ارتباط بین چاقی شکمی و کنترل دیابت

[sbu_post_image]

دیابت یکی از بیماری‌های متابولیکی است که با افزایش قند خون، اختلال در متابولیسم مواد غذایی و کمبود نسبی یا مطلق انسولین همراه است. چاقی به عنوان یکی از عوامل اصلی مرتبط با ابتلا به دیابت نوع ۲ شناخته می‌شود. اضافه وزن و چاقی، به ویژه چاقی شکمی که با افزایش مقاومت به انسولین همراه است، می‌تواند باعث مشکلات در کنترل دیابت شود. تحقیقات نشان داده است که در بررسی ارتباط بین چاقی شکمی و کنترل دیابت، هیچ ارتباط معنی‌داری بین چاقی شکمی و کنترل قند خون ناشتا و همچنین کلسترول سرم مشاهده نشده است.

اضافه وزن و چاقی، به ویژه چاقی شکمی، یکی از نشانه‌های مهم در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ است. افزایش وزن بدن و به ویژه تجمع چربی در مناطق بالایی از بدن باعث ایجاد مقاومت به انسولین می‌شود و می‌تواند بر کنترل متابولیکی در دیابت تأثیرگذار باشد. بنابراین، در کنترل بیماران دیابتی، کاهش وزن و به ویژه کاهش چربی شکمی باید به عنوان یک اقدام مهم مدنظر قرار گیرد.

تاثیر پرخوری بر دیابت

مصرف غذای بیش از حد می‌تواند باعث ایجاد نقص در سیگنال‌های انسولین مغزی شده و توانایی آن را برای تجزیه چربی‌ها در کبد و بافت چربی مختل کند، که ممکن است عاملی برای بروز دیابت نوع 2 و چاقی باشد. در افرادی که مبتلا به پرخوری هستند، ایجاد مقاومت به انسولین در مغز باعث افزایش نشت اسیدهای چرب از بافت چربی و افزایش سطح آنها در خون می‌شود. این پدیده باعث افزایش میزان التهاب می‌شود که باعث بدتر شدن مقاومت به انسولین می‌شود و این نقص اصلی در بروز دیابت نوع 2 محسوب می‌شود.

افزایش حساسیت و سیگنال‌های انسولین مغزی می‌تواند منجر به ایجاد یک هدف درمانی برای پیشگیری از بیماری دیابت شود.

ترکیب چاقی و کمبود ویتامین D باعث افزایش ریسک مقاومت به انسولین در افراد می‌شود، به طوری که این مقاومت به انسولین یکی از عوامل اصلی بروز دیابت نوع 2 است. این بیماری که تاکنون بیش از 25.6 میلیون بزرگسال در آمریکا را تحت تأثیر قرار داده است و هفتمین علت مرگ در ایالات متحده آمریکا است. مطالعه حاضر نشان می‌دهد که ترکیب چاقی و کمبود ویتامین D، احتمال مقاومت به انسولین را حتی با درجات بالاتری نسبت به حالت جداگانه آنها افزایش می‌دهد.

اثرات افزایش دهنده بین کمبود ویتامین D و چاقی در ایجاد مقاومت به انسولین و همچنین دیابت مشاهده نمی‌شود. با این حال، ارتباط قوی بین چاقی شکمی و کمبود ویتامین D در ایجاد مقاومت به انسولین مشاهده شده است. به علاوه، نشان داده شده که 47% از افزایش خطر مقاومت به انسولین به دلیل ارتباط بین چاقی شکمی و کنترل دیابت قابل توجیه است.

خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان چاقی و اضافه وزن ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه چاقی و دیابت مطالعه فرمایید.

منبع: هفت سیب. رژیم درمانی نوین. خبرخوان فارسی

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره