عوامل بروز راشیتیسم

[sbu_post_image]

بسیاری از کودکان قبل از ظهور علائم راشیتیسم، دچار کمبود طولانی مدت ویتامین D می‌شوند. راشیتیسم یک بیماری نرمی استخوان است که می‌تواند ناشی از کمبود ویتامین D باشد. استخوان‌های ضعیف شده در کودکان کوچک می‌تواند منجر به پاهای پرانتزی، نرمی جمجمه و تأخیر در رشد سینه شود. تخصصی‌ها معتقدند که تعداد کودکان مبتلا به راشیتیسم در سال‌های اخیر افزایش یافته است. شیرخواران، کودکان و نوجوانان باید از مکمل‌های ویتامین D به صورت قطره یا قرص برای سلامتی استخوان‌ها استفاده کنند، به ویژه شیرخوارانی که از شیر مادر استفاده می‌کنند؛ زیرا کمبود ویتامین D در شیر مادر می‌تواند منجر به اختلالات رشد، راشیتیسم و ریکتز در کودکان شود.

ویتامین D برای حفظ سلامت و رشد استخوان‌ها، دندان‌ها و جلوگیری از بیماری‌های مرتبط با پوکی استخوان و استئوپروز در دوران کهنسالی بسیار مهم است. این ویتامین باعث افزایش جذب کلسیم و فسفر از روده‌ها، کاهش دفع این عناصر از کلیه‌ها و کنترل متابولیسم در استخوان می‌شود. همچنین، ویتامین D در رشد سلول‌های استخوانی نیز تأثیرگذار است و عمل آن در ترجمه ژن‌های هسته‌ای سلول است.

اکثر کودکان با زانوی پرانتزی متولد می‌شوند، اما این عارضه به طور خودبخودی پس از چند سال و با رشد کودک برطرف می‌شود. اما رشد غیرطبیعی استخوان یا ابتلا به بیماری‌های خاصی مانند راشیتیسم (نرمی استخوان) ناشی از کمبود ویتامین D می‌تواند باعث بروز بیماری پای پرانتزی شود. بنابراین، مصرف ویتامین D به عنوان یک مکمل غذایی برای حفظ سلامت استخوان‌ها، به ویژه در کودکان و نوجوانان، بسیار مهم است.

علائم راشیتیسم

علایم راشیتیسم عبارت هستند از:

  •  نرمی یا درد استخوان
  • نقص در رشد دندان‌ها و پوسیدگی زودرس
  • ضعف ماهیچه‌ها
  • افزایش امکان شکستگی استخوان‌ها
  • خمیدگی و نقص در شکل‌گیری استخوان‌ها
  • نقص در رشد
  • کمبود کلسیم در خون
  • تتانی ماهیچه‌ها
  • نرمی غیرعادی جمجمه در نوزادان

کودکان 6 تا 24 ماه بیشتر از هر رده سنی دیگری در معرض خطر ابتلا به راشیتیسم و نرمی استخوان قرار دارند. چون این گروه سنی در مرحله رشد سریع قرار داشته و همان گونه که عنوان گردید ویتامین D، فسفر و کلسیم نقش بسیار مهمی را در رشد ایفا می کنند.

کمبود ویتامین D یکی از عوامل بروز راشیتیسم است و کودکانی که به جز شیر مادر، دیگر منابع ویتامین D را دریافت نمی‌کنند، در معرض خطر نرمی استخوان قرار دارند. تماس با اشعه نور خورشید برای تولید مقادیر ضروری ویتامین D فعال بسیار مؤثر است، اما آفتاب سوختگی و سرطان‌های پوست را به دنبال دارد و کودکان در معرض نور شدید آفتاب قرار می‌گیرند. استفاده مکرر از کرم‌های ضد آفتاب باعث کاهش چشمگیری در جذب ویتامین D در کودکان می‌شود.

کمبود کلسیم و فسفر نیز از عوامل بروز راشیتیسم و نرمی استخوان در کودکان است. کودکانی که کلسیم و فسفر کافی را از رژیم غذایی خود دریافت نمی‌کنند، در معرض خطر ابتلای به نرمی استخوان قرار دارند. دسترسی به شیر و فرآورده‌های لبنی دیگر مانند بستنی و آب میوه‌هایی مانند آب پرتقال می‌تواند به کودکان در دسترس باشد و از ابتلای به راشیتیسم جلوگیری کند.

درمان راشیتیسم با تجویز کلسیم و ویتامین D است. معمولاً چند ماه طول می‌کشد تا وضعیت بیمار به حد طبیعی برسد. بسیاری از تغییر شکل‌های اندام مانند پای پرانتزی با درمان دارویی خود به خود خوب می‌شوند. در حالات شدید، تغییر شکل استخوان‌ها ممکن است برای درمان، به جراحی نیاز باشد. با این حال، بعضی تغییر شکل‌های استخوانی که در لگن یا قفسه سینه به وجود می‌آید و یا مشکلات قدی که برای بیمار به وجود آمده ممکن است برای همیشه برای وی باقی بمانند.

برای آشنایی با ” درمان نرمی استخوان و ریکتز ” بر روی لینک کلیک کنید.

منبع: آکا ایران. ئانشنامه سلامت. پارسی طب. اطلاعات دقیق پزشکی

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره