[sbu_post_image]
مهمترین علتهای ناشناخته بلوغ زودرس، عوامل روانی- اجتماعی هستند. سن بلوغ در قرن بیست و یکم کمتر شده است. در تحلیل بلوغ زودرس، عوامل روانی اجتماعی بهخصوص تغییرهای چشمگیری که در شیوه زندگی ایجاد شده است، نقش قابلتوجهی میتوانند داشته باشند. هرچند هنوز کاملا اثباتشده نیستند. مثلا تماشای بیش از حد تلویزیون و بازیهای رایانهای بهدلیل بیتحرکی و همچنین مصرف بیش از اندازه فستفودها باعث چاقی و بلوغ زودرس میشود.
افرادی که دچار بلوغ زودرس میشوند از نظر روانی دچار مشکلات زیادی خواهند شد. رشد اندامها و بروز علائم بلوغ زودرس در نوجوانان کمسن در مقایسه با سایر همسالان، باعث ایجاد اضطراب شدید در این کودکان و والدین آنها میشود. از سوی دیگر، دیده میشود در ارتباط والدین و فرزندان آنقدر رودبایستی وجود دارد که افراد نمیتوانند مشکلاتشان را با آنها در میان بگذارند و این اضطراب مضاعفی را بر آنها تحمیل میکند. این در حالی است که والدین باید انتظار چنین علائمی را داشته باشند و آن را پیگیری کنند و قبل از اینکه فرزندان این اطلاعات را از همکلاسیها و دوستان خود بهطور ناقص و نامفهوم دریافت کنند والدین با آنها ارتباط بگیرند و همه آنچه لازم است بدانند به شکل درست در اختیار آنها قرار دهند.
عوامل موثر بر سن بلوغ زودرس
عوامل زیادی در سن شروع بلوغ زودرس اهمیت دارند ولی بیشتر بار این عوامل وابسته به ژنوم افراد است. در واقع این ژنتیک است که تعیین میکند در چه سنی فرد وارد بلوغ شود اما چنین بهنظر میرسد که سایر عوامل نیز بر سن شروع و البته پیشرفت تکامل بلوغ تاثیرگذارند. تغذیه، وضعیت عمومی سلامت، موقعیت جغرافیایی و البته حالت روانی همگی میتوانند بر زمان شروع بلوغ اثر بگذارند. اینکه در بیشتر موارد نشانه های بلوغ در یک دختر تقریبا در همان زمانی که مادرش بلوغ را تجربه کرده ظاهر میشود، نشان میدهد ژنتیک بر زمان آغاز این پدیده اثر مستقیم دارد. این در واقع در ساختار بدن فرد تعیین شده است اما این تنها ژن نیست که تعیینکننده است. برخی عوامل محیطی هم این ژن را میپرورانند، از جمله وزن، قد و تغذیه.
سن آغاز بلوغ زودرس در افراد مختلف متفاوت میباشد؛ بنابراین صحبت درباره سن «معمول» شروع بلوغ تا حدودی گمراه كننده است. در دختران بلوغ زودرس در 7 سالگی و بلوغ دیررس در 13 سالگی آغاز میشود. در پسران بلوغ زودرس در 5/9 سالگی و بلوغ دیررس در 5/13 سالگی آغاز میشود. یكی از نشانه های بلوغ زودرس رشد سریع و ناگهانی نوجوان است. در این دوران قد و وزن نوجوان به سرعت افزایش مییابد. در نقطه اوج رشد، بدن نوجوان مانند بدن نوزاد رشد میكند.
برای آشنایی با ” درمان بلوغ زودرس ” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: تبیان. سلامتی. شهر خبر