علت نوروپاتی دیابتی

[sbu_post_image]

نوروپاتی یکی از عوارض رایج دیابت است. حدود 40 تا 60 درصد از افراد مبتلا به دیابت نشانه‌های خفیف نوروپاتی را تجربه می‌کنند، در حالی که 5 تا 10 درصد از آن‌ها علائم شدید مانند رتینوپاتی دیابتی (آسیب به شبکیه چشم) دارند. این عوارض به طول مدت دیابت و درجه کنترل قند خون ربط دارند. مواجهه طولانی مدت با قند خون بالا می‌تواند به فیبرهای عصبی حساس صدمه بزند و علت نوروپاتی دیابتی باشد. روند این رویداد هنوز کاملاً واضح نیست، اما ترکیبی از عوامل مختلف در آن دخیل هستند، از جمله تعاملات بین اعصاب و عروق خونی. قند خون بالا می‌تواند با توانایی فیبرهای عصبی در سیگنال دهی تداخل ایجاد کند. همچنین، باعث تضعیف دیواره عروق نازک (کاپیلاری‌ها) می‌شود که مسئول تامین اکسیژن و مواد مغذی برای اعصاب هستند.

علل و عوامل نوروپاتی دیابتی

عوامل که ممکن است در نوروپاتی دیابتی شرکت داشته باشند، عبارتند از :

  • التهاب اعصاب بدلیل یک پاسخ خودایمنی. این شرایط وقتی بوجود می آید که سیستم ایمنی به اشتباه به یک قسمت از بدن تان به عنوان یک عضو بیگانه حمله می کند.
  • عوامل ژنتیکی غیر مرتبط با دیابت که بعضی از افراد را به آسیب عصبی مستعد می کند.
  • استعمال سیگار و الکل، که باعث آسیب هر دوی اعصاب و عروق خونی می شود و بطور چشمگیری ریسک عفونت را افزایش میدهد.

هر کسی که دیابت دارد می تواند مبتلا به نوروپاتی دیابتینیز شود، ولی این فاکتورها شما را مستعد تر به آسیب عصبی می کند:

  • کنترل ضعیف قند خون. که بزرگترین ریسک فاکتور برای عوارض دیابت، اعم از آسیب عصبی می باشد. ثابت نگه داشتن قند خون تان در محدوده هدف، بهترین راه برای محافظت از اعصاب و رگ های خونی تان است.
  • مدت زمانی که مبتلا به دیابت هستید. اگر به مدت طولانی دیابت دارید، ریسک ابتلاء به نوروپاتی دیابتی افزایش می یابد، مخصوصاً اگر قند خون تان به درستی کنترل نمی شود. نوروپاتی محیطی در افرادی که حداقل 25سال دیابت دارند شایع است.
  • بیماری کلیوی. دیابت می تواند باعث آسیب به کلیه شده و ممکن است منجر به افزایش سموم در خون و صدمه رسیدن به اعصاب شود.
  • سیگار کشیدن. سیگار کشیدن باعث باریک و سفت شدن شریان ها و کاهش جریان خون به پاهایتان می شود. که این رویداد باعث کند شدن بهبود زخم ها و آسیب به سلامت اعصاب محیطی می شود.

بخاطر دیابت، عروق بدن ممکن است مشکل داشته باشند و در انجام وظیفه‌ی خود، یعنی رساندن خون و تغذیه‌ی سلول‌ها، ناکام باشند. این نارسایی می‌تواند به آسیب دیدن اعصاب منجر شود. علاوه بر این، سطح بالای گلوکز (قند خون) نیز در آسیب دیدن اعصاب دخالت دارد. وقتی کارکرد اعصاب مختل می‌شود، مشکلات مختلفی بروز می‌کند. به عنوان مثال، معده ممکن است دچار بی‌حرکتی و تاخیر در تخلیه شود و فرد ممکن است احساس درد شکم، سنگینی، تهوع و استفراغ کند. همچنین، دیابتی‌ها ممکن است با یبوست یا اسهال مواجه شوند، به همراه اختلال در ریتم طبیعی قلب و بروز علایم قلبی، بی‌اختیاری و احتباس ادرار به دنبال آسیب دیدن اعصاب مثانه، و در نهایت، اختلال نعوظ در مردان به دلیل بیماری دیابت نیز ممکن است رخ دهد. بدون شک، کنترل دقیق قند خون می‌تواند از ایجاد آسیب در اعصاب بیماران دیابتی جلوگیری کند.

جلوگیری از عوارض نوروپاتی دیابتی

شما می توانید با کنترل صحیح قند خون، مراقبت از پاها و پیگیری یک سبک زندگی سالم از نوروپاتی و عوارض نوروپاتی دیابتی جلوگیری کنید یا آن را به تاخیر بیندازید:

  • کنترل قند خون برای جلوگیری از نوروپاتی دیابتی

کنترل به دقت سطح قند خون و دوز انسولین دریافتی بسیار مهم است. ثبات قند خون مهم است چون تغییرات در سطح قند خون می تواند به آسیب عصبی شتاب دهد. بهترین محدوده برای این منظور MG/DL 130-70 قبل از غذا و A1C کمتر از 7% است. افراد دیابتی با قند خون نرمال باید تست A1C حداقل 2 بار در سال بدهند.

  • مراقبت از پا برای جلوگیری از نوروپاتی دیابتی

نوروپاتی دیابتی می‌تواند به مشکلات جدی در پاها منجر شود، از جمله زخم‌هایی که بهبود پیدا نکنند و حتی نیاز به جراحی داشته باشند. اما این مشکلات با مراقبت‌های منظم و مشاوره با پزشک قابل پیشگیری هستند. برای حفاظت از پاهای خود، می‌توانید اقدامات زیر را انجام دهید:

1. روزانه پاهای خود را بررسی کنید. اگر نمی‌توانید برخی از نقاط پاهای خود را ببینید، از آینه یا کمک افراد دیگر استفاده کنید تا به دیدن این نقاط برسید و مشکلاتی مانند تاول، بریدگی، کبودی، ترک پوست و قرمزی را تشخیص دهید.

2. پاهای خود را تمیز و خشک نگه دارید. هر روز پاهای خود را با آب ولرم بشویید و سپس آن‌ها را کاملاً خشک کنید. همچنین مراقب باشید که پوست پاهای خود را مرطوب نگذارید.

3. ناخن‌های پاهای خود را به دقت بچینید و آن‌ها را به گونه‌ای کوتاه کنید که لبه تیزی نداشته باشند.

4. از جوراب‌های تمیز و خشک استفاده کنید و از جوراب‌های نخی با کشش مناسب استفاده کنید.

5. از کفش‌های مناسب و اندازه‌ی مناسب استفاده کنید و اگر مشکلی در پاهای خود احساس می‌کنید، به یک متخصص پا مراجعه کنید.

6. اگر مشکلاتی رخ داد، به یک متخصص پا مراجعه کنید تا جلوی شرایط جدی‌تری مانند عفونت‌های شدید را بگیرید.

7. برای خرید کفش‌های مناسب و مناسب، بهتر است که در زمانی که پاهایتان بیشتر متورم شده، کفش را انتخاب کنید.

8. برای اطلاعات بیشتر، به پزشک خود مراجعه کنید.

با انجام این اقدامات و مراقبت‌های منظم، می‌توانید از مشکلات نوروپاتی دیابتی در پاها جلوگیری کرده و سلامت پاهای خود را حفظ کنید.

برای آشنایی با ” درمان نوروپاتی دیابتی ” بر روی لینک کلیک کنید.

منبع: دانشنامه سلامت. پزشک شما. پرشین پرشیا

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره