تغذیه و درمان چاقی ناشی از کم کاری تیروئید

[sbu_post_image]

بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید به راحتی وزن می گیرند و به سختی وزن کم می کنند که این به دلیل اختلالات هورمونی ناشی از این بیماری است. رژیم غذایی بیماران کم کاری تیروئید می بایست کنترل شده و مداوم باشد و ممکن است نیاز باشد تا برای کنترل وزن تغییراتی در روش غذا خوردنتان ایجاد کنید. برای مثال نباید گرسنگی خود را با خوردن خوراکی هایی نظیر کیک و شیرینی جات ارضا کنید و یا برای رفع گرسنگی به جای شیرینی جات، از میوه هایی مانند موز مصرف نمایید، چرا که میوه موز منبع خوبی از ید است و ید یک عنصر کلیدی در ساخت هورمون های تیروئیدی در غده تیروئید است.

کم کاری تیروئید به بیماری ای اطلاق می شود که غده ی تیروئید شما مقادیر کافی از هورمون های مهم و اختصاصی این غده را، تولید نکند.

کم کاری تیروئید و چاقی

زنان، به ویژه زنان بالای 50 سال، احتمال بیشتری دارد که به کم کاری تیروئید مبتلا گردند.

باید بدانید که به دلیل فعالیت های مرتبط با هورمون های مترشحه از تیروئید، کم کاری تیروئید تعادل طبیعی واکنش های شیمیایی بدن تان را مختل می کند و در مراحل اولیه اش به ندرت سبب ظهور علایم کم کاری تیروئید می شود ولی در اغلب مواقع، کم کاری تیروئید درمان نشده می تواند سبب ایجاد شماری از اختلالات در سلامتی گردد؛ از جمله علائم کم کاری تیروئید : چاقی، درد مفصل، ناباروری و بیماری قلبی می باشد .

خوشبختانه برای تشخیص کم کاری تیروئید آزمایش های دقیق سنجش عملکرد تیروئید در دسترس هستند و درمان کم کاری تیروئید با هورمون های تیروئید صنعتی معمولا راحت، ایمن(وقتی که دوز مناسبی از دارو مصرف شود) و موثر است.

گاهی چاقی می تواند با بیماری های دیگر همراه شود و چاقی مربوط به غدد و سوخت و ساز هم می شود که چاقی شکمی در این افراد بیشتر دیده می شود. همچنین علاوه بر چاقی شکمی، تجمع چربی در پشت گردن با دست و پاهای لاغر مربوط به بیماری غدد فوق کلیوی است که از نوع چاقی مرکزی به شمار می رود.

رژیم غذایی برای درمان چاقی ناشی از کم کاری تیروئید

کم کاری تیروئید معمولا با سی کیلو اضافه وزن همراه است و با مصرف قرص های تیروئید وزن افراد کم نمی شود، در نهایت کاهش میزان کالری دریافتی و ورزش از درگیری فرد چاق با بسیاری از بیماری های مزمن جلوگیری می کند. خوردن گلابی و هلو و ارزن نیز برای درمان چاقی تیروئید توصیه نمی شود.

  • در رژیم غذایی کم کاری تیروئید بیماران، بهتر است مصرف چربی، قند و پروتئین های حیوانی را تا حد امکان کاهش دهند، چون این افراد به دلیل اختلال در سوخت و ساز مستعد چاقی و افزایش وزن هستند بنابراین بهتر است رژیم کم کالری داشته باشند، به جای آن مصرف بیشتر میوه و سبزیجات، بویژه سبزیجات پخته کاملا توصیه می شود.
  • مصرف نمک یددار در پیشگیری و درمان کم کاری تیروئید ضروری است، اما نمک یددار را هرگز نباید در معرض نور قرار دهید، بنابراین از نمکدان یا ظرف شیشه ای برای نگهداری آن استفاده نکنید. نمک را به مقدار کم و در پایان پخت غذا اضافه کنید، اگر از ابتدا این نمک مورد استفاده قرار بگیرد تاثیر خود را در طول پخت از دست می دهد.
  • نکته مهم آن که زیاده روی در مصرف نمک یددار خود باعث مشکل تیروئید می شود. بیماران کم کاری تیروئید مستعد کم خونی هستند، بنابراین مصرف مواد غذایی غنی از آهن مانند جگر توصیه می شود.
  • دریافت مقادیر کافی از انواع ویتامین ها بویژه ویتامین ب کاملا توصیه می شود؛ زیرا ویتامین های گروه ب در تولید هورمون تیروئید نقش دارند، مصرف مکمل های غذایی و مولتی ویتامین ها با نظر پزشک معالج برای این بیماران جایز است.
  • غذاهای دریایی مانند میگو، ماهی تن، ماهی ساردین و جلبک دریایی به دلیل غنی بودن از مقادیر بالای ید می تواند مفید باشد. البته توجه داشته باشید ماهی آب های شور نسبت به انواع پرورشی مفیدتر است.
  • گیاه جینسینگ در تامین سلامت و تحریک و ترشح هورمون تیروئید و افزایش متابولیسم بدن موثر است. گیاه کوهوش و پنج انگشت نیز در کنترل کیفیت تیروئید موثر است.
  • توجه داشته باشید هیچ داروی گیاهی یا روش دیگری جایگزین داروهای کم کاری تیروئید که پزشک شما تجویز کرده، نخواهد شد و روش های فوق صرفا به عنوان روش های کمکی می تواند موثر باشد، نه جایگزین دارو.

آَشنایی با درمان کم کاری تیروییدبا تغذیه (کلیک کنید)

منبع: رژیم درمانی نوین. جام جم آنلاین. بانی اسپرت

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره