[sbu_post_image]
سندرم تخمدان پركیست شایعترین علت نازایی است كه در تبریز شیوع بالایی دارد و حدود 25 درصد از علل هورمونی نازایی را تشكیل میدهد. سندرم تخمدان پركیست یا همان «PCO» به صورت مشخص زنان را در دهه سوم زندگی گرفتار میكند.
سندرم پلی کیستیک و نازایی
اختلال سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) امروزه در بین دختران 15 تا 20 ساله نیز رواج دارد و علایم این بیماری شامل اختلالات غددی ثانویه، عدم تخمکگذاری، چاقی قبل از قاعده شدن اولیه، افزایش رشد موهای زاید، درد مزمن لگن، افزایش جوش صورت، قطع قاعدگی بعد از قاعدگیهای نرمال، بزرگی تخمدانها و نازایی میباشد. سندرم تخمدان پلیکیستیک ممکن است در زنانی که برای باردار شدن دچار مشکل هستند، بارز شود. مهمترین علت سندرم تخمدان پلیکیستیک، تغییر سطوح هورمونها در بدن است. زنانی که در خانوادهشان افرادی با سندرم تخمدان پلیکیستیک وجود دارد، نسبت به ابتلا مستعدترند.
تشخیص زودهنگام و درمان سندرم تخمدان پلیکیستیک میتواند خطر عوارض طولانیمدت مانند دیابت و بیماریهای قلبی را کاهش دهد. بیمارانی که در مراحل ابتدایی سندرم تخمدان پلیکیستیک هستند و تمایل به باردار شدن دارند، میتوانند از داروهای محرک تخمکگذاری برای باردار شدن استفاده کنند و جراحی آخرین روش انتخاباتی برای درمان است.
سندرم تخمدان پلیکیستیک شرایطی را ایجاد میکند که فولیکولهای کوچک موجود در تخمدانها نمیتوانند به فولیکولهای بالغ تبدیل شوند و با عدم تعادل هورمونی و الگوهای غیرقابل پیشبینی تخمکگذاری مشخص میشود.
نازایی و اختلالات تخمک گذاری
اختلال در تخمک گذاری به وضعیتی (معمولاً هورمونی) اطلاق میشود که منجر به مانع شدن از آزاد شدن تخمک بالغ توسط تخمدانها میشود. علائم احتمالی این اختلال شامل فقدان یا وجود عادات ماهیانه نامنظم و خونریزیهای ماهیانه کم یا زیاد است. درمانهای ممکن شامل داروهای باروری و لقاح آزمایشگاهی میباشد. حدود 70 تا 90 درصد از زنان تخمک گذاری میکنند و از این تعداد 20 تا 60 درصد حامله میشوند.
در صورتی که تخمکهای شما آسیب دیده باشند یا ناهنجاریهای کروموزومی داشته باشند، حاملگی در شما ادامه پیدا نمیکند. کیفیت تخمکها با افزایش سن کاهش مییابد. درمانهای ممکن برای حل مشکلات کروموزومی تخمکها شامل لقاح آزمایشگاهی با استفاده از تخمک یا جنین اهدایی یا فرزندخواندگی است. در زوجینی که تحت درمان با لقاح آزمایشگاهی با تخمک اهدایی قرار دارند، 30 تا 50 درصد فرصت بچهدار شدن در هر دوره لقاح آزمایشگاهی وجود دارد.
لوله های رحمی مسدود شده و نازایی
مشکلاتی مانند آسیب یا انسداد لولههای رحم میتواند از رسیدن اسپرم به تخمک یا از رسیدن تخمک به داخل حفره رحمی بارور شده جلوگیری کند. این انسداد میتواند ناشی از بیماریهای التهابی لگن، بیماریهای انتقالی از طریق روابط جنسی مانند کلامیدیا و یا جراحیهای قبلی برای عقیمی باشد. در صورت عدم موفقیت جراحی برای باز کردن لولههای رحمی، یا اگر لولهها به حدی آسیب دیده باشند که قابل ترمیم نباشند، روشهای دیگری مانند لقاح آزمایشگاهی مورد استفاده قرار میگیرد.
میزان موفقیت در این روشها بسیار متغیر است و ممکن است بین 20 تا 60 درصد وابسته به مکان و شدت انسداد و همچنین میزان بافت اسکاری که پس از عمل جراحی شکل میگیرد، باشد. زوجینی که اقدام به لقاح آزمایشگاهی میکنند، در هر دوره این روش 20 تا 40 درصد فرصت باروری دارند.
نازایی و حساسیت به اسپرم
در کمتر از 2 درصد زنان آلرژی به اسپرم وجود دارد ،دراین صورت بدن آنتی بادی تولید می کند که اسپرم را می کشد. درمان های امکانپذیر برای رفع حساسیت به اسپرم و درمان نازایی لقاح مصنوعی یا تکنیک های کمکی تولید مثلی است. حدود 20 تا 40 درصد از زوجین درهر دوره لقاح آزمایشگاهی بارور می شوند.
علل غیر قابل توضیح نازایی
پزشکتان ممکن است اگر هیچ توضیح واضحی برای نازایی شما وجود نداشته باشد(نتایج تمام آزمایشات نرمال است) تشخیص نازایی با علت ناشناخته بدهد.
بعضی از متخصصین گمان می کنندکه مشکلات وزنی ( وزن بیش از حد بالا یا پایین باشد)ورزشهای شدید وهر سم محیطی ممکن است در این مشکل سهیم باشداما تا کنون هیچ رابطه مستقیمی بین باروری واین مشکلات احتمالی تشخیص داده نشده است.
زمانی که داروهای محرک تخمک گذاری همراه با لقاح مصنوعی می شوند،میزان موفقیت بین 8و17درصد است.پس از این که سه سال از زمان نازایی گذشت شانس این که یک زوج بارور شوند به حدود 20تا 25درصد درهر سال کاهش می یابد.
در علم پزشكی یكی از مسائلی كه برای پزشكان اهمیت دارد، میزان شیوع یك بیماری است. یعنی اینكه در یك جامعه مثلا از هر صد نفر چند نفر به یك بیماری مبتلا هستند؟ اما برای مردم چه اهمیتی میتواند داشته باشد كه یك بیماری چقدر شایع است؟
مسلما آن اندازه كه برای پزشكان و مسوولان، شیوع یك بیماری مهم است، برای بیماران مهم نیست. در مورد بعضی بیماریها میتواند هشداری برای مردم باشد. مثلا بیماری عفونی خاصی خیلی شایع شده، پس مردم باید راههایی را بیاموزند كه به آن بیماری مبتلا نشوند. اما در مورد شیوع و علل هورمونی نازایی چه میتوان گفت؟
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان نازایی ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه علل هورمونی نازایی مطالعه فرمایید.
منبع: پرشین وی. راسخون