[sbu_post_image]
دیابت یا مرض قند به علت ناتوانی بدن در تولید یا مصرف انسولین پدید می آید. انسولین ماده ای است كه در بدن توسط لوزالمعده تولید میگردد و باعث میشود قند یا به عبارتی مهمترین منبع انرژی بدن مورد استفاده قرار گیرد. علائم دیابت شامل افزایش قند خون، عطش بیش از حد و تكرر ادرار، بیماری ها و عوارض چشمی و همچنین تغییراتی در رگهای خونی بدن ( سرخرگها و سیاهرگها) میشود. احتمالا همهی دیابتی ها این را میدانند که بیماریشان در بلندمدت، تهدیدی برای سلامت چشمشان است ولی به احتمال زیاد، بیشترشان نمیدانند که دیابت یکی از چهار علت اصلی نابینایی در دنیاست.
بیماری های چشم ناشی از مرض قند
مرض قند میتواند منجر به آب مروارید، آب سیاه و خونریزیهای عروقی در چشم شود. بنابراین، برای پیشگیری و مقابله با عوارض چشمی ناشی از مرض قند، باید اقدامات لازم را انجام داد. بهترین راه برای این منظور این است که بیمار قند خون خود را در یک حد مطلوب و بدون نوسان نگه دارد. بسیاری از افراد فکر میکنند که تنها اگر قند خون ناشتای آنها نزدیک به صد باشد، مساله حل میشود، اما طبق مطالعات جدید، قند خون باید کمترین نوسان را داشته باشد. به عبارت دیگر، شخص باید قند خون خود را نه تنها در زمان ناشتا، بلکه نیم ساعت، دو ساعت و چهار ساعت پس از غذا نیز بررسی کند تا بتواند رفتار غذایی-دارویی مناسبی برای کنترل نوسان قند خون خود پیدا کند و همچنین جلوی افزایش قند خون بالای ۲۰۰ را بگیرد.
میزان شیوع عوارض چشمی ناشی از دیابت با مدت زمان ابتلا به بیماری، سن بیمار، کنترل قند خون و ژنتیک افراد رابطه مستقیم دارد.
بیمارانی که در سنین جوانی به دیابت نوع یک مبتلا میشوند و انسولین تزریق میکنند، معمولاً زمانی که بیماری آنها تشخیص داده میشود، به عوارض چشمی ناشی از مرض قند مبتلا میشوند. این اتفاق به دلیل دیر تشخیص داده شدن مرض قند در این افراد رخ میدهد. حتی اگر بیماری از روز اول تشخیص داده شود، حدود 5 تا 10 سال طول میکشد تا علایم آن در چشمها ظاهر شود.
در بیماران مسن و میانسال که به دیابت نوع دو مبتلا هستند و گاهی قرص میخورند و گاهی انسولین تزریق میکنند، علایم چشمی معمولاً 8 تا 10 سال پس از ابتلا به بیماری دیابت نوع دو ظاهر میشوند.
مرض قند میتواند به چشمهای شما آسیب برساند و عوارض مختلفی از تاری دید موقت تا مشکلات جدیتر مانند رتینوپاتی (صدمه به لایه حساس به نور در چشم) ایجاد کند.
هنگامی که شما شروع به مصرف انسولین یا داروهای کاهنده قند خون میکنید، ممکن است متوجه شوید که دید چشمهای شما تار شده است. دلیل این امر این است که عدسی چشمهای شما، هنگامی که مبتلا به مرض قند میشوید، آب از دست میدهد و هنگامی که درمان را شروع میکنید، کمکم عدسی چشمتان آب را دوباره به دست میآورد و این موجب ایجاد تاری دید موقت میشود.
خوشبختانه، این تاری دید بهطور موقت است و بدون نیاز به درمان، در عرض چند ماه خودبخود بهبود مییابد. اگر عوارض چشمی ناشی از مرض قند برای شما اتفاق افتاد، پیش از اینکه برای تهیه عینک به چشمپزشک مراجعه کنید، چند ماهی منتظر بمانید تا تاری دید از بین برود.
برای آشنایی با ” علائم مرض قند ” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: تبیان. معاونت بهداشتی. چشم پزشک