[sbu_post_image]
در کودکان با هیپوتیروئیدی درمان نشده، شروع بلوغ معمولاً تأخیری است تا بلوغ اپی فیز به سن 13-12 سالگی برسد. سندرم بلوغ زودرس هیپوتیروئیدی در کودکان درمان نشده در حصور سن استخوانی پایین یک ارتباط غیر فیزیولوژی دارد و در حدود 50 درصد بچه ها با هیپوتیروئیدی شدید طولانی مدت دیده می شود.
علائم
این کودکان علائم معمول هیپوتیروئیدی از قبیل تأخیر در رشد و تأخیر در بلوغ استخوان را نشان میدهند. علت هیپوتیروئیدی و کمکاری تیروئید معمولاً به دلیل هاشیماتوتیروئیدیت است که اغلب تشخیص داده نمیشود، به ویژه در کودکان با نیازهای ویژه مانند تریزومی 21 که به دلیل شباهت علائم با سندرم بلوغ زودرس هیپوتیروئیدی، تشخیص دشواری دارد.
علائم بلوغ جنسی در دختران شامل بزرگی سینه و خونریزی قاعدگی (حتی در حضور سینه کوچک) است. سونوگرافی لگن نشان میدهد که تخمدانها بزرگ و پر از کیست هستند. در پسران، بزرگی بیضه همراه با بزرگی خفیف آلت بدون موهای پوبیس دیده میشود. بزرگی سلا که نشانه هیپوتیروئیدی دراز مدت است ممکن است در عکس ساده جمجمه یا MRI دیده شود. سطح پلاسمایی TSH به شدت بالا بوده و سطح پرولاکتین هم کمی افزایش یافته است. با وجودی که سطح FSH پایین بوده و LH هم قابل اندازهگیری نیست، دوز بالای TSH با گیرنده FSH تعامل میکند و اثر شبیه FSH بدون حضور LH در گناد فرد ظاهر میشود. بنابراین، بلوغ زودرس به دنبال هیپوتیروئیدی یک فرم ناقص بلوغ وابسته به گنادوتروپینهاست.
درمان سندرم بلوغ زودرس هیپوتیروئیدی
درمان هیپوتیروئیدی میتواند باعث بازگشت سریع علائم سندرم بلوغ زودرس هیپوتیروئیدی شود. در این حالت، سن استخوانی به سرعت پیشرفت میکند و بلوغ پسرفت میکند، و این تغییرات طی چند ماه از شروع هورمون تیروئیدی جایگزین رخ میدهد. اما میتوان با دادن آنالوگهای GnRH، تسریع بلوغ استخوانی را تعدیل کرد. همچنین، در موارد ماکروارکیدیسم (حجم بیضه بیش از 30 میلیلیتر)، علی رغم درمان کافی هورمون تیروئید، این وضعیت باقی میماند.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطالب زیر را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه بلوغ زودرس مطالعه فرمایید.
درمان بلوغ زودرس
نشانه های بلوغ زودرس
علت بلوغ زودرس
منبع: کتاب بیماری های غدد و متابولیسم (نلسون)