علت کم وزنی نوزادان

 

[sbu_post_image]

تغذیه مناسب مادر در دوران بارداری برای جنین در حال رشد و سلامت فرزند در مراحل بعدی زندگی حائز اهمیت است. مصرف مکمل ویتامین های خاص در کنار رژیم غذایی سالم سبب افزایش سلامت جنین می گردد. به طور مثال اسید فولیک(ویتامین B9) خطر اسپینا بیفیدا را کاهش می دهد. با این حال هر ماده ای که یک فرد بزرگسال ممکن است مصرف نماید، برای کودک در حال رشد سودمند نیست و می تواند علت کم وزنی نوزادان باشد. از نمودار رشد کودک برای مقایسه قد، وزن و اندازه سر یک کودک با کودکان همسال او استفاده می‌شود.‌ نمودار مراحل رشد نوزاد به والدین و پزشکان کمک می‌کنند تا بتوانند رشد کودک را در تمام مراحل پایش کنند. با کمک این نمودارها می‌توان برخی مشکلات پزشکی کودکان را در مراحل اولیه شناسایی کرد.

ارتباط کافئین با طول مدت بارداری و کم وزنی نوزادان

مصرف کافئین از طریق منابع مختلف مانند قهوه، چای، نوشیدنی‌های گازدار و مواد غذایی حاوی کاکائو مانند کیک، دسر و شکلات، با مسائل مرتبط با بارداری در ارتباط است. مطالعات نشان داده‌اند که مصرف کافئین ارتباط مثبتی با مصرف سیگار دارد و سیگار نیز می‌تواند عامل زایمان زودرس و تولد نوزاد کم وزن (SGA) باشد.

مصرف کافئین می‌تواند با کاهش وزن نوزاد در زمان تولد همراه باشد. به طوری که هر 100 میلی‌گرم کافئین مصرفی در روز، باعث کاهش وزن نوزاد تا 21-28 گرم می‌شود. همچنین مصرف کافئین می‌تواند مدت زمان بارداری را به اندازه 5 ساعت افزایش دهد، اما مصرف قهوه ممکن است با افزایش بیشتری در مدت زمان بارداری مرتبط باشد (به ازای هر 100 میلی‌گرم کافئین، افزایش 8 ساعت مدت زمان بارداری).

در دوران بارداری، کافئین همراه با مواد مغذی و اکسیژن آزادانه از جفت عبور می‌کند اما جنین در حال رشد قادر به ساخت آنزیم‌های مورد نیاز برای غیرفعال سازی آن نیست. به همین دلیل، مصرف کافئین در دوران بارداری می‌تواند باعث ایجاد مشکلات برای جنین و نوزاد شود.

سازمان بهداشت جهانی (WHO) محدودیت mg300 کافئین در روز را برای دوران بارداری توصیه می‌کند، اما برخی کشورها محدودیت mg200 در روز را توصیه می‌نمایند. برای ارزیابی تأثیر مصرف کافئین در دوران بارداری بر روی کودکان، محققان اطلاعات مربوط به رژیم غذایی مادر و جزئیات تولد را که طی 10 سال جمع آوری شده بود، مورد استفاده قرار دادند.

مصرف کافئین از منابع مختلف از جمله قهوه، چای، نوشیدنی‌های گازدار و مواد غذایی حاوی کاکائو مانند کیک، دسر و شکلات، به طور قابل توجهی با مسائل مربوط به بارداری مرتبط است. بر اساس تحقیقات انجام شده، مصرف کافئین ارتباط مثبتی با مصرف سیگار دارد و سیگار نیز می‌تواند عامل زایمان زودرس و تولد نوزاد کم وزن (SGA) باشد.

مصرف کافئین از هر منبعی می‌تواند با کاهش وزن نوزاد در زمان تولد همراه باشد. به طوری که هر 100 میلی‌گرم کافئین مصرفی در روز، باعث کاهش وزن نوزاد تا 21-28 گرم می‌شود. همچنین مصرف کافئین می‌تواند مدت زمان بارداری را به اندازه 5 ساعت افزایش دهد، اما مصرف قهوه ممکن است با افزایش بیشتری در مدت زمان بارداری مرتبط باشد (به ازای هر 100 میلی‌گرم کافئین، افزایش 8 ساعت مدت زمان بارداری).

با توجه به آثار منفی مصرف کافئین، به نظر می‌رسد که توصیه‌های موجود در این زمینه نیاز به بازنگری دارد. بنابراین، زنان باردار باید مصرف کافئین را کاهش دهند یا حتی به طور کامل قطع کنند، زیرا حتی مصرف مقادیر کمتری از کافئین (بین 200 تا 300 میلی‌گرم در روز) می‌تواند با افزایش خطر تولد نوزاد کم وزن متولد شده در موعد مقرر مرتبط باشد.

مشکلات نوزادان زودرس و کم وزن

کودکانی که قبل از پایان 38 هفته حاملگی متولد می‌شوند یا وزن آن‌ها کمتر از 2500 گرم است، به عنوان کودکان زودرس شناخته می‌شوند. وزن طبیعی نوزادان معمولاً بین 2500 تا 4000 گرم تخمین زده می‌شود، و وزن متوسط نوزادان در ایران بین 3200 تا 3600 گرم است. به همین دلیل، نوزادانی که با وزن بیشتر از 4000 گرم متولد می‌شوند، به عنوان نوزادان بزرگ شناخته می‌شوند.

کودکان زودرس با مشکلات متعددی روبرو می‌شوند. وزن تولد بهترین پیش‌بینی برای بقا و رشد سالم کودکان است. بیماری‌های مزمن، عدم تمرکز، بیش‌فعالی، تأخیر در یادگیری زبان، نمرات پایین در آزمون هوش، مشکلات یادگیری و مشکلات هیجانی و رفتاری، از مشکلاتی هستند که به دلیل وزن کم تولد کودکان، در طول دوران کودکی و نوجوانی ممکن است ادامه یابند و در بزرگسالی تأثیرگذار باشند.

برای آشنایی با ” درمان کودکان کم وزن ” بر روی لینک کلیک کنید.

منبع : دلگرم. دانشنامه سلامت

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره