[sbu_post_image]
وزن طبیعی نوزادان
وزن نوزادان به طور طبیعی می تواند بین 5/2 تا 5/3 کیلوگرم متغیر باشد. با استفاده از فرمولهای زیر می توان وزن را تا 12 سالگی تعیین نمود.
9 + (سن شیرخوار به ماه)2 = 12 ماهگی ـ 3 ماهگی
8 + (2 × سن کودک به سال) = 6 ساله – 2 ساله
5 – (7 × سن کودک به سال)2 = 12 ساله ـ 6 ساله
ولی به طور کلی وزن شیرخوار در 5 ماهگی دو برابر وزن موقع تولد و در یک سالگی سه برابر وزن موقع تولد خواهد شد.
بچه ای که به طور طبیعی در ابعاد فیزیکی و روانی و مغزی دایماً در حال رشد باشد می گویند در جاده سلامتی پیش می رود. بنابراین با در دست داشتن این اطلاعات مختصر می توانیم ارزیابی دقیقی از وضعیت سلامتی کودکانمان داشته باشیم و در صورت بروز هر گونه اختلالی سریعا اقدام نماییم.
کنترل وزن بچه با مراجعه ماهیانه به پزشک
در بررسی های انجام شده وزن نسبت به سایر معیارهای ارزیابی تندرستی کودکان از حساسیت بیشتری برخوردار است. وزن به سرعت می تواند تحت تأثیر عوامل بیماری زا و عفونی و سوء تغذیه قرار بگیرد در حالی که سایر معیارها (قد ـ دو سر و دور بازو) بعد از مدت زمان طولانی تری تحت تأثیر این عوامل از ادامه روند رشد باز می مانند.
بنابراین والدین باید توجه داشته باشند که ماهی یک بار بخصوص در سال اول، شیرخوار به طور مرتب توزین شود. پس به مجرد اینکه احساس کردیم که رشد وزنی کودک کند شده و یا کودک دچار لاغری چشمگیر شده است باید با مراجعات منظم و توزین دقیق به توصیه های بهداشتی و درمانی پزشک به دقت عمل نماییم و با این اقدامات از بیماری خطرناک سوء تغذیه پیشگیری نماییم. این اقدامات وظیفه مشترک والدین و مراکز بهداشتی است.
آنچه باید تذکر دهیم این است که سرعت رشد وزن بسیار سریعتر از رشد قد و دور سر و دور بازو است. به عنوان مثال شیرخوار یک ساله ای که وزن تولدش 4/3 کیلوگرم بوده است، در یک سالگی باید سه برابر وزن موقع تولدش را داشته باشد در حالی که قد این انسان یک ساله 5/1 برابر قد موقع تولدش است.
ارزیابی رشد وزنی کودک
پس از اندازه گیری وزن و رسم در منحنی:
- اگر رشد وزنی برای سن زیر صدک سوم (یا زیر منحنی قرمز) است این کودک دچار سوء تغذیه است.
- اگر رشد وزنی بالای صدک سوم است ولی موازی و صعودی با منحنی رشد نیست این کودک دچار اختلال رشد وزنی است.
- اگر رشد وزنی بالای صدک سوم است و موازی با منحنی رشد پیش می رود این کودک طبیعی است.
منبع: کتاب راهنمای دیابت نوع ۱ در کودکان و نوجوانان از خانم زهرا سعید رضایی کارشناس تغذیه و خانم دکتر قائمی