[sbu_post_image]
تفاوت اندازه پستانها کاملاً طبیعی است، بهویژه در دخترانی که در دوره بلوغ هستند. در واقع، در اکثر خانمها، حتی بعد از دوره بلوغ، اندازه پستانها ممکن است متفاوت باشد، همانطور که اندازه دو دست و پا یکسان نیست. عموماً، اولین تغییرات در پستانها در سنین ۸ تا ۱۳ سالگی رخ میدهد و در اکثر موارد، رشد و بزرگ شدن یکی از پستانها سریعتر از دیگری است. برخی از دختران بعد از دوره بلوغ نیز ممکن است احساس کنند که رشد پستانها بهطور کامل صورت نگرفته است و این ممکن است برای آنها نگرانکننده باشد. در این صورت، بهتر است به یک پزشک متخصص زنان مراجعه کرده و از وضعیت خود مطمئن شوید. او میتواند شما را آگاه کند که این مسئله طبیعی است و نیازی به نگرانی نیست. همچنین، بهتر است دختران همیشه در سنین بزرگتر نیز به پستانهای خود توجه داشته باشند و به هر تغییر ظاهری در آنها توجه نشان دهند، بهویژه اینکه معاینه پستانها را یاد بگیرند و هر ماه این معاینه را انجام دهند.
نوجوانی یک دوره از زندگی است که بلوغ و رشد جسمانی و روحی اتفاق میافتد. از نظر لغوی، بلوغ در فرهنگ فارسی به معنی “رسیدن”، “رسیدن به سن رشد”، “مرد شدن”، “زن شدن”، “رسیدگی و پختگی و به حد کمال رسیدن” آمده است. نوجوانی و بلوغ منجر به تغییرات زیادی در وجود شخص میشود و باعث میشود که احساسات و رفتارهای مختلفی نسبت به خود و دیگران داشته باشد. نگاه نوجوان نسبت به جهان تغییر میکند و گاهی اوقات دچار تشویش و نگرانی میشود. تصمیمگیری برایش ممکن است مشکلساز شود که این عوامل میتواند مشکلاتی در برخورد وی با خانواده و جامعه ایجاد کند.
بلوغ دورهای بحرانی است که انتقال از مرحله کودکی به بزرگسالی و زمان اکتساب قدرت باروری است. این دوره تغییرات تکاملی در مغز و غدد بدن باعث تغییرات جسمانی، روانی، روحی و رفتاری میشود. بلوغ زمانی است که بدن نوجوان شروع به رشد و تغییر میکند و توانایی تولید مثل پیدا میکند.
در دوره بلوغ، تغییرات بدنی بسیار سریعتر از هر دوره دیگری، به جز دوره نوزادی، رخ میدهد. داشتن اطلاعات و آگاهی از روند بلوغ قبل از شروع آن، میتواند به والدین و نوجوانان کمک کند تا این دوره را بهتر درک کنند و مسیر آن را راحتتر طی کنند. تمام انسانها در این دوره تغییرات بلوغ را تجربه میکنند. هرچند هیچ دو نفری دقیقاً شبیه یکدیگر نیستند، اما یک نکته مشترک وجود دارد و آن این است که همه افراد باید این مرحله را طی کنند. بلوغ دختران معمولاً در سنین 9 تا 13 سالگی رخ میدهد، اما برخی دختران ممکن است زودتر یا دیرتر بلوغ کنند. هورمونهایی مانند استروژن، نقش مهمی در فرآیند بلوغ ایفا میکنند. عواملی مانند وراثت، محیط زیستی از جمله محل زندگی و تماس با نور، وضعیت سلامت، وزن، تغذیه و شرایط روانی نیز در شروع سن بلوغ دخالت دارند. به عنوان مثال، کودکانی که در مناطق گرم و کم ارتفاع و یا نقاط شهری زندگی میکنند و یا چاق هستند، ممکن است زودتر بلوغ کنند.
درد پستان
درد پستان هر از گاهی اتفاق میافتد. این مسئله در دختر خانمها در سن بلوغ و بعد از آن بیشتر بهدلیل رشد پستانهاست بهخصوص در حمام هنگام شستشو و در خواب بهخصوص در وضعیت دمر این درد بیشتر حس میشود. با این وجود از درد پستانها هیچ وقت نباید به راحتی گذشت. علاوه بر مسئله فوق، درد پستان ها در نزدیکی شروع عادت ماهیانه (یکهفته قبل) بسیار شایع است که بهدلیل ترشح هورمونهای استروژن و پروژسترون اتفاق میافتد. هورمون های جنسی باعث تجمع آب در بدن شده و پستانها را متورم میکنند. در اوایل حاملگی هم درد پستانها شایع است که دقیقا بهعلت ترشح هورمونها و تاثیر آنها بر پستان است. در صورتی که درد پستانها در موارد ذکر شده اتفاق بیفتد و هیچ ترشحی از پستان وجود نداشته باشد معمولا این درد را با مصرف مسکن و یا حتی پوشیدن لباس زیر مناسبتر برطرف کرد. تغذیه خوب و استراحت کافی در اوایل قاعدگی در تسکین این درد بیتاثیر نیست. بهتر است از یکهفته قبل از عادت ماهیانه از مصرف غذاهای شور و کافئیندار (مثل قهوه،چای و شکلات) پرهیز شود.اگر بهغیر از مواقع ذکر شده در پستانها دردی حس شد بهتر است بدون معطلی به پزشک مراجعه شود .
در دوران بلوغ سینه ها بزرگ می شوند. اگر یکی از سینه ها کوچکتر از دیگری باشد، جای نگرانی ندارد، زیرا بعد از مدتی هر دو سینه به یک اندازه خواهد شد. تغییرات زیادی در محدوده سنی بلوغ دیررس وجود دارد ، ولی معمولاً اغلب دختران در ۱۳ سالگی وارد مرحله بلوغ شده اند . بلوغ دیررس بسیار نادر است . در صورت عدم ظهور علائم بلوغ تا پایان ۱۶ سالگی باید به پزشک مراجعه کرد. علل مختلفی از قبیل مشکل ژنتیکی و ناهنجاریهای مختلف دستگاه تناسلی ممکن است موجب بروز بلوغ دیررس و کوچکی سینه ها در دختران شوند.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” علل کوچکی سینه ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه بلوغ دیررس و کوچکی سینه ها در دختران مطالعه فرمایید.
منبع: میگنا. پزشکی