[sbu_post_image]
به رشد بیش از اندازه مو در مكانهای خاصی از صورت و بدن خانمها هیرسوتیسم یا پرمویی گفته می شود. موهای صورت یك خانم به طور طبیعی باید كمرنگ و نازك بوده و به آسانی قابل دیدن نباشند. اگر در صورتتان موهای زائد، موهای ضخیم و سیاه با الگوی مردانه (خصوصاً در محل ریش و سبیل) رشد كرده، یا اگر در مدت زمان كوتاهی رشد سریع مو در بدنتان داشتید حتماً به پزشك مراجعه كنید و توجه داشته باشید كه این مشكل علاوه براینكه روی ظاهرتان اثر میگذارد، ممكن است مشكلات درونی فراوانی را برایتان ایجاد كند، پس آن را دست كم نگیرید. قبل از تشخیص هیرسوتیسم و درمان موهای زائد باید به این نكته توجه داشته باشید كه الگوی طبیعی رشد مو بر اساس زمینه نژادی بسیار متفاوت است. مثلاً سفید پوستان موهای زائد بیشتری نسبت به سیاه پوستان و نژاد زرد دارند و زنان مدیترانه ای به طور طبیعی موهای بیشتری نسبت به زنان شمال اروپا دارند.
علت موهای زائد و هیرسوتیسم در خانمها این است كه پیازهای مو توسط تستوسترون یا سایر آندروژنها (هورمونهای مردانه) دچار تحریك بیش از حد می شوند. آندروژنها برجستهترین هورمون جنسی در مردان هستندو درخانمها به طور طبیعی معمولاً سطح كمی از این هورمونهای مردانه وجوددارد اما گاهی به عللی این هورمونها به طور غیر طبیعی افزایش مییابند و منجر به ازدیاد رشد مو میشوند. موهای زائد گاهی در حضور سطح طبیعی هورمونها نیز رخ می دهد كه در این مورد معمولاً حساسیت گیرندههای پوست آن نواحی، نسبت به تستوسترون افزایش یافته است.
درمان هیرسوتیسم
درمان موهای زائد و هیرسوتیسم اغلب ترکیبی از روش های فردی برداشت موهای زائد به همراه داروها و سایر روش های دیگر می باشد.
-
الکترولیز
در این روش درمانی یک سوزن کوچک به هر فولیکول مو وارد شده و سپس یک پالس جریان الکتریکی منجر به تخریب فولیکول مو می شود. درست است که این روش منجر به برداشت دائمی موی زائد می شود اما دردناک است و نیز ندرتا موجب جوشگاه یا اسکار دائمی در پوست درمان شده می شود. از عوارض دیگر آن کمرنگ یا پررنگ شدن پوست است.
-
لیزر درمانی
یکی از روشهای دائمی برای درمان موهای زائد، استفاده از امواج نوری متراکمشده است که از طریق پوست به فولیکولهای مو میرسند و رشد مو را کنترل میکنند. جلسات لیزر درمانی ممکن است به مدت چند دقیقه تا چند ساعت بسته به اندازه منطقه مورد نظر طول بکشد. پس از درمان، بسیاری از بیماران برای مدت طولانی رشد موهای زائد ندارند، اما در برخی موارد، جلسات اضافی لیزر برای دستیابی به نتایج قطعی مورد نیاز است. این روش درمانی ممکن است در فرد حس ناخوشایندی به دلیل داغی دستگاه لیزر ایجاد کند. همچنین، لیزر درمانی ممکن است باعث تورم و قرمزی پوست، سوختگی و تغییر رنگ پوست شود. بنابراین، این روش درمانی برای موهای زائد، هزینهبر و گران قیمت است.
-
درمان دارویی هیرسوتیسم
قرصهای جلوگیری از بارداری که حاوی هورمونهای استروژن و پروژسترون هستند، میتوانند باعث تولید آندروژنهای تخمدانی شوند و در نتیجه هیرسوتیسم و موهای زائد را درمان کنند. این قرصها برای خانمهایی که تمایل به بچهداری ندارند و موارد منع مصرف آنها را ندارند، یک روش مناسب محسوب میشوند (مانند قرص دیان). عوارض احتمالی این قرصها شامل گیجی سر، تهوع، سردرد و ناراحتی معده میباشند.
ضدآندروژنها نیز از چسبیدن هورمون آندروژن به گیرندههای آن در بدن جلوگیری میکنند. یکی از شایعترین ضدآندروژنها، داروی اسپیرونولاکتون است. عوارض احتمالی این دارو شامل سرگیجه، تهوع، پریودهای نامنظم، اختلالات الکترولیتی و اسهال میباشند.
زیرا این داروها ممکن است باعث اختلالات مادرزادی در جنین انسان شوند، حتماً باید حین مصرف آنها از یک روش مطمئن برای پیشگیری از بارداری مانند قرص استفاده کرد. پس از شروع دارو، حدود یک ماه زمان میبرد تا تغییراتی در کاهش رشد موهای زائد را متوجه شوید. توصیه میشود که حداقل هر درمان دارویی موهای زائد را تا 6 ماه، قبل از قطع مصرف آن و یا اضافه کردن داروی جدید و یا افزایش میزان مصرفی آن، ادامه دهید. اگر پزشک شما نتواند داروی مناسب برای درمان موهای زائد شما پیدا کند، احتمالاً شما را به یک متخصص پوست (درماتولوژیست) ارجاع میدهد. اگر شما داروی خاصی برای درمان موهای زائد مصرف میکنید و مایل به بچهدار شدن هستید، حتماً با پزشک خود مشورت نمائید. اگر شما هیرسوتیسم و پریودهای نامنظم دارید، ممکن است دچار بیماری کیستهای متعدد تخمدان (تخمدان پلی کیستیک) باشید که خود آن بیماری میتواند به نازائی منجر شود.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان پرمویی زنان ” و ” نشانه های هیرسوتیسم ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه موهای زائد زنان مطالعه فرمایید.
منبع: نیک صالحی. بیماری های زنان