[sbu_post_image]
خانوادهها همواره در مورد رشد قدی فرزندانشان نگرانند و خصوصا اگر فرزندشان نسبت به همسن و سال خود کوتاهتر باشد، همواره از این پیامد میترسند که نکند فرزندشان «کوتوله» بماند! اما منظور از کوتاهی قد آن است که در یک کودک، اندازه قد در شرایط یکسان از نظر جنس، سن و نژاد از سایر کودکان کوتاهتر باشد.
عوامل موثر بر کوتاهی قد
کاهش میزان مصرف تغذیه مادر باردار و مشکلات روانی و اجتماعی مادر در تغذیه و پرورش کودک، رماتیسم مفصلی، بیاشتهایی، مشکلات روانی و اجتماعی کودک، ژنتیک، بیماریهای مادرزادی، اختلال در عمل هورمونهایی چون هورمون رشد در ایجاد کوتاهی قد دخالت دارند.
در میان عواملی که ذکر شد تغذیه نقش بسیار مهمی در رشد کودک دارد. نامناسب بودن کیفیت تغذیه در کشور طی چند سال اخیر، باعث کاهش 2/5 سانتیمتری قد مردم در کشور شده است. از سوی دیگر دسترسی به خدمات بهداشتی و نظام رفاه اجتماعی، کیفیت مراقبت از زنان باردار و نوزادان، وضعیت اجتماعی و تغذیه متعادل همگی بر قامت انسان تاثیر میگذارند.
علل کوتاه ماندن قد
برخی از علل کوتاه ماندن قد عبارتند از :
- اختلال استخوانی مانند بیماری راشی تیسم (نرمی استخوان)
- بیماری های مزمن مثل بیماری قلبی مادرزادی، بیماری های کلیوی، آسم، سلول داسی شکل، تالاسمی، سلیاک، کم کاری تیروئید، دیابت، آرتریت روماتوئید در نوجوانی
- بیماری های ژنتیکی مانند سندروم داون، سندروم ترنر، سندروم ویلیام، سندروم نونان
- نقص در تولید هورمون رشد
- عفونت نوزاد در دوره جنینی
- سوءتغذیه
- رشد ضعیف جنین در داخل رحم
منبع: تبیان ، جام جم سرا