[sbu_post_image]
ديابت ميتواند روي هر قسمتي از بدن،از جمله پوست تأثير بگذارد. در حدود1/3 بيماران ديابتي،در طول زندگيشان به مشكلات پوستي ناشي از ديابت مبتلا ميشوند.حتي گاهي اين مشكلات،اولين علائمي هستند كه شخص را متوجه وجود بيماري ديابت ميكنند.وليكن خوشبختانه،اكثر عوارض و مشكلات پوستي اگر تحت رسيدگي و پيگيري زود رس قرار گيرد ميتوانند به راحتي درمان شوند.
بعضي از اين عوارض پوستي در هر فرد غير ديابتي هم ميتوانند ايجاد شوند وليكن بيماران ديابتي در معرض خطر بيشتري قرار دارند و خيلي سريعتر به مشكلات پوستي دچار ميشوند .عوارض شايع عبارتند از: عفونتهاي باكتريايي،قارچ پوستی ،و خارش وديگر عوارض پوستي كه غالباً فقط در بيماران ديابتي رخ ميدهند.
عفونت های باکتریایی در افراد دیابتی
انواع مختلفی از عفونت های باکتریایی می تواند پوست افراد مبتلا به دیابت را درگیر کند. عفونتهای پوستی شایع غالباً بوسیلۀ گروه شناخته شده ای از باکتریها که استافیلوکوکوس ها نام دارند، ایجاد می شوند. اینگونه عفونت های استافیلوکوکوسی در افرادی که به دیابت کنترل نشده مبتلا هستند، خطرناکتر و جدی تر است . اینگونه باکتریها در محل فولیکول مو در پوست می توانند باعث ایجاد التهاب شوند.
سایر عفونت ها شامل styesکه سبب عفونت غده های موجود در پلک چشم و باکتریهایی که باعث عفونت در ناخن ها می شوند، می باشد.
برای درمان اکثر عفونت های باکتریهایی از درمانهای دارویی با آنتی بیوتیک بشکل قرص یا کرم یا هر دو ، استفاده می شود.
عفونت های قارچی در افراد دیابتی
مخمری شبه قارچ که کاندیدا آلبیکن نام دارد باعث ایجاد اکثر عفونت های قارچی پوست در افراد مبتلا به دیابت می شود. اینگونه عفونت ها بخصوص در بانوان بصورت عفونت های قارچی واژن بروز می کند. منطقۀ دیگری که این عفونت ها در آن شایع است گوشۀ لبها است، که به آن انگولار چیلیتیس(angular cheilitis) می گویند در این عفونت فرد احساس ایجاد بریدگی در گوشۀ دهان دارد.
قارچ ها می توانند در بین انگشتان پا و دست و ناخن ها ( اونیکومایکوز) عفونت ایجاد کنند.قارچ سر نیز یکی دیگر از انواع قارچ ها است. اینگونه قارچ ها سبب ایجاد خارش و رش هایی به رنگ قرمز روشن می شوند که غالباً بوسیلۀ تاول های ریز یا پوسته های ورقه ورقه، احاطه شده اند.
انواع عفونت های قارچی در افراد دیابتی
اینگونه عفونت ها غالباً در مناطق گرم و مرطوب پوست ایجاد می شود. سه عفونت قارچی شایع عبارتند از:
Jock itch -1(قرمز رنگ همراه با خارش در نواحی اندام تناسلی و قسمت داخلی رانها)
2-athletes foot (عفونت های قارچی پای ورزشکاران که ما بین انگشتان پا ایجاد می شوند)
3- ringworm(حلقوی شکل، قسمت هایی با پوست ناهموار که می تواند دارای خارش و سوزش باشد یا بصورت تاول ظاهر شود و بروی پاها، کشاله ران، قفسه سینه و شکم و حتی می تواند بروی پوست سر یا ناخن ها ظاهر شود).
برای درمان عفونت های قارچی از داروهای ضد قارچ استفاده می شود.
نوعی عفونت قارچی منجر به مرگ بوسیلۀ قارچ موکورمایکوسیز (Mucormycosis) در برخی افراد مبتلا به دیابت دیده می شود. این عفونت معمولا ًاز حفرات بینی شروع شده و می تواند به چشم ها و مغز سرایت کند.
منبع: موسس خیریه طبرستان ، دکتر سخنی