تشخیص کمبود وزن کودک

[sbu_post_image]

برای اینکه بفهمید کودکتان کمبود وزن دارد یا خیر، باید عوامل مختلفی را مورد بررسی قرار دهید.

فاکتور هایِ مختلفی برای ارزیابیِ وزن کودکتان وجود دارند. آیا همیشه اینطور لاغر بوده؟ آیا هر دو والدینش لاغرند؟ بحثِ کودکی که به صورتِ ژنتیکی لاغر است با کودکی که همیشه دارای وزن نرمال و قوی بوده و به تازگی از وزنش کاسته شده یا افزایش وزنش متوقف شده، فرق دارد. حتی اگر کودک‌تان به تازگی شروع به لاغر شدن کرده باشد هم، چندان جای نگرانی نیست.

به خاطر داشته باشید که وزن کودک عنصری دینامیک است و با توجه به رشد تغییر می‌کند. وقتی افزایش قد بر افزایش وزن پیشی بگیرد، فرزند شما مدتی لاغر‌تر به نظر می‌رسد تا زمانی که دوباره افزایش وزن او آغاز شود. همین طور ممکن است که به تدریج افزایش وزنِ کودک بر افزایش قد او پیشی بگیرد و باعث اضافه وزن او شود. پزشکان متوجه شده ‌اند که کودکانِ بسیاری با افزایش سن دچار اضافه وزن می‌شوند، درحالی که بسیاری از آن‌ها در ابتدا کمبود وزن داشته‌اند.

بهترین راه در تشخیص کمبود وزن و راه‌های مقابله با آن، آن است که نزدِ پزشکِ کودک بروید. او بهتر از هر کسی قد و وزنِ کودکتان را ارزیابی خواهد کرد.

پزشک فرزند شما فاکتورهای مطرح شده در بالا را بررسی می‌کند: وزن والدین چه‌قدر است و چه مدت لاغر بوده است. همچنین عادت‌های غذایی کودک و سلامت عمومی‌اش را بررسی می‌کند. احتمالاً درباره مشکلات پزشکی کودک که ممکن است در لاغر شدنش تأثیر گذاشته باشند، مانندِ اسهال مزمن یا استفراغ، هم خواهد پرسید.

پزشک قد و وزن کودک را نیز اندازه می‌گیرد و روی نمودار رشد ترسیم می‌کند. امروزه پزشکان از نسل جدیدی از نمودارهای رشد استفاده می‌کنند که توسط سازمان کنترل بیماری تهیه شده و شاخص توده بدنی کودک یا BMI را لحاظ می‌کند؛ این شاخص نسبت وزن و قد را در تعیین میزان تناسب آن‌ها اندازه گیری می‌کند. BMI نسبت به مقیاس وزن شاخص بهتری برای ترکیب بدن است. درحالی که BMI در بزرگسالان به کمک فرمول مستقیم وزن و قد محاسبه می‌شود، فرمول تعیین BMI در کودکان جنسیت و سن را هم لحاظ می‌کند، چرا که ترکیب بدن با افزایش سن کودک تغییر پیدا می‌کند.

اگر BMI کودکِ شما کمتر ازصدک 5‌ام باشد، کمبود وزن دارد. پزشک سؤالاتی را درباره رژیم غذایی کودک می‌پرسد تا به کمبودهای اصلی پی ببرد. او ممکن است راهنمای هرم غذایی را در اختیارتان قرار دهد تا به کمک آن دریابید کدام گروه غذایی به قدر کافی به فرزندتان نمی‌رسد. احتمالاً معاینه فیزیکی هم انجام می‌دهد و آزمایشی هم می‌گیرد تا مطمئن شود دلیلِ پزشکی دیگری در کار نیست، مخصوصاً اگر کودک شما خوب غذا می‌خورد اما تغییرِ وزن پیدا نمی‌کند.

منبع: پارسه گرد

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره