[sbu_post_image]
علل کوتاهی قد کودکان
فقط یک درصد کوتاهقدی به علت کمبود هورمون رشد است لذا استفاده از هورمون رشد بدون تجویز پزشک توصیه نمیشود.
عوامل مختلفی روی رشد و نمو از دوران قبل از تولد تا هنگام به دنیا آمدن و بلوغ موثر است. یکی از موثرترین فاکتورها زمینههای ژنتیکی است و به عبارت دیگر میانگین قد پدر و مادر است که قد نهایی فرزندان را نشان میدهد. عوامل قبل از تولد مانند بیماریهای مزمن مادر مثل عفونتها و حتی سیگار کشیدن مادر میتواند روی رشد قد نوزاد موثر باشد. فشار خون بیمار در دوران بارداری نیز موثر است.
بیماریهایی که نوزاد بعد از بهدنیا آمدن پیدا میکند مانند سوءتغذیه، بیماریهای دستگاه گوارش مثل اسهال و استفراغ شدید، نارسایی مزمن کلیه و بیماری قلبی و در کوتاهتر شدن قد نوزادان موثر خواهد بود. مهمترین عوامل کوتاهقدی، هورمونی هستند که به نحوی در رشد و نمو فرد دخیلاند و یکی از آنها، هورمون رشد است. برخی نوزادان به طور مادرزادی هورمون رشد ندارند البته باید در نظر داشت که فقط یک درصد کوتاهی قد به علت کمبود هورمون رشد است.
هورمون مهم دیگر موثردر کوتاهقدی، هورمون تیروئید است لذا بچههایی که با کمکاری مادرزادی تیروئید متولد میشوند یا بعد از آن به کمکاری تیروئید مبتلا میشوند رشدشان به تأخیر میافتد همچنین افرادی که مبتلا به بیماری کوشینگ یا سندرم ترنر هستند، کوتاهقد میشوند.
درمان کوتاهی قد کودکان
برای درمان ابتدا باید قد و وزن بچهها را اندازهگیری کرد و اگر قد بچهای زیر منحنی رشد باشد، این فرد کوتاه قد است اما اگر قد بچهای در منحنی رشد موجود باشد کوتاهقدی مطرح نیست البته ممکن است والدین دوست داشته باشند فرزندشان قد بلندتری داشته باشد.
اگر قد آنها زیر منحنی رشد باشد بر اساس علت، درمان متعدد است چنانچه اگر کمکاری تیروئید موجب کوتاهقدی شده است، قرص یا هورمون تیروئید باید مصرف کند. اگر سوءتغذیه علت است باید حل شود. اگر هورمون رشد عامل کوتاهقدی است باید از آن استفاده شود که به صورت آمپول روزانه تنظیم میشود و طول درمان تا زمانی است که صفحات رشد استخوان بسته شود لذا بستگی دارد که بچه در چه زمانی مراجعه کرده است.
منبع: خبر آنلاین