اقدامات اورژانسی برای بیماران دیابتی

[sbu_post_image]

توصیه‌های پزشکی در مورد اقدامات اورژانسی برای بیماران دیابتی شامل موارد زیر است:

  1. اهمیت معرفی خود به عنوان یک بیمار دیابتی در مواقع اورژانسی برای دریافت مراقبت‌های مناسب در زمان مناسب بسیار بالاست. امدادگران در زمان بحران تصمیم می‌گیرند که هر فرد به کجا منتقل شود و چه نوع درمانی را دریافت کند، و این تصمیمات بر اساس شدت جراحت و وضعیت بیمار متفاوت است. معرفی شما به عنوان یک بیمار دیابتی که ممکن است به عوارض دیابت (مانند مشکلات قلبی و کلیوی) نیز مبتلا باشید، احتمالاً شانس دریافت معالجات مناسب در اقدامات اورژانسی برای بیماران دیابتی را به مقدار زیادی افزایش می‌دهد.
  2. در مواقع بحرانی، کمبود آب یک نگرانی مهم برای بیماران دیابتی است و می‌تواند به هایپرگلیسمی (قند خون بالا) منجر شود. هر زمان که قند خون از مقدار طبیعی بالاتر باشد، بدن تلاش می‌کند با ترشح قند اضافی به داخل ادرار آن را دفع کند. در این حالت، مقدار زیادی اب نیز به همراه قند از بدن دفع می‌شود که ممکن است به مرور منجر به کمبود آب شود مگر اینکه فرد آب از دست داده را با نوشیدن مایعات جبران کند. با پیشرفت کمبود آب، مشکلات جدی بوجود خواهد آمد بنابراین یکی از نکات مهم در درمان یک فرد دیابتی و اقدامات اورژانسی برای بیماران دیابتی توجه به جایگزینی مایعات است. البته این مایعات باید کاملاً بهداشتی بوده و حاوی کربوهیدرات (قند) نباشد.
  3. کاهش قند خون (هیپوگلیسمی) ممکن است در افرادی که داروهای کنترل قند خون مصرف می‌کنند، رخ دهد. بنابراین، بیماران دیابتی باید همواره مواد قندی را همراه خود داشته باشند تا در صورت لزوم در اقدامات اورژانسی برای بیماران دیابتی استفاده کنند. در زمان هیپوگلیسمی، بیماران دیابتی ممکن است علایم مختلفی را تجربه کنند، از جمله: ناراحتی، تعریق، اختلال در هماهنگی، اختلال در بینایی، لرزش و عرق سرد، عصبانیت، تهوع، بی حوصلگی، سردرد، افزایش ضربان قلب، رفتارهای عجیب، سرگیجه و گیجی، اختلال در هوشیاری، خواب آلودگی، تشنج و حتی مرگ. با توجه به جدیت و خطرات هیپوگلیسمی، و اینکه ممکن است بیماران در زمان بحران به درمان مناسب دسترسی نداشته باشند، مهم است که در برنامه درمانی، قند خون هدف کاملاً در حد نرمال و یا نزدیک به آن در نظر گرفته نشود. بهتر است اجازه داده شود که قند خون از مقادیر طبیعی کمی بالاتر باشد تا خطر افت قند کاهش یابد.
  4. بیماران دیابتی برای پیشگیری از عفونت‌ها، به خصوص عفونت پا، باید اقدامات اورژانسی را رعایت کنند. به دلیل وجود اختلال در عصب‌ها و عروق بیماران دیابتی و کاهش حس، احتمال بروز عفونت پا بیشتر است. بنابراین، بیماران دیابتی باید در هنگام راه رفتن، به خصوص در آبها و محل‌های آلوده، خودداری کنند. همچنین، باید روزانه پاها را بررسی کرده و به دنبال وجود زخم، تاول و بریدگی باشند. در صورت بروز هر کدام از علائم عفونت (تورم، قرمزی با یا بدون وجود ترشح از زخم) باید به صورت اورژانسی درمان شوند.
  5. مصرف داروها نیز باید به طور مرتب انجام گیرد. در پاسخ به این سؤال که اگر یک فرد دیابتی به داروهایش دسترسی نداشته باشد چه کند، تنها می توان یک پاسخ کلی داد. یقیناً مبتلایان به دیابت نوع 1 به دلیل وابستگی به تزریق انسولین بیشتر در معرض خطر هستند. این بیماران معمولاً در طول یک روز چندین بار نیاز به تزریق خواهند داشت. اگر انسولین در دسترس نبود مصرف کربوهیدرات ها باید محدود شود و اگر امکان دسترسی به انسولین به هیچ عنوان وجود نداشت برای جلوگیری از بروز کم آبی باید آب کافی مصرف شود. به محض اینکه انسولین در دسترس قرار گرفت بیماران باید انسولین مناسب خود را دریافت کنند و باید توجه کرد که ممکن است مقدار آن در این مواقع تغییر کند. برای دیابتی های نوع 2 که انسولین مصرف نمی کنند، نخوردن داروها مشکلات کمتری را ایجاد می کند ولی آنها نیز باید هر چه زودتر داروهای خود را شروع کنند. در این افراد هم پیشگیری از کم آبی بسیار مهم است. نکته مهمی که باید توجه داشت، احتمال کاهش وزن و نیاز به تغییر مقدار دارو می باشد. گاهی نیز با توجه به بحرانی بودن شرایط، مقدار مناسب غذا در دسترس این بیماران نمی باشد که این مسئله همزمان با مصرف انسولین و داروها می تواند خطر آفرین باشد و باید در تنظیم داروها در اقدامات اورژانسی برای بیماران دیابتی به این مورد توجه کرد. در نواحی بحران زده، داروخانه ها ممکن است بدون نسخه و فقط با داشتن شیشه داروها، آن را در اختیار بیماران قرار دهند. در ضمن در صورت مصرف داروهای فشار آورنده چربی و فشار خون، نیز باید آنها را سریعاً شروع کرد.

به طور خلاصه:

در صورت نیاز به کمک و اقدامات اورژانسی برای بیماران دیابتی، سریعاً ابتلا به دیابت خود را بیان کنید. در صورت بروز علائم افزایش قند خون و برای جلوگیری از کم آبی، به اندازه کافی مایعات بنوشید. در صورت بروز علائم افت قند خون در اقدامات اورژانسی برای بیماران دیابتی سریعاً یکی از انواع قندهای ساده را میل کرده و از دیگران کمک بخواهید. مراقب بروز عفونت به خصوص در پاهای خود باشید. به محض دسترسی به داروهایتان مصرف آنها را از سر بگیرید.

خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان دیابت و مرض قند ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه عوارض دیابت مطالعه فرمایید.

منبع: کتاب راهنمای دیابت

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره