دیابت حاملگی و تاثیر آن بر جنین

[sbu_post_image]

مراقبت صحيح مادران باردار ديابتي و كنترل قند خون آنها، ميزان مرگ‌و‌مير مادر و جنين را از 65 درصد به حدود دو تا پنج درصد كه رقمي نزديك به يك حاملگي نرمال است، كاهش مي‌دهد.

بارداری زنان مبتلا به ديابت

قبل از كشف انسولين در سال 1921 آمار مرگ‌و‌مير مادران باردار ديابتي بيش از 65 درصد بوده و عملا حاملگي در زنان مبتلا به ديابت امكان‌پذير نبود.
اقدامات پزشكي جديد و كاهش آمار مرگ‌و‌مير مادران و جنين آنها به لزوم كنترل دقيق مادر در سه تا شش ماه قبل از اقدام به بارداری است و لازم است مادران مبتلا به ديابت از نظر كليه، تيروئيد، قلب و چشم قبل از اقدام به بارداري بررسي شده و هموگلوبين A1 آنها اندازه‌گيري شود.
در صورتي كه قند خون ناشتا مادر كمتر از 126 ميلي‌گرم و هموگلوبين A1 آن كمتر از 10 باشد (نشانه كنترل درست ديابت) مادر قادر به بارداري خواهد بود.

تاثیر دیابت بر جنین در دوران بارداری

در سه ماهه اول بارداري شانس سقط جنين در بالاترين حد خود قرار مي‌گيرد زیرا در سه ماهه اول به علت حالت تهوع و استفراغ ناشي از ويار حاملگي، كنترل ديابت مشكل‌تر بوده و ممكن است بيمار به سمت كتواسيد ديابتی پيش رود.

در سه ماهه دوم در صورت عدم كنترل صحيح ميزان قند خون و عوامل مذكور جنين دچار ماكروزوميا (بزرگ شدن بيش از حد) مي‌شود.

در سه ماهه سوم نيز كه كنترل بسيار مشكل خواهد بود؛ بيمار بايد هفته‌اي يك ‌بار توسط متخصص زنان معاينه شود و تست‌هاي بررسي سلامت جنين نيز از هفته 32 براي بيمار آغاز گردد.

مهمترين مسئله براي اين افراد آن است كه در صورت احساس به كندي حركت جنين خود، بلافاصله پزشك را مطلع كنند، چرا كه حركت جنين اولين تست بررسي سلامت آن محسوب مي‌شود. از آنجا كه شيوع مرگ‌هاي بدون علت جنين‌هاي ديابتيك در هفته 35 و 36 حاملگي مشهود است؛ بسياري از متخصصان معتقدند كه بهتر است مادر در اين زمان در بيمارستان بستري شده و تا آخرين روزهاي دوران بارداري تحت مراقبت كامل قرار بگيرد.

لزوم استفاده از انسولين در مادران باردار

انسولين از جفت عبور نمي‌كند لذا توصيه مي‌شود مادران با خيال راحت انسولين را طبق توصيه پزشك معالج خود تزريق كنند.همچنين رژيم غذايي مناسب تحت نظر متخصص تغذيه و مصرف روزانه حدود 30 تا 35 كيلوكالري به ازاي هر كيلوگرم وزن بدن براي اين افراد توصیه می شود.

منبع: بارداری و زایمان

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره