در این مرحله فولیکولهای جدید تقریبا برای مدت ۳ ماه استراحت میکنند. معمولا ۱۴% از فولیکولهای مو در این مرحله بهسر میبرند و بعد از این مرحله مجددا وارد مرحله رشد فعال میشوند.بنابراین با در نظر گرفتن این سه مرحله، ریزش موها در طی روز از ۶۰ تا ۱۰۰ تار مو طبیعی است.توجه داشته باشید ریزش مو در پاییز و بهار به حداکثر میرسد. این ریزش مو ناشی از تغییر فصل و مربوط به روشنی روز و تغییر هوا است. ” کاشت موی طبیعی “.سرعت رشد مو در هر ماه تقریبا به ۲۵/۱ سانتیمتر میرسد. بیشترین سرعت رشد مو از ۱۶ سالگی تا اواخر ۲۰ سالگی است و هر چه مو بلندتر میشود سرعت رشد آن کمتر میشود.میانگین تعداد مو در افراد بالغ حدود ۱۰۰۰۰۰ تار مو است. سفیدپوستان دارای موی بیشتری هستند و تعداد تار مو در آنها به ۱۴۰۰۰۰ میرسد. در صورتی که افرادی که دارای موهای قرمز میباشند دارای کمترین تعداد تار مو هستند. تقریبا این افراد دارای ۹۰۰۰۰ تار مو هستند.رشد مو و کیفیت مو بستگی به چگونگی سیستم عصبی و سیستم گردش خون دارد. همچنین رشد مو در ارتباط مستقیم با هیجانات، احساسات و افکار اشخاص میباشد.
روش های درمان
روش FIT و FUT
عمل کاشت موی سر در ریختگی های کم و بیشتر در موارد ریزش غیر ارثی همچون بی موئی در اثر سوختگی و یا جای جوش و شکستگی و جای بخیه کاربرد دارد و جواب مناسب و مورد قبول می دهد و در بقیه موارد موهای کاشته شده دوباره خواهند ریخت یا به پر پشتی لازم مو نخواهید رسید در کاشت موی طبیعی (جراحی) از پشت سر، وکناره های سر، مو برداشته شده ودربخشهای طاس کاشته می شود.این کار به دو روش رایج میکروسرجری ( F.U.T )و روش ( F.I.T ) انجام می شود.طریقه کاشت موهای برداشته شده درهردو روش FIT و FUT یکسان است وموهادرهردو روش بصورت تک تک (تک فولیکولی) کاشته می شوند و لذا اختلاف این ۲ روش فقط د رطریقه برداشت موها است
روش FUT
در روش کاشت موی ( میکروسرجری ) با بیحسی موضعی یک نوار از پشت سر برداشته می شود. طول این نوار از ۲۰ الی ۳۰ سانتیمتروعرض آن از ۲ تا ۳ سانتیمتر است.ابعاد این نوار محدودیت داشته زیرا بایستی طول وعرض آن طوری انتخاب شود که آسیبی زیادی به پوست پشت سروارد نیامده وپوست تحمل کشش آن را داشته باشد و از آن مهمتربه بخیه های پشت سر فشاری وارد نیامده تا جای بخیه محل برداشت مو به صورت یک خط مو زیاد معلوم نگردد
سپس این نوار زیرمیکروسکوپ به قطعات کوچک تقسیم می گرد د بطوریکه درهر قطعه دو الی پنج تارمو وجود داشته باشد (به هرقطعه دراصطلاح یک گرافت گفته می شود)
پس از بیحسی کامل منطقه گیرنده مو،با استفاده ازتیغ های نازک و کوچک شکاف های متعدد درمناطق طاس ایجاد می گردد.پس از آن هر گرافت در یک شکاف قرارداده می شود موهای کاشته شده پس از ۴- ۲ هفته ریخته و۴- ۳ ماه بعد شروع به رشد میکنند
متاسفانه در سالهای اخیر در ایران عمل کاشت مو را برای کسانی که موهای انها کم پشت و یا تنک شده ویا هنوز ریزش مو ادامه دارد توسط تمام دکترها اعم از دکتر عمومی تا دکتر پوست و مو و دکتر جراح عمومی و حتی کادر درمانی درمانگاهها انجام می دهند که باعث شدیدتر شدن ریزش مو و در نتیجه کم پشتی بیشتر موها طی یکسال بعد می گردد و نتیجه عکس گرفته می شود و جای عمل پس از ریختن مجدد مو منظره بدی را بوجود می اورد و بهتر است این افراد از یکی از روشهای ترمیم موی طبیعی استفاده کنند تا به نتیجه دلخواه و پر پشتی مو برسند
روش FIT
در این روش بوسیله پانچ از ناحیه دهنده مو که معمولا از پشت سر انتخاب میشود فولیکولها را برداشته و در ناحیه گیرنده مو یا بوسیله پانچ یا با تکنیک (شکاف) انجام میشود. از مزایای این تکنیک بیشتر میتوان به راحت بودن انجام این عمل کاشت مومخصوصا برای تیم پزشکی اشاره نمود. عمل در مدت کوتاهی، بسته به تعداد گرافت منتقل شده و مهارت تیم پزشکی حدود ۱ تا ۳ ساعت انجام میشود. اما از معایب بسیار بزرگ آن میتوان به کم پشت شدن مو ناحیه دهنده بطور چشمگیر بعد از عمل کاشت موی طبیعی ، عدم قابلیت برداشت تعداد موی زیاد در هر مرحله ( حدود ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ تار مو )، ریزش برخی از موهای کاشته شده بعد از یک سال ( به دلیل محدودیت منطقه برداشت برخی پزشکان مجبور به برداشت از ناحیه نامناسب میشوند ) و تراکم کم مو در ناحیه کاشته شده و بیش از ۵۰ درصد موها در زمان خارج شدن از زیر پوست، با فشار پانچ از ناحیه ریشه مو شدیدا آسیب دیده و پس از کاشت رشد نمی کنند و محل خارج شدن گرافت ها بصورت زخم های گرد یک میلیمتری در سرتاسر پس سر دیده می شود و هرزمان در آینده بیمار موهای خود را کوتاه کند جوشگاه های گرد متعدد ، نمای زشتی در پشت سر ایجاد خواهد کرد اشاره نمود
مراقبت های بعد ازدرمان
– استفاده از کیسه یخ نیز برای کاهش درد ناحیه دهنده مفید است.
