[sbu_post_image]
كوتاهی قد، علت شایعی برای مراجعه كودكان و نوجوانان به متخصصان غدد است، ولی هر فردی كه با شكایت از كوتاهی قد مراجعه می كند، واقعا قد كوتاه نیست. مهم تر اینکه کوتاهی قد در کودکان با روشهایی مانند استفاده از صندلها یا كفشهای مخصوص كه تبلیغ می شود یا امواج لیزری و… امكانپذیر نیست. این روشها غیرعلمی و بدون تأثیر هستند.
عوامل موثر در کوتاهی قد
پزشکان دلایل متعددی را برای کوتاهی قد برمی شمرند که سوءتغذیه، عفونت نوزاد در دوره جنینی، نقص در تولید هورمون رشد، ابتلا به نرمی استخوان یا همان اختلال استخوانی راشیتیسم، آرتریت روماتوئید، بیماری قلبی مادرزادی یا کلویی، آسم، سلول داسی شکل، تالاسمی، کم کاری تیروئید، دیابت، بیماری های ژنتیکی مانند سندروم داون و حتی رشد ضعیف جنین در داخل رحم از آن جمله اند.
تشخیص علت کوتاهی قد و اختلال رشد قدی
پس از تشخیص قطعی علت كوتاهی قد، باید درمان متناسب با علت کوتاهی قد شروع شود؛ برای مثال، در كوتاهی قد ژنتیكی درمان با هورمون رشد مؤثر نیست.
كمبود هورمون رشد، تنها بر اساس آزمایشهای هورمونی مشخص نمی شود و حتما سرعت رشد در دوران كودكی نیز باید بررسی شود، یعنی اگر در دوران كودكی، سرعت رشد قدی خوب بود، بر اساس یك آزمایش هورمونی نمی توان كمبود هورمون رشد را تشخیص داد و درمان را شروع كرد. علت باید معلوم شود و قد كودک به طور دقیق بر اساس منحنیهای استاندارد رشد سنجیده شود.
با یك رادیوگرافی ساده از استخوانهای مچ دست (به طور معمول دست چپ)، سن استخوانی تعیین شود که در واقع نشاندهنده سن بیولوژیک واقعی كودک است.
منبع: بیتوته