علل چاقی كودكان

[sbu_post_image]

چاقی به معنای افزایش چربی های زائد بدن است و تعریف واحدی برای بیان چاقی کودکان وجود ندارد. برخی متخصصین از شاخص BMI استفاده می‌کنند، در حالی که دیگران معتقدند که اگر وزن کودک 20 درصد بیشتر از وزن یک کودک سالم و متناسب با قد خود باشد، دچار چاقی است. چاقی در دوران کودکی یکی از مهم‌ترین مسائل پزشکی و بهداشتی است، زیرا تأثیر زیادی بر روی زندگی کودک دارد و خطر ابتلا به بیماری‌ها را افزایش می‌دهد. همچنین می‌تواند مشکلات روحی و اجتماعی را ایجاد کند. احتمال بروز چاقی در بزرگسالی در کودکان چاق بسیار بالاست و خطر ابتلا به بیماری‌هایی مانند بیماری قلبی و سکته را افزایش می‌دهد. اگر کودک شما چاق است، می‌توانید جلوی علل چاقی کودکان را بگیرید و به او کمک کنید تا وزن خود را در حد طبیعی نگه دارد.

– در دوران نوزادی، شیرخوارگی و زمان شروع غذای کمکی، می‌توانید از چاقی کودک پیشگیری کنید.

– در سنین پائین کودکی، بایستی به کودک میان‌وعده‌های مغذی و کم چرب دهید و هر روز او را تشویق به انجام فعالیت بدنی شدید (مثل انواع ورزش‌ها) کنید.

– به بچه‌های بزرگتر می‌توانید یاد دهید که غذاهای سالم و مغذی را برای خود انتخاب کنند و ورزش‌های مفید را انجام دهند. همچنین باید مدت زمان تماشای تلویزیون و بازی کامپیوتری یا ویدئویی را کاهش دهند.

کودکانی که به طور مرتب بیشتر از نیازشان، انرژی دریافت می‌کنند، دچار وزن اضافی می‌شوند و اگر چنین روندی تغییر نکند، کودک بیش از پیش چاق خواهد شد.

علل و عوامل موثر در چاقی کودکان

عوامل مختلف زیادی باعث عدم تعادل بین انرژی مصرفی و دریافتی می شود، كه شامل موارد زیر است:

1- چاقی ژنتیکی کودکان

– در بعضی خانواده ها، چاقی ارثی است.

– احتمال چاقی در كودكی كه پدر، مادر، برادر یا خواهرش چاق هستند، زیاد است.

– عوامل ژنتیكی و ارثی به تنهایی باعث چاق نمی شوند. بلكه چاقی زمانی اتفاق می افتد كه كودك بیشتر از مقدار موردنیاز، انرژی دریافت كند.

2- عادات غذایی

– امروزه افراد غذاهای سالم و مغذی مثل میوه، سبزی و غلات كامل ( سبوس دار ) را كمتر و غذاهای آماده، خوراكی های فرآوری شده و نوشابه را بیشتر مصرف می كنند.

– این غذاها دارای چربی و كالری بالایی هستند، ولی سایر موادمغذی در آنها كم است.

3- فعالیت بدنی و ورزش

– تماشای تلویزیون، بازی های کامپیوتری و ویدئویی در بین کودکان باعث کاهش فعالیت بدنی آنها می‌شود. به عنوان مثال، کودکان آمریکایی به طور متوسط روزانه 3 ساعت به تماشای تلویزیون می‌پردازند. این فعالیت‌ها باعث کاهش تحرک و مصرف انرژی می‌شود و در این مدت، کودکان ممکن است خوراکی‌های پرکالری مصرف کنند.

– والدین به دلیل نگرانی برای سلامتی کودکان خود، از شرکت آنها در کلاس‌های ورزش بعد از مدرسه، جلوگیری می‌کنند.

– برخی شرایط بدنی و بیماری‌ها ممکن است باعث چاقی شوند، اما این موارد بسیار نادر هستند؛ مانند اختلالات هورمونی و سایر مواد شیمیایی و نیز اختلالات ارثی در متابولیسم بدن.

– برخی داروها ممکن است با تغییر فرآیند غذاها در بدن، یا ذخیره چربی باعث بروز چاقی در کودکان شوند.

برای کنترل وزن کودکان، لازم است به اشتهای آنها توجه کنیم و غذاهای پرکالری را به او محدود کنیم. می‌توانیم از سبزیجات تازه و میوه‌ها برای تامین نیازهای غذایی او استفاده کنیم و او را به فعالیت‌های بدنی تشویق کنیم. همچنین باید از شیرینی‌ها و خوراکی‌های پر چربی پرهیز کرده و به جای آنها، مواد غذایی سالم را به او تقدیم کنیم. به عنوان جایزه، بهتر است از شکلات و شیرینی‌ها خودداری کنیم.

خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان چاقی کودکان ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه علل چاقی کودکان مطالعه فرمایید.

منبع: پارسی طب. روانشناسی کودک

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره