قند خون پایین؛ علل، علائم، عوارض و درمان

[sbu_post_image]

بیماری دیابت ممکن است منجر به تنش‌ها و فشارهایی در زندگی روزمره شما شود، که مسئولیت‌های اضافی را بر عهده شما می‌گذارد و باعث می‌شود که نگرانی‌های سلامتی خود باشید. برای رهایی از این استرس‌ها و نگرانی‌ها و اضطراب‌ها، نیازمند توانایی و تحمل شما است و از کمک، همکاری و همراهی تیم بهداشتی استفاده می‌کند. اولین گام، قبول بیماری دیابت است. اگر می‌خواهید با دیابت کنار بیایید و اجازه ندهید که آن شما را کنترل کند، باید موجودیت آن را قبول کنید. همه باید بدانند که شما دیابت دارید و باید به دنبال روش‌های کنترل و پیشگیری از عوارض قند خون پایین باشید. بنابراین، قبول بیماری دیابت اولین موفقیت شما در مراقبت از خود است و اولین گام در بهبود زندگی با قند خون پایین می‌باشد. همکاری و همراهی دوستان و آشنایان می‌تواند زندگی با دیابت و قند خون پایین را آسان‌تر کند. این مرحله کنار آمدن با بیماری قند خون پایین، بررسی دقیق و موشکافانه و نگرش عمیق به احساسات خود در مورد قند خون پایین و روش‌های درمانی و توجهات تیم بهداشتی است. این مسئله طبیعی است اما ترس، خشم و گیجی می‌تواند مانعی در راه درمان قند خون پایین و جلوگیری از موفقیت برنامه‌ریزی تیم بهداشتی باشد. صحبت کردن در مورد این احساسات با اطرافیان خود می‌تواند کمک کند تا دیگران موقعیت و احساس شما را در مورد بیماریتان بهتر درک کنند و شما بتوانید همکاری، پشتیبانی و همراهی آنها را بدست آورید.

عوارض

کاهش قند خون (هیپوگلیسمی) هنگامی که میزان قند خون به اندازه ای کاهش یابد که از میزان طبیعی کمتر است آن را هیپوگلیسمی می گویند. بیشتر افراد مبتلا به بیماری قند، کاهش قند خون پایین تر از 70 را متوجه نمی شوند. علائم قند خون پایین می توانند فیزیکی و یا روانی و شروع آن خیلی سریع باشد.

علل کاهش قند خون

معمولترین عوامل قند خون پایین عبارتند از:

  • مصرف بیش از نیاز قرصهای دیابت و یا تزریق انسولین،
  • خوردن وعده های غذایی یا میان غذایی در مواقع غیر معمول و نامنظم.
  • حذف یک وعده غذا و یا ناقص خوردن وعده های غذایی و میان غذایی.
  • فعالیت های بیش از حد و معمول روزانه و ورزش های سخت و طولانی.

علائم

با بروز علائم قند خون پایین، بدن به شما هشدار می دهد که قند خونتان خیلی کاهش یافته است. مثل احساس ضعف شدید، عرق کردن، خستگی، احساس گرسنگی شدید، بدخلقی و حالت گیجی، تند شدن ضربان قلب، سردرد و تار شدن دید، بی حسی و مورمور شدن لبها و دهان و بالاخره پس افتادن.

درمان قند خون پایین

درمان قند خون پایین اصولاً مشکلی نیست، اما قبل از وقوع آن باید بدانید که چه باید انجام دهید. اگر فکر می‌کنید که قند خونتان پایین آمده است، برای اطمینان از وضعیت قند خون پایین، باید میزان قند خون خود را آزمایش کنید. اگر میزان آن کمتر از 70 میلی‌گرم بر دسی‌لیتر باشد (یا میزانی که پزشک معالج برای شما تعیین کرده است)، حتماً باید با خوردن یک ماده قندی میزان قند خون را افزایش دهید. خوردن قند، سریعتر از هر ماده غذایی دیگر، میزان قند خون شما را افزایش می‌دهد و آن را به حد طبیعی می‌رساند. اگر آزمایش مقدار قند خون برایتان ممکن نیست و به قند خون پایین شک دارید، بهتر است با خوردن مواد قندی قند خون پایین را درمان کنید، در غیر این صورت علایم قند خون پایین شدیدتر و در مواردی غیر قابل جبران خواهد بود.

موادی که می‌توانند به سرعت میزان قند خون را کاهش دهند عبارتند از:

۱. خوردن قرص‌های شیرینی
۲. نصف پیمانه آب سیب یا آب پرتقال
۳. نصف پیمانه نوشابه حاوی قند مثل پپسی یا کوکا
۴. ۵ یا ۶ عدد آبنبات
۵. یک پیمانه شیر
۶. یک قاشق غذاخوری شکر

نکاتی که باید در مورد قند خون پایین حتما به خاطر داشته باشید:

بیشتر موارد قند خون پایین بدون هشدار اتفاق می‌افتد و ممکن است به شما فرصت ندهد تا بتوانید آن را سریعا درمان کنید. افرادی که داروهای کنترل قند خون و یا انسولین مصرف می‌کنند باید حتما دستبند یا کارت شناسایی مربوط به دیابت را همراه داشته باشند. اگر به وضعیت ضعیفی و بیهوشی درآمده‌اید، کارت شناسایی شما به اطرافیان کمک می‌کند تا با دانستن نوع بیماری، اقدامات درمانی مؤثری را در مورد شما انجام دهند.

خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان مرض قند ” و ” روش های درمان هیپوگلیسمی ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه قند خون پایین مطالعه فرمایید.

منبع: کتاب جدیدترین روش های کنترل دیابت

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره