختلالات هورمونی و ناباروری مردان ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ناتوانی جنسی مطالعه فرمایید.

منبع: کانون دانش. پزشکان

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره