[sbu_post_image]
از مهم ترين عوامل بروز بيماري دیابت بی مزه مي توان به وجود تومورهاي هيپوفيز يا هيپوتالاموس اشاره کرد.
اعمال جراحي روي هيپوفيز يا هيپوتالاموس و يا استفاده از مواد راديواکتيو و اشعه درماني تومورهاي مغز، عامل دوم ايجاد بروز ديابت بي مزه است.
علت دیگر،، جراحات شديد به سر در اثر تصادفات و يا تروماهاي شديد مغزي است که اغلب با شکستگي در جمجمه نيز همراه است.
و چهارمين عامل، مرگ مغزي و ايست قلبي تنفسي در افراد است که به نوبه خود با تاثير روي سلول هاي مغزي موجب بروز ديابت بي مزه مي شود.
این بیماران یا دچار اشکال در ترشح هورمون تغلیظ کننده ادرار از غده هیپوفیز خلفی هستند یا این هورمون به علت ابتلا به برخی از بیماریهای کلیوی تاثیر لازم را بر بدن نمیگذارد.
به طور طبیعی پلاسما در کلیه در جریان است و به نفرونهای کلیوی وارد و مقدار زیادی از آن باز جذب و مقدار کمی از آن به صورت ادرار دفع میشود اما اگر این هورمون ترشح نشود یا به خوبی عمل نکند بیشتر پلاسمای وارد شده به کلیهها، دفع میشود و به جریان خون باز نمیگردد در نتیجه غلظت سدیم خون افزایش مییابد.
دیابت بی مزه و علل ژنتیکی آن
دیابت بیمزه هم علل ژنتیک و هم غیرژنتیک دارد و اشکال در ترشح هورمون ممکن است علت ژنتیک داشته باشد یا از تغییرات سیستم ایمنی بدن علیه غده هیپوفیز خلفی ناشی شود. مشکلات کلیه هم امکان دارد منشاء ژنتیک یا اکتسابی داشته باشد.
در برخي از موارد نيز هيچ کدام از عوامل در فرد بيمار ديده نمي شود اما فرد به اين بيماري مبتلا است. اين بيماران به طور معمول از دوران کودکي گرفتار اين بيماري شده اند. اين دسته از بيماران اگر هيچ عامل محرک بيماري را با خود به همراه نداشته باشند، به عنوان بيماران ايدوپاتيک طبقه بندي مي شوند.
منبع: تبیان و همه چی درباره همه چی