[sbu_post_image]
یکی از مسائلی که ذهن والدین را در رابطه با رشد نوجوانشان درگیر می کند، میزان قد آنهاست. مهم ترین عامل تعیین کننده قد، وراثت است. به بیان دیگر قد هر فرد به میزان قد پدر و مادرش بستگی دارد.
تغذیه و رشد قدی در دوران بلوغ
البته عوامل دیگری هم از جمله تغذیه مناسب بر رشد قد تاثیر می گذارد، بخصوص مصرف میزان کافی لبنیات و مواد غذایی که حاوی کلسیم و پروتئین کافی باشد، برای استخوان سازی ضروری است.
این مساله بویژه در زمان شروع رشد سریع قد لازم است ؛ این زمان در دختران حدود ۱۲ سالگی و در پسران ۲ سال دیرتر و در ۱۴ سالگی است. جهش رشد که حدود ۴ سال به طول می انجامد (یکی دو سال قبل از سنین مطرح شده تا ۲ سال بعد از آن) به افزایش قد دختران به میزان متوسط ۲۵ سانتی متر و در پسران به میزان ۲۸ سانتی متر منجر می شود.
ورزش و رشد قدی نوجوانان
ورزش نیز در زمان جهش رشد، از عوامل موثر دیگر در زمینه رشد قد است. از عوامل موثر دیگر در رشد قد، زمان خواب نوجوان است. اگر نوجوان، شب ها حدود ساعت ۱۰ شب بخوابد، قدبلندتر می شود، زیرا هورمون رشد، هنگام خواب طی این ساعات بیشتر ترشح می شود؛ این هورمون بر صفحه های رشد که در انتهای استخوان های بلند قرار دارد، تاثیر گذاشته و به رشد بهتر منجر می شود.
افزایش رشد قدی با هورمون رشد
از این خاصیت هورمون رشد برای افزایش قد کسانی که به دلیل بیماری های خاص رشد قدی مناسبی ندارند، استفاده می شود. اما باید دانست که این افزایش قد محدود است (معمولا ۴ تا ۵ سانتی متر طی مدت ۲ تا ۳ سال مصرف دارو) و مصرف این هورمون احتمال ایجاد بیماری های خاصی چون سرطان را نیز افزایش می دهد. همچنین اگر صفحه رشد استخوانی بسته شود، دیگر این دارو اثری بر افزایش قد ندارد؛ فراموش نکنید که صفحه رشد قدی در پایان دوران بلوغ بسته می شود.
منبع: پزشکی