بدون شک ریزش مو و طاسی یکی از ناراحت کننده ترین مسائلی است که یک فرد در دوران زندگی خود با آن برخورد میکند و افرادی هم که دچار ریزش موی زیاد هستند از نظر ظاهری پیرتر از هم سن های خود که موهایشان نریخته به نظر می رسند و این مساله می تواند منجر به ایجاد افسردگی و کمبود اعتماد به نفس در فرد بشود. البته ریزش مو در افراد مختلف عکس العمل های متفاوتی را ایجاد می کند. تعداد معدودی از مردان مشکل طاسی خود را به خوبی پذیرفته و با آن کنار آمده اند، ولی امروزه اکثر مردان طاس برای برگرداندن موهای از دست رفته به دنبال هر درمانی می روند ، از درمان های سنتی گرفته تا دارویی و جراحی. چرا که به نظر آن ها داشتن مو برابر است با جوانی، زیبایی و اعتماد به نفس. در چنین شرایطی باید به دنبال بهترین راه حل بود و تنها راه حل دائمی برای موهای از دست رفته عمل جراحی کاشت مو می باشد. باید توجه نمود که مشکل ریزش مو در خانمها شرایط متفاوتی با ریزش مو در آقایان دارد و باید از روش متفاوتی نسبت به درمان آن اقدام کرد. و این نکته باید در زمان انجام هر نوع کاشت مو زنان اعم از موی سر، مژه و ابرو کاملاً مد نظر قرار گیرد . ریزش موی خانمها در مقایسه با آقایان معمولاً با الگوهای متفاوتتر و به صورت پراکندهتری در پوست سر دیده میشود و میتواند در هر سنی اتفاق بیفتد. ریزش مو در آقایان عموماً ناشی از عوامل ژنتیکی یا ارثی است و از یک الگوی کاملاً مشخص پیروی میکند، در حالی که در خانمها غالباً بیماریها یا عوامل زمینهای دیگر نقش بسیار مهمی در ریزش و کمپشتی موی سر دارند.
علت ریزش مو
ریزش مو دلایل بسیاری دارد ، اما قبل از هر چیز باید علت ریزش آن بررسی شود و با توجه به دلایل آن درمان مناسب و نتیجه بخش را برای آن مشخص کرد . بطور تقریبی در حدود ۸۰ تا ۱۰۰ هزار تار مو در سر وجود دارد که بیش از ۸۰ % آنها در حال رشد هستند . بطور متوسط روزانه ۵۰ تا ۱۰۰ عدد مو ریزش دارد. همچنان که یک مو می ریزد موی جدید جای آن را می گیرد، اما مشکل زمانی آغاز می شود که موهای ریزش یافته بیشتر و سریع تر از مو های رویش یافته جدید باشد و یا رشد مو های جدید ضعیف شود. در این حالت پس از مدتی از تعداد کل مو ها کم شده و فرد متوجه کاهش حجم موهایش می شود .عوامل مختلفی می توانند بر سیکل رشد اثر کرده و باعث ریزش موقت یا دائمی شوند. شایع ترین علت طاسی در مردان هورمن آندروژن و عامل ژنتیک می باشد. از دیگر دلایل ریزش مو ( خصوصا در خانم ها ) به علت استرس ، افسردگی، خونریزی، رژیم غذایی سخت و نامناسب و کمبود پروتئین، استفاده و یا قطع دارو های هورمونی، مصرف قرص های ضدبارداری طولانی مدت، کمبود روی یا آهن، آسیب های فیزیکی طولانی مثل تحریک و فشار و کشش تار مو (استفاده از اتوی مو ، سشوار، بیگودی و …) تب بالا ، پرکاری یا کم کاری تیروئید، کم خوابی و … می باشد که معمولا موقتی و قابل درمان هستند.
روش های کاشت مو
۱- FIT
در این روش ابتدا پیازهای مو، تک تک از پشت سر برداشته می شوند.
در مرحله بعد برش های کوچکی بر روی پوست نواحی مقصد ( نواحی کاشت مو ) ایجاد می شود.
در انتها پیازهای مو در پوست برش داده شده، کاشته می شوند.
۲- FUT
در کاشت مو fut ابتدا قسمتی از پوست پشت سر به طریقه جراحی جدا می گردد.
سپس دو سر پوست به هم رسانده شده و بخیه می گردد.
در مرحله بعد پوست جدا شده، به تکه های کوچک تقسیم می شود، به گونه ای که پیازهای مو از یکدیگر جدا شوند.
حال، برش های کوچکی بر روی پوست نواحی مقصد ایجاد می شود.
در نهایت تکه های کوچک پوست و پیازهای متصل به آن در پوست برش داده شده، کاشته می شوند.
۳- روش PRP
درمان با PRP در ۳ مرحله انجام می شود.
ابتدا حدود ۱۳-۸ سی سی از خون شما گرفته می شود. این کار بسیار شبیه به دادن یک آزمایش خون معمولی است. خون جمع آوری شده شما در داخل یک لوله که حاوی ژل پی آر پی ست ریخته می شود. سپس لوله، در دستگاهی به نام سانتریفوژ قرار می گیرد و حدود ۱۰ دقیقه چرخانده می شود. نیروی گریز از مرکز دستگاه، اجزای خون شما را از هم جدا می کند. پلاکت ها ی تغلیظ شده هم از بقیه خون جدا می شوند. حالا PRP که شامل عوامل رشد فراوان و سلولهای بنیادی است، آماده به استفاده در پوست سر می باشد. هدف از این فرایند، افزایش اثرات درمان PRP در ریزش مو است.
در مرحله بعد پلاسمای غنی از پلاکت توسط یک سوزن بسیار ظریف که معمولا بر روی یک گان ( تفنگ تزریق ) سوار است، به داخل پوست سر تزریق می شود. این کار توسط تزریقات متعدد در نقاط مختلف پوست سر و با عمق کم ( ۳ تا ۴ میلیمتر ) انجام می پذیرد. از آنجایی که حجم پی آر پی در هر تزریق کم است و سوزن استفاده شده بسیار نازک می باشد لذا میزان درد و سوزش هنگام کار خفیف خواهد بود که البته با استفاده از بی حس کننده های موضعی این حالت ناخوشایند باز هم کمتر شده و یا اصلا وجود نخواهد داشت.
۴-روش hrt
اگر هنوز فکر میکنید که استفاده از کلاه گیس تنها روش غیرجراحی ترمیم مو است، حتماً اطلاعات خود را به روز کنید؛ چون امروزه تکنیکهای پیشرفتهای وجود دارد که به روشی بسیار راحتتر نتایجی بسیار طبیعیتر را به دست میدهد که با موی طبیعی مو نمیزند.
در روش کاشت مو hrt این امکان فراهم میشود تا موهای ترمیمی از نظر رنگ، تراکم و جهت، همخوانی کاملی با موهای فعلی بیمار داشته باشد. به علاوه از آنجایی که پوسته با جدیدترین مواد چسبنده به پوست سر چسبانده میشود، میتوان در موقعیتهای مختلف، حتی هنگام ورزش کردن با آسودگی خاطر از آن استفاده کرد.
عوارض
یکی از عوارض پیوند موی طبیعی تورم پیشانی وبالای ابروها که ضعیف وزود گذر است.
دیگر عوارض بعد از عمل که از عارضه های معمول است خارش در منطقه دهنده مو به علت جوش خوردن بخیه هاست.
بی حسی ومور مور شدن خفیف در منطقه گیرنده مو در هفته اول زود گذر بوده وخود به خود بهبود می یابد و از عوارض کاشت مو بدون عمل جراحی و با عمل جراحی پس از پیوند مو طبیعی می باشد که جای نگرانی ندارد.
شایع ترین عوارض جوش های کوچک در محل کاشت است که اهمیت چندانی نداشته و با شستشوی روزانه بر طرف میشود.درد در منطقه دهنده یا پیوند مو اغلب زود گذر بوده وبا مصرف قرص استامینوفن کدیین برطرف میشود .
از دیگر عوارض پیوند مو که پس از عمل وبعد از چهار هفته نماییان میشود این است که ساقه های موهای کاشته شده وارد مرحله استراحت شده ومیریزند و۳تا ۴ماه بعد رشد موهای کاشته شده از همان محل پیوندمو اغاز شده وپس از۹ ماه قسمت محل کاشت مو حالت طبیعی به خود می گیرد.البته معمولا در هر فردی که پیوند مو انجام میدهد ممکن است مقداری ریزش موهای کاشته نشده نیز دیده شود که معمولا بیشتر در مناطقی که دارای موهای مینیاتوری زیادی است این اتفاق می افتد زیرا استرس جراحی پس از درمان باعث ریزش سریعتر موهای ضعیف شده در اثر هورمون میشود درجه این ریزش مو معمولا قابل پیش بینی نیست واز ۲تا۴ هفته پس از عمل شروع شده وتا ۳الی۶ هفته ادامه دارد ولی رشد مجدد به طور همزمان یا قبل از رشد گرافت های کاشته شده اتفاق می افتداین مسئله جای نگرانی ندارد.
پس از عمل جهت جلوگیری از تشدید عوارض پیوند مو تا یک ماه از استعمال دخانیات اجتناب کنید پس از حدود ۳روز میتوان ویتامین ای واسپرین را شروع نماییدوپس از این دوره دیگر عوارض پیوند مو رفع شده و دلیلی برای نگرانی نیست.
مراقبت های بعد از کاشت
– در درجه اول مراقبت بعد از کاشت مو ، مراقبت از زخم های ایجاد شده به وسیله ی یک پوشش نیمه نفوذپذیر می باشد که بسیار محکم نبوده و اجازه ی جریان طبیعی خون و مایعات میان بافتی را به محل زخم بدهد و هر روز تعویض شود.
– محل آسیب پذیر باید تا دو روز بعد از عمل جراحی از اشعه آفتاب محافظت شود. همچنین از شستشو ناحیه به وسیله ی شامپو تا دو روز باید خودداری شود. البته برخی پزشکان از روز بعد از طرحی اجازه شامپو کردن مو را به افراد می دهند.
– شامپو کردن مو یکی از مهمترین عوامل جلوگیری کننده از ایجاد دلمه و پوسته در اطراف زخم ایجاد شده در محل پیوند می باشد که برطرف کردن این پوستۀ و دلمه ها ریسک از دست دادن آن مود ۱۰-۷ روز بعد از طراحی را کاهش می دهد.
– در ده روز اول بعد از طراحی موهای جابجا شده به طرز بالقوه امکان واکنش نشان دادن به عمل خرید خود را دارند. بعد از ۳-۲ ماه موهای جدیدشروع در مکان جدید شروع به رشدی کنند و بعد از ۹-۶ ماه موها شروع به ضخیم شدن می کنند.
از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)