بلوغ دیررس در دختران

[sbu_post_image]

بلوغ مرحله ای از رشد و نمو است که در طی آن فرد دست خوش تغییرات عمده جسمی و روانی میشوند سپس وارد دوران بزرگسالی می شود. در دختران صفات ثانویه جنسی نظیر رشد پستان ها و رویش موی زیر بغل و شروع دوره عادت ماهانه بروز پیدا می کند.

نخستین نشانه شروع بلوغ در دختران، قاعدگی است که معمولا از نه تا هجده سالگی و زمانی‌ که وزنِ دختران تقریبا به ۵۰ کیلو رسید( دخترانِ بسیار لاغر دیرتر قاعده می شوند)آغاز می‌شود.

بطور متوسط دختران برای نخستین بار درسن سیزده سالگی دچار عادت ماهیانه یا قاعدگی می‌شوند.

در دختران بعد از بالغ شدن غده هیپوفیز شروع به ترشح هورمون‌هایی می‌کند که تخمدان‌ها را برای تولید هورمون‌های جنسی زنانه یعنی استروژن و پروژسترون، تحریک می‌کنند. این هورمون‌ها باعث ایجاد تغییرات فیزیکی از جمله بزرگی پستان‌ها و لگن‌ها و رشد موهای اعانه و زیر بغل می‌شوند و به دنبال آن، تخمک گذاری وقاعدگی را تحریک می‌کنند.

از نظر جسمی، با رشد استخوان ها و عضلات بدن به ویژه استخوان لگن و نیز به دلیل رشد پستانها، جهش بلوغ در دختران به سرعت و در مدتی کوتاه قابل مشاهده‌است. افزایش قد معمولاً تا هجده سالگی ادامه می‌یابد.

بلوغ دیررس دختران وقتی است که شروع اولین علامت بلوغ یعنی رشد سینه ها از سن 14 سالگی بگذرد.

علل بلوغ دیررس

بیماری های مزمن مثل دیابت و بیماری فیبروسیستیک باعث بلوغ دیررس می شود. ژنتیک، مشکلات هیپوفیز، تیروئيد، تخمدان، سوء تغذیه از علت های دیگر بلوغ دیررس است. دخترانی که ورزش سنگین دارند و بدن بسیار لاغر دارند، در معرض بلوغ دیررس هستند. مصرف دارو (به خصوص ماری جوانا) و استرس زیاد باعث بلوغ دیررس می شود. درمان مانند بلوغ زودرس با درمان دارویی و در صورت لزوم جراحی است.

حمایت روانی والدین از فرزند در هر دو مورد بلوغ زودرس و دیررس نقش موثری در درمان دارد.

منبع: بپرسین ، خانواده مطهر

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره