[sbu_post_image]
صرف غذاهای ناسالم، کمبود فعالیت های فیزیکی و کم تحرکی و ایجاد الگوهای غذایی نامناسب در خانواده ها از علل چاقی جوانان و نوجوانان می شود. علت چاقی جوانان و نوجوانان در سال های اخیر را مصرف غذاهای ناسالم، کم شدن فعالیت های فیزیکی فرزندان و الگوهای غذایی نامناسب خانواده است. افزایش تعداد فرزندان چاق، باعث مشکلات اجتماعی بعدی و حتی باعث مورد تمسخر قرار گرفتن آن ها از سوی همسالانشان می شود. با سپری شدن دوره نوجوانی، باید برای برگرداندن وزن افراد به حالت عادی تلاش کرد زیرا انرژی مصرف نشده به عنوان چربی در بدن ذخیره می شود. برای انجام فعالیت باید کالری و غذا به بدن برسد و در صورتی که مواد دریافت شده بیش از نیاز افراد باشد به صورت چربی در بدن ذخیره می شود.
دلایل چاقی نوجوانان
در کل، دلایل اصلی چاقی در دوران نوجوانی و جوانی شامل عادات نادرست تغذیهای، پرخوری، افزایش مصرف غذاهای آماده، وراثت، اختلالات هورمونی، مصرف بیرویه شیرینیها و نوشیدنیهای شیرین، و کمبود فعالیت بدنی مناسب است.
افزایش مصرف غذاهای آماده و تنقلات ناسالم یکی از عوامل رایج افزایش وزن در نوجوانان است. همچنین، کمبود فعالیت بدنی نیز یکی از دلایل چاقی در این گروه سنی محسوب میشود. بسیاری از مدارس کلاسهای تربیت بدنی روزانه را از برنامههایشان حذف کردهاند و این باعث شده است که الگوی زندگی نوجوانان به سمت فعالیتهای نشسته سوق پیدا کند. همچنین، وقایع استرسزا نیز میتوانند عاملی برای اضافه وزن و مشکلات روانی-روحی نوجوانان باشند، از جمله افسردگی و کسالت.
چاقی در نوجوانان، یکی از مشکلات شایع در جوامع پیشرفته است که باعث بروز اختلالات بدنی و روانی متعددی میشود. علل برخی از چاقیهای نوجوانان به عوامل ژنتیکی و هورمونی برمیگردد که نادرتر هستند. با این حال، عوامل محیطی نیز میتوانند باعث افزایش وزن نوجوانان شوند.
یکی از عوامل محیطی مهم، نحوه سپری کردن زمان نوجوانان است. به طور متوسط، نوجوانان حدود 3 ساعت و نیم در روز را صرف تماشای تلویزیون میکنند و زمان زیادی را هم پشت میز رایانه و دیگر وسایل الکترونیکی صرف میکنند. به همین دلیل، جایگزینی فعالیتهای پرتحرک با فعالیتهای کم تحرک و ساکن، از دیگر عوامل افزایش وزن نوجوانان است.
والدین نیز میتوانند در افزایش وزن فرزندانشان نقش داشته باشند. بسیاری از والدین چاق، نسبت به بقیه والدین، توجه کمتری به وزن فرزندشان دارند و نسبت به نحوه خوردن او هم بیتفاوتند که این مسئله چاقی فرزند را بیشتر میکند. با این حال، عوامل ژنتیکی نیز ممکن است در این مسئله دخیل باشند.
عوامل محیطی دیگری که میتوانند باعث افزایش وزن نوجوانان شوند، عبارتند از: پایین رفتن هزینههای عمومی مواد خوراکی، استفاده زیاد از غذاهای بیرون از منزل، فراوانی نوشیدنی و غذاهای پرکالری، افزایش حجم غذاهای مصرفی در رستورانها و فستفودها و کاهش ورزش در مدارس. بنابراین، برای مقابله با چاقی در نوجوانان، باید به عوامل ژنتیکی و محیطی توجه کرد و اقدامات مناسبی را انجام داد.
عوارض چاقی نوجوانان
چاقی یکی از مشکلات شایع در جوامع پیشرفته است که باعث بروز اختلالات بدنی و روانی متعددی میشود. برخی از این اختلالات شامل دیابت نوع دو، اختلالات خوردن مانند پرخوری روانی، اختلالات استخوانی مانند ساختار و شکل نامناسب پاها، مشکلات کبدی، اختلالات تنفسی، مسدود شدن و ناراحتی قفسه سینه، اختلالات خواب، ناراحتی قلبی ناشی از افزایش حجم قلب و مسدود شدن رگهای آن است. همچنین، چاقی میتواند باعث پایین آمدن عزت نفس و تاثیر آن بر روابط اجتماعی نوجوانان شود و در بزرگسالی باعث ابتلا به بیماریها و اختلالات ناشی از چاقی شود.
به علت تاثیرات مخرب چاقی بر سلامت، باید به عنوان یک بیماری شناخته شود. در حال حاضر، فقط پیامدهای آن مانند دیابت و… به عنوان بیماری شناخته میشود. برای مقابله با علل چاقی در جوانان و نوجوانان، کیفیت تغذیه دانشآموزان در مدارس باید بهبود یابد. به جای عرضه و ارائه مواد پرکالری و حاوی قند زیاد، میوهها و مواد مغذی و سالم برای آنها ارائه شود. همچنین، توجه به وزن کودکان در مدارس ضروری است و باید فضاهای بازی و تحرک برای نوجوانان و جوانان ایجاد شود.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” چاقی ژنتیکی ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه چاقی نوجوانان مطالعه فرمایید.
منبع: خراسان نیوز. رژیم درمانی نوین