اختلالات هورمونی و چاقی

[sbu_post_image]

شاید شما احساس کرده باشید که به دلایل نامعلومی اخیرا چاق شده اید. بسیاری از افراد که به مراکز کاهش وزن مراجعه می‌کنند، اعلام می‌کنند که در مدت چند ماه گذشته بدون تغییر در رژیم غذایی خود، وزن آن‌ها افزایش یافته است. واقعیت این است که چاقی و افزایش وزن تنها زمانی رخ می‌دهند که تعادل بین مصرف انرژی و سوزاندن آن به هم خورده و گاهی اوقات اختلالات هورمونی و چاقی همزمان اتفاق می‌افتد.

چاقی و اختلالات هورمونی در یائسگی

یائسگی یک دوره سخت برای زنان است و تمام آمارها نشان می‌دهد که زنان با شروع این دوره چاق‌تر می‌شوند. این افزایش وزن به دلیل تغییرات فیزیولوژیکی است که در این دوره رخ می‌دهد، از جمله اختلالات هورمونی مربوط به تخمدان و تشکیل سلولیت. به علاوه، کاهش فعالیت‌های جسمانی و احتمال بروز اختلالات دیگر مانند اختلالات تیروئید نیز وجود دارد. با این حال، افزایش وزن در این دوره با تغذیه مناسب و انجام فعالیت‌های جسمی منظم قابل کنترل است. بسیاری از زنان پس از یائسگی از چاقی در ناحیه شکم رنج می‌برند.

برای جلوگیری از چاقی و اختلالات هورمونی در یائسگی، تقویت عضلات شکمی ضروری است. استفاده از درمان‌های هورمونی جایگزین برای پیشگیری از اضافه وزن توصیه نمی‌شود. امروزه، اطلاعات زیادی در مورد این درمان‌ها وجود دارد و اگر مقدار این داروهای هورمونی بیشتر شود، ممکن است به جای کاهش وزن، باعث افزایش آن شوند.

چاقی ناشی از سندروم پیش از قاعدگی

برخی از زن‌ها قبل از شروع دوره‌ی عادت ماهانه از سندرم پیش از قاعدگی رنج می‌برند. این سندروم حاصل مکانیسم‌های پیچیده‌ای است که به عدم تعادل بین استروژن و پروژسترون مربوط می‌شود. سندروم پیش از قاعدگی می‌تواند باعث اضافه وزن یک یا دو کیلویی شود. البته این مسئله قبل از اینکه یک چاقی و اضافه وزن واقعی باشید حالت حجیم و متورم شدن بدن است. در این دوره خانم‌ها باید به تغذیه، توجه بیشتری کنند و از نوشیدن مایعات کافئین‌دار و مصرف نمک و مواد غذایی شور خودداری کنند. اگر مشکل با این پرهیزها از بین نرود باید به پزشک مراجعه کنند.

چاقی و اختلالات هورمونی تیروئید

یکی از رایجترین اختلالات هورمونی، کم کاری تیروئید (هیپوتیروئید) است. زنانی که از این اختلال هورمونی رنج می‌برند بین 4 تا 5 کیلو چاق‌تر می‌شوند. البته در این مورد جای نگرانی نیست. این مشکل به خوبی درمان می‌شود.

پرکاری تیروئید (هایپرتیروئید) معمولاً به کاهش وزن منجر می‌شود ولی در حالت‌های استثنایی باعث اضافه وزن می‌شود. از این گذشته بیماری‌های بسیار نادر دیگری نیز وجود دارد که روی وزن تأثیر می‌گذارند مثل اختلال غدد سورنال یا اختلال هیپوفیز.

چاقی ناشی از استرس

اگر تحمل استرس‌های زندگی روزمره شما افزایش یافته و باعث افزایش وزن شده‌اید، ممکن است بخصوص اگر اخیراً تغییر شغل یا شرایط زندگی و یا افزایش مسئولیت‌ها و کارهایتان باعث افزایش استرس شده باشد. این استرس می‌تواند باعث افزایش بدون دلیل وزن شما شود. بسیاری از افراد در زمان استرس از غذا به عنوان یک راهکار برای آرامش استفاده می‌کنند، اما این روش برای مدت طولانی بهبودی نمی‌آورد. بهترین راهکار این است که به جای پناه بردن به غذا، از تکنیک‌های آرامش بخش و ورزش استفاده کنید که علاوه بر بهبود وضعیت روحی، باعث سوزاندن کالری و بهبود سلامتی شما می‌شود.

چاقی ناشی از داروهای اختلالات هورمونی

بسیاری از داروهایی که برای درمان افسردگی، دیابت و اختلالات هورمونی خانمها تجویز می‌شوند می‌توانند منجر به افزایش وزن گردند. هورمون درمانی برای افراد یائسه، و حتی داروهای خوراکی ضد بارداری می‌توانند منجر به افزایش وزن گردند. اگر شما مشکوک هستید به اینکه آیا درمان دارویی تان موجب افزایش وزنتان می‌گردد . با پزشک خود برای امکان تغییر تجویز دارویتان مشورت کنید ولی هرگز بدون توصیه پزشکی داروی مصرفی را قطع یا کم نکنید.

اختلالات هورمونی در خانمها که معمولا همراه با علائم و تغییرات ظاهری مردانه ( مانند: ریزش موی مردانه و پرمویی) می‌باشد نیز باعث می‌گردد که براحتی وزن شما افزایش یابد.

زمانی که پای اختلالات هورمونی جدی به میان می‌آید مشکل فراتر از یک رژیم ساده است. اختلالات هورمونی شدید در افرادی دیده می‌شود که به عنوان مثال دچار بی اشتهایی هستند. البته رژیم‌های غذایی سخت به کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی منجر می‌شود که باعث خستگی و حتی برعکس به جای لاغری باعث چاقی می‌شود.

مشکل هیپوتیروئید در مردان نیز دیده می‌شود. اما در مردان مسئله‌ی آندروپوز مطرح است. آندروپوز یعنی کاهش غلظت هورمون‌های مردانه و مترادف منوپوز (یائسگی) در زنان است. در مقایسه با زنان این کاهش هورمون‌های مردانه در سن قبل از سن یائسگی زنان به وجود می‌آید و باعث افزایش وزن و در عین حال احساس خستگی، کاهش میل جنسی و اختلالات دیگر می‌شود. خوشبختانه اختلالات هورمون چاقی نیز با درمان‌های مناسب از بین می‌روند.

برای آشنایی با ” علائم اختلالات هورمونی ” بر روی لینک کلیک کنید.

 منبع: تبیان. لقمه

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره