[sbu_post_image]
دیابت ایجاد تصلب شرایین و تنگ شدن عروق را تسریع می کند بنابراین افراد مبتلا به دیابت بیشتر باید مراقب سلامت قلب و عروق خود باشند. در ادامه با بیماری های قلبی عروقی در بیماران دیابتی بیشتر آشنا خواهیم شد. با ما همراه باشید.
قلب به عنوان یک پمپ، خون را در بدن به گردش در می آورد و از دو پمپ جداگانه تشکیل شده است یکی قلب راست که خون را بداخل ریه ها هدایت می کند و دیگری قلب چپ که خون تمیز بازگشتی از ریه ها را به بافت های کل بدن می رساند. به طور کلی قلب از دو حفره تحتانی به نام بطن و دو حفره فوقانی به نام دهلیز تشکیل شده است که مابین بطن چپ و دهلیز چپ دریچه دو لَتی (میترال) و بین بطن راست و دهلیز راست دریچه سه لتی (تریکوسپید) قرار گرفته است. قلب انسان به طور متوسط در هر دقیقه 70بار می زند و در هر ضربان حدود 70 میلی لیتر خون از خود خارج می کند به عبارتی در هر دقیقه حدود 70×70 میلی لیتر (4900) خون از قلب خارج می شود از آنجایی که یک انسان بالغ حدود 5 لیتر یا 5000 میلی لیتر خون دارد پس در یک دقیقه کل حجم خون انسان یک چرخش کامل در بدن دارد. خون رسانی عضله ی قلب توسط رگهایی به نام عروق کرونری که شاخه های متعددی دارد انجام می گیرد که هر گونه تنگی یا انسداد در این عروق باعث درد شدید قفسه سینه و سکته قلبی می شود. ضربان طبیعی قلب در یک انسان بالغ حدود 100-60 عدد در دقیقه می باشد. اگر ضربان قلب بیش از صد بار در دقیقه باشد بنام تاکیکاردی (Tachy cardia) و اگر کمتر از 60 بار در دقیقه باشد بنام برادیکاردی (Brady Cardia) گفته می شود. که هر دو مورد نیاز به درمان، توسط پزشک دارد.
فشارخون بیماران دیابتی
در بیماران دیابتی و قلبی عروقی، کنترل فشار خون بسیار حائز اهمیت است. به دلیل وجود شرایط خاص در این بیماران، کنترل فشار خون باید جزو الویت های درمانی قرار گیرد. در واقع، حداکثر فشار خون در بیماران دیابتی کمتر از بیماران غیر دیابتی است و فشار خون مساوی یا بیشتر از 130/80 mmHg به عنوان فشار خون بالا در نظر گرفته میشود.
در بیماران دیابتی نوع 1، فشار خون ممکن است تا 10 تا 15 سال بعد از تشخیص بیماری، طبیعی باشد. در این موارد، در صورت افزایش فشار خون، باید بیماری های دیگر کلیوی را مدنظر قرار داد. اما در بیماران دیابتی نوع 2، فشار خون بالا به علت چاقی، سن بالا و بیماری های متابولیک همراه با بیماری است و نیاز به کنترل همه جانبه دارد.
بیماران دیابتی که فشار خون آنها با دو بار اندازهگیری با دستگاه فشارسنج مطمئن، مساوی یا بیشتر از 130/80 mmHg باشد، دارای فشار خون بالا هستند و نیاز به درمان دارند. در نتیجه، کنترل فشار خون در بیماران دیابتی و قلبی عروقی، بسیار حائز اهمیت است و باید به عنوان یک الزام درمانی در نظر گرفته شود.
درمان بیماری های قلبی عروقی در بیماران دیابتی
درمان بیماریهای قلبی و عروقی در بیماران دیابتی و فشار خون با قطع مصرف سیگار، کاهش وزن، افزایش فعالیت فیزیکی و ورزش، دریافت چربی و محدودیت مصرف نمک آغاز میشود. در اندازهگیری فشار خون، نکات زیر حائز اهمیت است:
1) برای اندازهگیری فشار خون، بیمار باید در وضعیت نشسته باشد و بازو در سطح قلب قرار گیرد.
2) بیمار باید حداقل سی دقیقه قبل از اندازهگیری فشار خون قهوه ننوشد و سیگار نکشد.
3) بعد از ۱۰ دقیقه استراحت، فشار خون اندازهگیری شود.
4) از فشارسنج جیوهای کالیبره شده استفاده شود.
5) اگر فشار خون بیش از 130/80 mmHg بود، بعد از ۵ دقیقه اندازهگیری مجدد انجام شود.
بیماریهای قلبی و عروقی علت اصلی مرگ و میر در افراد دیابتی هستند. خطر بروز بیماریهای قلبی و عروقی در بیماران دیابتی دو برابر افراد دیگر است. در واقع، 65 درصد بیماران دیابتی به علت این عوارض جان خود را از دست میدهند. افراد دیابتی ۲ تا ۴ برابر افراد دیگر در معرض خطر بروز حوادث عروقی مغزی و قلبی قرار دارند. خطر مرگ ناگهانی در افراد دیابتی برابر افرادی است که قبلاً یک بار دچار حمله قلبی شدهاند. تصلب شرایین از مهمترین عوامل ایجاد بیماریهای قلبی و عروقی در بیماران دیابتی است.
عوامل ایجاد خطر برای بروز بیماریهای قلبی و عروقی در بیماران دیابتی شامل سن بالا، جنس مذکر، فشار خون بالا، چربی خون بالا، چاقی، سیگار کشیدن، عدم تحرک، وجود سابقه خانوادگی بیماریهای قلبی میباشد.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” اصول درمان دیابت ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه دیابت مطالعه فرمایید.
منبع: کتاب راهنمای دیابت