[sbu_post_image]
بیشترین تاثیر رژیم غذایی بر قد در کودکان مبتلا به سوءتغذیهای دیده میشود که عقبافتادگی رشد و قد کوتاه دارند.
رژیم غذایی مناسب در کودکی و عدم ابتلا به بیماری باعث میشود کودک به حداکثر قد خود برسد. هنوز شواهد کافی برای اینکه قهوه یا نوشیدنیهای کافئیندار موجب کاهش رشد میشوند، وجود ندارد. در بعضی مطالعات عنوان شده است کودکانی که بیش از اندازه (بیش از 350 سیسی در روز) آبمیوه مصرف میکنند دچار چاقی و کوتاهی قد میشوند، اما مطالعات دیگری این مطلب را نقض کردهاند.
علل کوتاهی قد
بیشتر آنهایی که کوتاه قد هستند بیماری خاصی ندارند، بلکه والدین کوتاهی دارند یا تاخیر رشد دارند و در بزرگسالی به قد مناسبی میرسند.
نوزادان زودرس معمولا موفق نمیشوند به قد پیشبینیشده دست یابند و کوتاهتر باقی میمانند. هر بیماری جدی و بعضیوقتها داروهایی که برای درمان آن بیماری استفاده میشوند، میتوانند روی قد تاثیر بگذارند. مثلا نارسایی کلیه، سیستمیک فیبروز و اختلالات رودهای که جذب مواد غذایی را کاهش میدهند از این دستهاند.
دیابتی که در دوره کودکی آغاز شود (معمولا دیابت نوع یک) باعث کوتاهقدی میشود، اما تشخیص بموقع و درمان از شدت کوتاهی قد میکاهد.
پوکی استخوان و خشکشدن دیسکهای بینمهرهای موجب میشود با افزایش سن، قد افراد کمی کوتاهتر شود.
کمکاری تیروئید باعث کاهش هورمون تیروئید شده و اگر در دوره کودکی رخ دهد، علاوه بر خستگی، عملکرد نامناسب در مدرسه، یبوست و عدم تحمل سرما، موجب کوتاهقدی نیز میشود.
اگر کودک دچار کمبود هورمون رشد شود، طی جهش رشدی به اندازه کافی رشد نمیکند و کوتاهتر باقی میماند. استفاده از کورتون برای مدت طولانی در کودکی موجب عقبماندگی رشد میشود. کورتونها برای درمان بیماریهایی چون کرون، کولیت اولسرو، آسم یا التهاب مفاصل استفاده میشود ولی معمولا خط نهایی درمان هستند. پس اگر سالم هستید، قدتان به حدود قد والدینتان میرسد. وقتی به قد بلوغ خود برسید، دیگر قدتان تقریبا در همین حد باقی خواهد ماند. هر وقت در رابطه با قد خود یا فرزندتان دچار نگرانی شدید، با پزشک مشورت کنید و اگر از قدتان راضی نیستید، قهوه یا آبمیوه را سرزنش نکنید و پاسخ آبراهام لینکلن را به یاد داشته باشید وقتی از او پرسیده شد پای انسان باید به چه اندازه باشد: «به آن اندازه که به زمین برسد!»