[sbu_post_image]
کوتاهي قد علت شايعي براي مراجعه کودکان و نوجوانان به متخصصان غدد است.
اولين مرحله رشد انسان دوران شيرخوارگي است که دو سال اول زندگي را شامل ميشود. در بدو تولد قد متوسط نوزاد ۵۰ سانتيمتر است. در دو سال اول زندگي ۳۰ تا ۳۵ متر افزايش قد ديده ميشود که اين ميزان در سال اول بيشتر يعني حدود ۲۵ سانتيمتر است. اين رشد سريع، ادامه رشد جنيني است و سرعت آن با افزايش سن کاهش مييابد.
مراحل رشد قدی
دومين مرحله رشد دوران کودکي از دو سالگي تا شروع بلوغ را دربرميگيرد. دراين دوران کودک هر سال پنج تا هفت سانتيمتر قد ميکشد که اين رشد در نزديکي رسيدن به سن بلوغ کاهش مييابد. سومين مرحله رشد دوران بلوغ است که طي اين دوران يک جهش رشدي وجود دارد. در اين مرحله پسران بهطور متوسط ۲۵ تا ۳۰ و دختران ۲۰ تا ۲۵ سانتيمتر قد ميکشند. طي دوران بلوغ سرعت رشد قدي ۸ تا ۱۴ سانتيمتر در سال است. حداکثر جهش رشد در دختران پيش از شروع عادت ماهيانه است و پس از آن دختران به طور متوسط ۷ سانتيمتر قد ميکشند. در پسران نيز حداکثر جهش رشد در مراحل انتهاييتر بلوغ ديده ميشود. با پيشرفت بلوغ به علت توليد و ترشح هورمونهاي جنسي، تدريجا صفحات رشد استخوان بسته ميشود و امکان افزايش قد پس از آن وجود نخواهد داشت. بنابراين اين باور که تا ۲۵ سالگي قد ميکشيم بهطور کامل غلط است.
روش های درمان کوتاهی قد
برای کوتاهی قد ژنتیکی راههای درمانی زیادی وجود ندارد. جراحی در بعضی موارد موثر بوده است. بیماریهای مختلف نظیر سوء تغذیه و بیماریهای ریوی، خونی، استخوانی و … نیز موجب کوتاهی قد میشوند. درمان این گونه از کوتاهی های قد با درمان بیماری زمینه ای تا قبل از بسته شدن صفحات رشدی امکان پذیر است.
از دیگر علل کوتاهی قد اختلالات هورمونی است. اختلال در ترشح هورمونهای موثر در رشد باعث کوتاهی قد میشود که با تجویز هورمون های مربوطه درمان می شود.
منبع: همه چیز ، رادیو سلامت