تاثیر بلوغ زودرس بر رشد قدی

[sbu_post_image]

به شروع علایم بلوغ قبل از ۸ سالگی در دخترها و قبل از ۹ سالگی در پسرها بلوغ زودرس می گوییم. این تنها یک تعریف است و ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد. با بررسی کامل (قد و سن استخوانی) می توان بلوغ زودرس را تشخیص داد. مرحله بلوغ یکی از مراحل مهم زندگی است. بلوغ چه زود باشد و چه دیر، می تواند روی رشد قدی تاثیر بگذارد. توصیه می شود بچه ها در این سن تحت نظر متخصص غدد باشند چون این موضوع بر رشد قدی شان در آینده تاثیر مهمی دارد.

بلوغ زودرس و رشد قدی

بچه‌هایی که زودتر از همسالانشان به بلوغ می‌رسند، معمولاً از نظر رفتاری و اجتماعی نیز دچار مشکلاتی می‌شوند و والدین باید مراقب این موضوع باشند. در مورد دختربچه‌ها هم به دلیل رشد موهای ناحیه زیربغل و عانه قبل از ۸ سالگی، احتمال بلوغ زودرس وجود دارد و حتماً باید به متخصص غدد مراجعه کنند، بررسی و معاینه شوند، آزمایش‌های لازم را انجام دهند و روند بلوغشان را پیگیری و در صورت لزوم درمان کنند.

اگر سن بلوغ بچه طبیعی به نظر برسد، باز هم توصیه می‌شود زیر نظر متخصص غدد باشد. چون فقط قد فعلی و قد ظاهری برای ما مهم نیست و قد آینده برای ما مهم‌تر است. بچه‌ای که بلوغش زودتر شروع می‌شود، ممکن است جهش رشدش هم زودتر شروع شود و در نتیجه قدش از بچه‌های همسالش بلندتر شود. اغلب والدین از این موضوع خوشحال می‌شوند و فکر می‌کنند فرزندشان نیاز به پیگیری و درمان ندارد، اما اگر سن استخوانی جلو باشد و بلوغ سریع‌تر پیش برود، صفحات رشد زودتر بسته می‌شود. بنابراین ممکن است فرد اوایل بلوغ قدبلندتر باشد، اما در نهایت به دلیل کوتاه‌تر شدن زمان رشد، قد بزرگسالی کوتاه‌تر شود. بنابراین، به صرف اینکه قد بچه نسبت به همکلاسی‌ها و بچه‌های فامیل بلندتر است، والدین نباید تصور کنند نیاز به بررسی ندارد، بلکه حتماً باید به متخصص غدد مراجعه کنند تا با بررسی قد و ترجیحاً سن استخوانی (سن استخوانی از آینده خبر می‌دهد) با توجه به شرایط بچه و ارزیابی متخصص غدد، آزمایش‌های لازم و در صورت لزوم درمان انجام شود. این فرصتی بسیار مهم و مرحله‌ای حساس است که اگر از دست برود و صفحه‌های رشد بسته شود، دیگر قابل جبران نیست.

پیشگیری از بلوغ زودرس

راه حل‌های پیشگیری از بلوغ زودرس به تغذیه مناسب و توجه به رشد فرد بستگی دارد. والدین باید از چاقی مفرط فرزندان‌شان پیشگیری کنند و به هیچ‌وجه مرغ و تخم‌مرغ ماشینی و فراورده‌های هورمونی را به‌خصوص به دختران خود ندهند. آمپول‌های تزریقی برای جلوگیری از بلوغ زودرس نیز بسیار مضر هستند، چون محور تخمدان به هیپوفیز را مختل می‌کند و تاثیر منفی در رشد واژن و رحم دارد و استفاده از آن به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. همچنین مصرف داروهایی که ممکن است منجر به بلوغ زودرس شود نیز اصلا مناسب نیست. والدین باید مراقب باشند و در صورت لزوم به درمان بپردازند.

به والدینی که فرزندشان در سن پیش از بلوغ است، توصیه می‌شود برای جلوگیری از تاثیر بلوغ زودرس بر رشد قدی، بیشتر مراقب تغذیه فرزندانشان باشند و برای بهبود رشد قدی کودک از پروتئین ها، لبنیات، گوشت و حبوبات، بیشتر در غذای خانواده استفاده کنند. همچنین ورزش نیز برای پیشگیری از افزایش وزن و بهبود رشد قد کودک بسیار مهم است. والدین باید مراقب باشند وزن بچه‌ها پیش از بلوغ بالا نرود، زیرا چاقی احتمال بلوغ زودرس را افزایش می‌دهد.

برای آشنایی با ” درمان بلوغ زودرس ” بر روی لینک کلیک کنید.

منبع: تک طب. بیتوته

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره