ارتباط افزایش قد با تغذیه کودک

[sbu_post_image]

در نوزاد طبیعی که به حد نهایی رشد داخل رحمی رسیده باشد وزن ۲۰۰/۳-۳ کیلوگرم، قد ۵۰سانتی‌متر و دور سر ۳۵ سانتی‌متر در حد طبیعی است.

البته وزن نوزاد دختر تقریبا ۲۰۰گرم کمتر بیان شده است ولی گاهی وزن نوزاد بیشتر از حد طبیعی یا چنانچه زودتر ازموعد طبیعی به دنیا بیاید ممکن است کمتر باشد. نوزاد با تغذیه از شیر مادر در سال اول و سال‌های بعد تا ۴ سالگی افزایش قد سریع دارد که با تغذیه او در ارتباط است . در یک سالگی ۲۵ سانتی‌متر افزایش معادل ۷۵سانتی‌متر، ۲ سالگی ۸۵ سانتی‌متر، ۳سالگی ۹۵سانتی‌متر و ۴ سالگی ۱۰۰ سانتی‌متر قد دارد. دور سر نیز در ۲سالگی ۴۵ سانتی‌متر است. این مقیاس‌ها نسبی و میزان افزایش رشد قد طبیعی شیرخوار را دقیقا نشان می‌دهد.

والدین اغلب به اینکه فرزندشان کجای نمودار رشد قرار دارد، توجه می‌کنند. اگر رشد کودک زیر صدک ۵۰ درصد باشد نگران می‌شوند و تصور می‌کنند فرزندشان کوتاه قد یا کم‌وزن خواهد شد در حالی که این‌طور نیست تا وقتی که قد و وزن در محدوده طبیعی باشد و در همان مسیر صدک رشد کند، مشکلی وجود ندارد. پزشکان وقتی نگران می‌شوند که کودک به طور مکرر به پایین‌تر از محدوده قد و وزن افت کند. برای مثال چنانچه کودکی در ۶ماهگی در صدک ۵/۲، در ۹ ماهگی ۲۵درصد و در ۱۶ماهگی کمتر باشد، پزشک را نگران می‌کند یا اگر در اندازه‌گیری‌های مکرر خط رشد طبیعی کند داشته باشد پزشک نگران می‌شود.

ارتباط تغذیه با افزایش قد

کوتاهی قد ناشی از تغذیه نادرست، یکی از معیارهایی است که وضعیت تغذیه افراد را در درازمدت نشان می‌دهد.بسیاری از خانواده‌ها با مشاوره با پزشکان متخصص غدد و تشویق فرزندانشان به ورزش در تلاشند تا آن‌ها افزایش قد داشته باشند؛ غافل از این‌که تغذیه مناسب یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر افزایش قد بچه‌هاست.

به‌طور کلی مواد مغذی نظیر کلسیم، آهن، روی، پروتئین و ویتامین A نقش مؤثری در افزایش رشد قدی بچه ها دارند و مصرف منظم مواد غذایی نظیر انواع گوشت‌ها (مخصوصا ماهی)، انواع لبنیات، میوه‌ها و سبزیجات این تاثیر را بیشتر می‌کند.

در دوران بلوغ به دلیل جهش رشدی، نیاز به مواد مغذی در افراد افزایش می‌یابد، اما در بیشتر اوقات خانواده‌ها به این موضوع توجه نمی‌کنند و فراموش می‌کنند که تأمین این نیازها گاهی به تغییر عادات غذایی نیاز دارد. در این دوران املاحی چون کلسیم، آهن، روی و منیزیم باید به میزان دو برابر قبل دریافت شوند؛ این در حالی است که ۱۴درصد از مجموع انرژی دریافتی نوجوانان پسر و ۱۵درصد از کل انرژی دریافتی نوجوانان دختر از نوشابه‌های گازدار و آبمیوه‌های آماده تأمین می‌شود . هم‌چنین در دوران بلوغ بدن برای افزایش قد به شدت به اسید فولیک، ویتامین‌های گروه B، ویتامین‌های A،C و‌E نیاز دارد و در نتیجه میزان مصرف میوه‌ها و سبزیجات باید چندین برابر قبل شود.

آشنایی با درمان کوتاهی قد و روش های افزایش قد (کلیک کنید)

منبع: آکاایران. صبا

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره