[sbu_post_image]
غده ی تیروئید در جلوی حنجره قرار گرفته و دارای دو بخش (لوب) راست و چپ می باشد. کم کاری تیروئید و کم ترشحی غده ی تیروئید در دوره های جنینی و کودکی باعث بیماری کرتینیسم می شود که در آن علاوه بر اختلال در رشد و نمو عمومی بدن، مغز نیز کوچک باقی می ماند. تصور برخی از مشاهده ی اشخاص کوتاه قد و افراد عصبی و یا کودک تنبل آن است که گمان می کنند این افراد به علت اختلال غده های داخلی بدن خود دچار مشکل شده اند. در حالی که چنین عقیده و باوری نمی تواند کاملاً درست باشد. اگر پدر و مادری در کودک خویش حالت غیر طبیعی مشاهده کنند، لازم است در این مورد با پزشک متخصص تیروئید مشورت نماید تا از علت واقعی آن آگاه شود. کم کاری تیروئید در نوزادان ، 10 درصد از نوزادان را شامل می شود . این عارضه به صورت گذرا یا موقتی است. دلیل بروز این نوع از کم کاری تیروئید معمولاً آن است که مادر نوزاد در دوران بارداری برای کم کاری تیروئید تحت درمان قرار گرفته است یا سابقه ابتلاء به بیماریهای غده تیروئید را دارد و یا اخیراً مواد حاوی ید مصرف کرده است. کم کاری تیروئید مادرزادی گذرا در هر فرد میتواند از چند روز تا چند ماه طول بکشد، اما نهایتاً به خودی خود برطرف میشود و به هیچ درمانی نیاز نخواهد داشت. اگر غده تیروئید در کودک شما در جایگاه درست خود تشکیل شده است و هیچ گونه ناهنجاری در شکل آن دیده نمیشود، پس به احتمال زیاد کم کاری تیروئید در این کودک از نوع گذرا میباشد.
کرتینیسم یا کم کاری مادرزادی غده تیروئید
بیماری با طولانی شدن مدت یرقان و اشکال در تغذیه شروع می شود. شیرخوار، کم خون و رنگ پریده به نظر می رسد. از علایم دیگر کم کاری مادرزادی غده تیروئید می توان به عرق کم، پوست خشک و کم گریستن شیرخوار اشاره کرد. همچنین شیرخوار اغلب اوقات خواب است، کم اشتها، درجه حرارت پایین تر از حد طبیعی، نبض کند، چشمان پف آلود، بینی پهن، زبان بزرگ و از دهان بیرون آمده دارد. بیرون آمدن دندانها با تأخیر است و خراب شدن آنها به راحتی صورت می گیرد. قیافه ظاهری کودک غیر طبیعی، دستها و پاها کوتاه و سر بزرگ روی گردن کوتاه و پهن قرار دارد. کف دست ها پهن و انگشتان کوتاه است. موها زبر، کم پشت و شکننده است. رشد جسمی روانی کُند، از لحاظ نشستن و راه رفتن تأخیر دارد. تشخیص کرتینیسم یا کم کاری مادرزادی غده ی تیروئید معمولاً مشکل است زیرا علایم کرتینیسم به تدریج ظاهر می گردد.
درمان کرتینیسم یا کم کاری مادرزادی غده تیروئید
تأخیر در درمان کم کاری مادرزادی غده تیروئید، معمولاً در رشد جسمی و عقلی کودک اختلال به وجود خواهد آورد. درمان عبارت است از مصرف هورمون خوراکی تیروئید که از مقدار کم شروع شده و به تدریج مقدار آن افزایش می یابد. در هنگام بلوغ به علت تسریع رشد معمولاً به مقدار مصرف دارو افزوده می شود.درمان به موقع کرتینیسم به درمان کوتاهی قد در کودکان کمک خواهد کرد.
آشنایی با درمان کم کاری مادرزادی تیروئید (کلیک کنید)
منبع: کتاب بلند قد شویم