[sbu_post_image]
تعدادی از داروها میتوانند باعث ظهور صفات جنسی ثانویه شوند. برای بررسی احتمال مواجهه تصادفی یا خوردن هورمونهای جنسی، باید شرح حال دقیق بلوغ زودرس دارویی ارائه شود.
بلوغ زودرس دارویی در پسران و دختران به دلیل خوردن تصادفی استروژنها (مانند قرصهای جلوگیری از بارداری) و استروئیدهای آنابولیک رخ میدهد. استروژنها در ترکیبات آرایشی، کرمهای مو و کرمهای تقویتکننده سینه میتوانند باعث بزرگی سینه در دختران و Gynecomastia در پسران شوند. شیوع بالای تلارک زودرس و بلوغ زودرس دارویی در پورتوریکو به دلیل آلودگی گوشتهای مصرفی (به ویژه مرغ) به استروژنی که در حیوانات داده میشد، بود. استروژنهای خارجی باعث تیره رنگ شدن هاله اطراف نیپلها میشود. همچنین، مصرف ژلهای تستوسترون که در درمان هیپوگنادیسم مردانه استفاده میشود میتواند باعث بلوغ زودرس دارویی در کودکان و زنان شود، زیرا از طریق جذب سیستمیک از منطقهای که ژل به طور موضعی استفاده شده است، جذب میشود.
بلوغ زودرس دارویی با تومورهای کبدی
بلوغ زودرس دارویی بسیار نادر به علت هپاتوبلاستوما رخ میدهد. تمام بیماران گزارش شده مردان بوده و سن شروع بلوغ آنها بین 4 ماه تا 8 سالگی (میانگین 2 سال) بوده است. حجم بزرگ یا توده در قسمت پایینی شکم میتواند به عنوان نشانهای برای تشخیص این بیماری مفید باشد. سلولهای توموری hCG را ترشح میکنند و گیرندههای LH در سلولهای لیدیگ بیضه را تحریک میکنند. بیضهها تنها اندکی بزرگتر میشوند و بافتشناسی آنها نشان میدهد که سلولهای بینایی هیپرپلازی دارند و اسپرماتوژنز را ندارند. معمولاً سطوح پلاسمایی hCG و آلفا-فتوپروتئین به شدت بالا هستند و به عنوان نشانگر برای پیگیری درمان بلوغ زودرس دارویی مورد استفاده قرار میگیرند. سطوح تستوسترون نیز بالا و سطوح LH و FSH با روشهای ایمنومتریک پایین هستند. در گذشته، به دلیل واکنش متقابل hCG با روشهای رادیوایمونواسی، سطوح LH به طور نادر و کاذب بالا نشان داده میشد.
درمان بلوغ زودرس دارویی با درمان تومورهای کبدی شبیه به سایر کارسینوماهای کبدی است و پرگنوس بقا بعد از 1-2 سال از زمان تشخیص بسیار بد است.
تومورهای دیگری مانند کوریوکارسینومای مترشحه گنادوتروپین های کورینونی، تراتوکارسینوما یا تراتوما (معروف به پینه آلومای نابجا یا تراتوم غیر معمول) در مناطق مختلف از بدن می توانند باعث بلوغ زودرس دارویی، به خصوص در پسران (بیشتر از دختران به نسبت 10-20 برابر) شوند. در بیماران مبتلا به بلوغ زودرس دارویی، سطح hCG و آلفا فتوپروتئین به شدت بالاست. تومورهای مدیاستین در پسران مبتلا به سندرم کلاین فلتر باعث بلوغ زودرس دارویی می شوند (نه تومورهای گنادی).
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطالب زیر را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه بلوغ زودرس مطالعه فرمایید.
درمان بلوغ زودرس
نشانه های بلوغ زودرس
علت بلوغ زودرس
منبع: کتاب بیماری های غدد و متابولیسم (نلسون)