[sbu_post_image]
مواد شیمیایی و اختلالات هورمونی مردان و ناتوانی جنسی
داروهای ضد فشار خون، داروهای عصبی و داروهای ضد افسردگی از جمله مواد شیمیایی هستند که ممکن است منجر به اختلالات هورمونی در مردان و ناتوانی جنسی شوند. این نوع از ناتوانی جنسی به عنوان ناتوانی جنسی دارویی شناخته میشود. با این حال، تصمیم در مورد ادامه یا قطع دارو باید توسط پزشک گرفته شود و قطع داروها به طور خودسرانه ممکن است منجر به عوارض دیگری شود. همچنین مصرف الکل میتواند باعث آسیب کبدی، اختلالات هورمونی و صدمات رشتههای عصبی شود و در بعضی موارد میتواند منجر به ناتوانی جنسی دائمی شود.
دیابت قندی یکی از شایعترین اختلالات هورمونی در مردان است که معمولاً با اختلالات نعوظ همراه است. ناتوانی جنسی در افراد دیابتی اغلب به دلیل مشکلات عروقی، عصبی و روانی است. همچنین کمکاری غدد جنسی ناشی از سرطانهای غدههای مغزی، درمان با استروژن یا ترکیبات ضد آندروژن، و همچنین برداشتن بیضهها (ارکیکتومی) برای سرطان پروستات میتواند منجر به کاهش میل جنسی و نعوظ شبانه شود. ناتوانی جنسی ممکن است ناشی از پرولاکتین بالا (کاهش تمایلات جنسی)، هیپرتیروئیدیسم، هیپوتیروئیدیسم، سندرم کوشینگ و بیماری آدیسون باشد.
علائم اختلالات هورمونی در مردان
شایعترین علائم ناخوشایند علائم اختلالات هورمونی در مردان شامل افسردگی، افزایش وزن، نوسانات خلقی، كاهش میل جنسی، چرب یا خشك شدن پوست، احساس خستگی، مشكلات خواب، نامنظم شدن عادت ماهانه، علائم آلرژیك، رشد زیاد از حد موها، ولع شدید برای خوردن شیرینیها، سردرد و میگرن، اضطراب و تحریكپذیری، تغییرات دمایی بدن، عفونتهای مجاری ادراری، آكنه و بثورات پوستی و سندرم پیش از قاعدگی هستند.
علل اختلالات هورمونی در مردان
حتی اگر تغییرات هورمونی بسیار کوچک باشند، ممکن است عواقب قابل توجه و جدی داشته باشند. عوامل ابتدایی بروز اختلالات هورمونی در مردان عبارتند از:
کمبود دریافت ریزمغذیها و اختلالات هورمونی در مردان: اگر مواد مغذی به مقدار کافی به بدن نرسد، تمام شرایط لازم برای حفظ تعادل هورمونی به طور طبیعی فراهم نخواهد شد.
استرس و فعالیت زیاد غدد فوق کلیوی: استرس یکی از عوامل اصلی در به هم ریختن تعادل هورمونی است و تحت استرسهای طولانی مدت، غدد فوق کلیوی که هورمونهای مقابله با استرس را تولید میکنند، نمیتوانند کار خود را به درستی انجام دهند.
عدم تعادل انسولین و اختلالات هورمونی در مردان: سیستم غدد درونریز بدن که وظیفه تولید هورمونها را به عهده دارد، ممکن است به دلایل مختلفی مانند رژیم غذایی نامنظم، استرس، داروها یا بیماریها تحت تاثیر قرار بگیرد و دچار عوارض منفی شود.
مواد شیمیایی، محرکها و داروها: داروها، مسکنها و محرکهایی مانند کافئین، آفتکشها و حتی هوایی که تنفس میکنیم، ممکن است منجر به اختلالات هورمونی در مردان شود.
در نارسایی غده هیپوفیز، ترشح هورمونهای مختل شده و در بعضی از هورمونها ترشح آن کاهش پیدا میکند. این اختلال میتواند منجر به ترشح ناکافی هورمونهای مختلف شود، از جمله هورمونهای رشد، هورمونهای محرک تیروئید، هورمونهای محرک غدد جنسی، هورمون شیردهی، هورمون محرک غدد فوق کلیه و هورمونهایی که در تنظیم آب و املاح بدن نقش دارند.
تشکیل تومورها در حول غده هیپوفیز، عفونت مغزی، اختلال در خونرسانی، خونریزیهای شدید در مادر حین و بعد از زایمان، آسیب شدید به سر همراه با فشار بر غده هیپوفیز که معمولاً ناشی از خونریزی داخل مغزی است، رسوب زیاد آهن در غده هیپوفیز و رادیوتراپی ناحیه مغز، همچنین بعضی بیماریها مانند تالاسمی ماژور را میتوان از مهمترین عوامل بروز اختلالات هورمونی در مردان دانست.
تشخیص اختلالات هورمونی در مردان بر اساس علائمی است که افراد به واسطه آن به پزشک متخصص غدد مراجعه میکنند. پزشک با بررسیهای هورمونی مرتبط با علائم خوداظهاری فرد و انجام تصویربرداری از این غده به وسیله MRI، میتواند دلایل آن را مشخص کند.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” اختلالات هورمونی و ناباروری مردان ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ناباروری مطالعه فرمایید.
منبع: کانون دانش. پزشکان