[sbu_post_image]
عواملی که به بلوغ منجر میشوند، بهطور کامل و بهدرستی برای ما شناخته نشدهاند. یکی از محورهای اصلی که ممکن است عوامل مربوط به بلوغ جنسی پسران را در بر بگیرد، محور هیپوتالاموس-هیپوفیز و غدد جنسی یا فوق کلیوی است که در درمان بلوغ زودرس پسران بسیار مورد توجه قرار میگیرد.
هیپوفیز هورمونهای گنادوتروپین را ترشح میکند و هیپوتالاموس هورمونهای محرک هیپوفیز را تولید و آزاد میکند و این مسیر هورمونی به غدد هدف، یعنی غدد جنسی یا فوق کلیوی، ختم میشود. قبل از شروع بلوغ، ترشحات هورمونی گنادوتروپین از هیپوفیز کم است، اما احتمالاً تحت تأثیر غدد جنسی مردانه کنترل میشود. برای مثال، در نمونههای تجربی و آزمایشگاهی دیده شده است که اگر فرد مذکری قبل از بلوغ اخته شود، در واقع کنترل غدد جنسی بر هورمون گنادوتروپین کاهش یافته و سطح گنادوتروپینها افزایش مییابد. با شروع دوره بلوغ، سطح هورمونهای جنسی، به ویژه در خواب، اوج میگیرد و بعد از آغاز دوره بلوغ، سطح هورمونهای جنسی و FSH/LH در طول روز و بیداری نیز افزایش مییابد. آندروژنها نیز توسط غدد یاد شده تولید میشود.
بلوغ جنسی در سنین زیر ۹ سال در پسران به عنوان یک رویداد غیرطبیعی و ناشی از بلوغ زودرس تلقی میشود. بلوغ زودرس واقعی یا بلوغ همجنسی کامل، زمانی رخ میدهد که فرآیند مردسازی و تولید اسپرم به صورت ناقص اتفاق افتاده باشد. در حالی که بلوغ زودرس کاذب یا بلوغ زودرس همجنسی ناقص در مواردی رخ میدهد که فرآیند مردسازی بدون تولید اسپرم اتفاق افتاده باشد. به عبارت دیگر، تشکیل آندروژن ناشی از فعال شدن زودرس سیستم هیپوفیز-هیپوتالاموس نیست. این دو مشکل از هم متمایز هستند، اما تفاوتی بین آنها وجود دارد.
علل بلوغ زودرس در پسران
بلوغ زودرس در پسران ناشی از تحریکهای محیطی است که منجر به دریافت اطلاعات توسط کودکان و نوجوانان از طریق گوش دادن به گفتگوهای همسالان، خانواده و رسانههای گروهی میشود. این اطلاعات برای سن آنها زود است. بلوغ جسمی معمولاً همراه با بلوغ شناختی و عاطفی اتفاق میافتد و میتوان گفت که بلوغ زودرس برای دختران به عنوان یک پدیده منفی تلقی میشود، اما برای بیشتر پسران به عنوان یک مرحله مثبت و نماد مردانگی و رسیدن به مرحله تصمیمگیری در نظر گرفته میشود. با این حال، میزان شیوع بلوغ زودرس بیشتر در دختران است.
پیشگیری و درمان بلوغ زودرس در پسران
راهحل پیشگیری از بلوغ زودرس در پسران به تغذیه و توجه به رشد مناسب فرد بستگی دارد. والدین باید از چاقی مفرط فرزندانشان پیشگیری كنند و به هیچوجه مرغ و تخممرغ ماشینی و فراوردههای هورمونی را بهخصوص به دختران خود ندهند. آمپولهای تزریقی برای جلوگیری از بلوغ زودرس نیز بسیار مضر هستند، چون محور تخمدان به هیپوفیز را مختل میکند و تاثیر منفی در رشد واژن و رحم دارد و استفاده از آن به هیچ عنوان توصیه نمیشود. همانطور كه مصرف داروهایی كه ممكن است منجر به بلوغ زودرس شود نیز اصلا مناسب نیست. والدین باید مراقب باشند با دیدن علائم اولیه اگر لزومی به درمان بلوغ زودرس بود حتما درصدد درمان برآیند.
آنچه اهمیت دارد این است كه بلوغ زودرس اگر زود تشخیص و ردیابی شود، اشكالی در رشد ایجاد نمیكند. بررسیهای تشخیصی در این مورد بستگی به فرد دارد اما بهطور كلی هر كودكی كه زیر 6 سال علائم را نشان میدهد باید MRI، سیتیاسكن و آزمایشهای مختلف در مورد او انجام شود اما در سنین كمی بالاتر با معاینه و براساس شواهد بالینی بررسیهای لازم را انجام میدهد. اندازهگیری میزان هورمونهای بلوغ در درمان بلوغ زودرس پسران بسیار كمككننده است و میتواند کمککننده هم باشد، چون هنگام بلوغ، مغز هورمون خاصی ترشح میكند كه هم در بدن دختر و هم در بدن پسر ترشح میشود اما تفاوت آن در محل اثر هورمونهاست. در مورد برخی والدین كه از هورمون رشد برای كودكشان استفاده میكنند باید گفت، این هورمون درصورتی باید استفاده شود كه کمبود هورمون رشد داشته باشد و در استفاده از آن تنها بهدلیل بلند قد شدن كودك باید دقت كرد.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” کاهش عوارض ناشی از بلوغ زودرس ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه بلوغ زودرس پسران مطالعه فرمایید.
منبع: برترین ها. پارسی طب. پرشین پرشیا