بیماریهای جسمی میتوانند یکی از عوامل اصلی بروز افسردگی باشند. اطلاع از ابتلا به یک بیماری جدی میتواند باعث از دست دادن اعتماد به نفس شود و در نتیجه منجر به افسردگی شود. اما دلایل این موضوع پیچیده است. به عنوان مثال، افسردگی پس از یک سکته قلبی بسیار شایع است، زیرا افراد احساس میکنند که به سمت مرگ پیش میروند و این وضعیت آنها را به مرگ نزدیک میکند یا آنها را ناتوان میکند.
بعضی بیماریها ممکن است به دلیل مشکلات فیزیکی در بدن، باعث افسردگی شوند. افسردگی در بیماریهایی مانند پارکینسون و اماس تا حدودی به دلیل اثرات آنها بر روی مغز است. بیماریهایی که بر روی هورمونها تأثیر میگذارند میتوانند باعث افسردگی شوند. همچنین ارتباطی بین بیماریهای ویروسی و افسردگی وجود دارد. به عنوان مثال، در اپیدمی بیماری آنفولانزا، اغلب یک اپیدمی افسردگی نیز بعد از آن ایجاد میشود. بنابراین، هر بیماری جسمی تأثیر خود را بر روی روح و افسردگی میگذارد.
اختلالات تیروئیدی بیشتر زنان را نسبت به مردان تحت تأثیر قرار میدهند. اگر اختلالات تیروئیدی را به موقع تشخیص داده و درمان نشود، ممکن است دچار مشکلات متعددی شوید که خطرناکترین آنها عارضه قلبی است.
راه تشخیص این بیماری از طریق آزمایش خون میباشد و همچنین عوارضی مثل، احساس خستگی مفرط، خشکی پوست و مو، خشن شدن صدا و فراموشی، افزایش یا کاهش وزن، مشکلات خواب و این عوارض، اثرات نامطلوبی بر روی کیفیت زندگی به جا میگذارند، ولی مهمتر از همه این عوارض جسمی که در این بیماری ایجاد میشود بیماری افسردگی حاد در این بیماری استبیماریتیروئیدی دو گونه قابل شهود است.
1) کم کاری
2) پرکاری
بیماری های تیروئیدی: تأثیرات فیزیکی و روانی
بیماری پرکاری تیروئیدی، باعث تپش شدید قلب میشود که اگر بهطور صحیح درمان نشود، مشکلات جدی قلبی را ایجاد میکند. از جمله عوارض روانی آن، عدم کنترل عصبانیت و فعالیتهای احساسی است که ناشی از ترشح هورمونها در مغز و ارتباط آن با بدن و روح است. افراد مبتلا به پرکاری تیروئید، به تحریکات کوچک نیز واکنش عصبانیت نشان میدهند.
بیماری کمکاری تیروئید، علاوه بر عوارض جسمی مانند خشکی پوست، افزایش وزن و مشکلات خواب، عوارض روانی نیز ایجاد میکند، از جمله افسردگی مزمن یا حاد.
در پرکاری تیروئید، معمولاً از داروهایی مانند متیمازول برای درمان استفاده میشود. در صورتی که سطح هورمون تیروکسین به حدی بالا باشد که باعث تولید سم شود، درمانهای دیگری نیز ممکن است لازم باشد، مانند دادن ید رادیواکتیو و غیره.
در کمکاری تیروئید، مدت زمان درمان معمولاً بین ۶ ماه تا یکسال است و پزشک با توجه به سطح هورمون TSH (هورمون محرک تیروئید)، مقدار دارو را تجویز میکند. داروهای کمکاری تیروئید مانند لووتیروکسین سدیم معمولاً تجویز میشوند.
در پرکاری تیروئید، سطح هورمون TSH از حد طبیعی پایینتر و سطوح ۴T و ۳T از حد طبیعی بالاتر میرود. از سوی دیگر، در کمکاری تیروئید، سطح هورمون TSH از حد طبیعی بالاتر و سطوح ۴T و ۳T از حد طبیعی پایینتر میشود.
تحقیقات علمی در زمینه پزشکی و بیولوژی نشان داده است که کمکاری تیروئید و بیماری افسردگی در ارتباط هستند. در مواردی که فرد به دلیل مصرف ید رادیواکتیو (که توسط پزشک تجویز میشود) درگیر کمکاری تیروئید شود، ممکن است پس از یک مدت زمان، هورمونهای تیروئید کمکاری کنند. این موضوع میتواند به علائمی مانند کندی در انجام کارهای روزمره، وسواس فکری و افسردگی منجر شود. بر اساس تحقیقات انجام شده، مصرف مواد مغذی، انرژیزا و انجام عبادات و تفکر روی مسائل مذهبی میتواند به بهبود وضعیت افراد مبتلا به این نوع افسردگی کمک کند. همچنین، مصرف داروهای مرتبط با کمکاری تیروئید میتواند بهبود وضعیت این افراد را فراهم آورد.
تغییرات هورمونی در زنان و افسردگی
زنان بیش از مردان دچار مشکلاتِ تیروئیدی میشوند. همچنین افسردگی در زنان بیش از مردان تشخیص داده میشود. به دلیل بیولوژیکی، زنان بیشتر در معرض افسردگیهای ناشی از اختلالهای هورمونی هستند.
پروسه قاعدگی با تغییرات و نوساناتِ سطح استروژن (Estrogen) و دیگر هورمونها همراه است. بعضی از زنان قبل از قاعدگی دچار علائمِ افسردگی میشوند مانند غمگینی، تحریکپذیری و کج خلقی و خستگی. این علائم بخشی از سندرمِ پیش از قاعدگی و یا به اختصار PMS هستند. همچنین اختلالِ نسبتاً شدیدتری همراه با مشکلاتِ عاطفی وجود دارد که قبل از قاعدگی بروز میکند که به آن به اختصار PMDD گفته میشود (این اختلال با علائم شدید افسردگی پیش از قاعدگی همراه است).
در زمان بارداری، زنان دچار تغییرات جسمی و احساسی میشوند که به دلیل تغییر در هورمونها این اتفاق رخ میدهد. بعد از بارداری، تغییر بزرگی در سطحِ هورمونها ایجاد میشود. این تغییرات احتمالاً سبب افسردگی پس از زایمان خواهند شد.
با افزایش سن در زنان و نزدیک شدن به یائسگی، سطح هورمونها تغییر میکند. علائمی که زنان در این دوران از زندگی تجربه میکنند شاملِ خستگی، اختلال در خواب، افزایش وزن و تغییراتِ پوست است.
زنانی که احساسِ افسردگی میکنند و یا علائم آن را تجربه میکنند به درمان نیاز دارند. درمانِ افسردگی در مادران بسیار مهم است چرا که هم بر مادر و هم بر کودک اثر خواهد گذاشت. درمان میتواند شاملِ گفتاردرمانی و استفاده از داروهای ضد افسردگی باشد.
منبع: http://vista.ir
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود که مطلب “بلوغ جنسی دیررس و افسردگی” و “قرص های جلوگیری از بارداری و افسردگی“را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه افسردگی و اختلالات هورمونی بخوانید.