– اگر چه داروهای زیادی بعد از عمل برای شما تجویز می شود ولی رعایت مراقبتهای پایه در پیشگیری از عوارض احتمالی نقش مهمی دارد. بالا نگه داشتن سر یکی از این مراقبتهای مهم می باشد. بالا نگه داشتن سربا کاهش فشار وریدی و لنفاتیک تا حد زیادی از ادم بعد عمل جلوگیری می کند. بهتر است ۲۴ ساعت اول بعد از عمل با زاویه ۴۵ درجه بخوابید.
– ترومای مستقیم به سردر اثر ضربه و یا خاراندن عامل مهمی در خروج گرافتها و یاایجاد زخم است. بنابر این توصیه می شود مراقب باشید به طور سهوی به خصوص موقع خوابیدن ناخن خود را روی سر نکشید به منظور جلوگیری از این مسئله ناخنهای خود را کاملا کوتاه کنید و موقع خواب از کلاه جراحی استفاده کنید.
– به منظور جلوگیری از آسیبهای وارده به سر توصیه می شود ۲۴ ساعت اول بعد از عمل کاملا استراحت کنید.
– زمانیکه می توانید به محیط کار خود برگردید با توجه به نوع کارتان متفاوت است اگر شغل پشت میز نشینی دارید و با ارباب رجوع برخورد ندارید روز دوم می توانید سر کار بروید. اگر با مشتری سرو کار دارید بایستی مدتی صبر کنید تا ظاهر پوست سرتان بهتر شود و این زمان بستگی به نوع گرافتهای کاشته شده دارد در صورتی که از تکنیک فولیکولار یونیت استفاده شود مدت ۲ تا ۳ روز و نهایتا یک هفته کافی است. در مورد روش FIT روز بعد از عمل سرکار خود برگردید.
– در مورد این مسئله که از چه زمانی می توانید بعد از عمل موهای خود را شامپو کنید نظرات متفاوتی وجود دارد بعضی از جراحان ۳ روز بعد از عمل و جراحانی هم تا ۵ روز بعد از عمل اجازه شامپو کردن به بیمار خود نمی دهند ولی طبق نظر برخی جراحان و اینجانب همانطور که در مورد بیماران خود نیز انجام می دهم روز بعد از عمل موهای بیمار در مطب شستشو داده می شود و سپس با آموزش هایی که به بیمار داده می شود شامپو کردن موها در منزل ادامه پیدا می کند.
– پیشنهاد می شود روز پنجم بعد از عمل مخلوط شامپو بچه و بتادین را به مدت چند دقیقه روی سر بگذارید و بعد به آرامی آب را روی سر بریزید. تاکید می شود با حرکت ماساژی و چرخشی سر را نشویید. به مدت دو هفته زیر دوش مستقیم نباید بروید و از شستن سر با آب خیلی سرد و خیلی گرم پرهیز کنید.
اگر چه ممکن است بعد از این که عمل پیوند مورا انجام میدهید مدتی نگران و متحیر باشید از اینکه آیا تصمیمی که گرفته اید و عملی که انجام داده اید صحیح بوده یا نه؟ ولی جای نگرانی نیست در صورت انتخاب صحیح، پزشک و افراد تیم ناراحتی شما را به خوبی درک میکنند و یک تجربه خوشایند از این عمل در ذهنتان ایجاد می کند و در صورت بروز ناراحتی درد یا هر گونه مشکلی پاسخگوی شما خواهند بود.
عوارض
در عمل کاشت مو ترمیم و اصلاح کم پشتی یا طاسی مو در کنار بسیاری از جراحیهای زیبایی و پلاستیک به یکی از اعمال رایج تبدیل شده است؛ چرا که در بین برخی مردم و بخصوص جوانان داشتن چهره زیبا نوعی ضرورت محسوب میشود و نداشتن ظاهری مطلوب آنان را دچار مشکلات اجتماعی و ضعفهای شخصیتی، افسردگی و اضطراب میکند. در چنین شرایطی این افراد حاضرند با توجه به بودجه خود به هر مرکز درمانی مجاز و غیرمجاز مراجعه کرده تا مشکل خود را حل کنند و همین مساله شرایط مساعدی را برای ظهور و گسترش روزافزون مراکز و افراد سودجو فراهم میکند.
نظارت کافی نداشتن توسط نهادهای مسوول از یک سو و وجود تبلیغات دروغین و ادعاهای کاذب برخی موسسه ها و انستیتوهای ترمیم و کاشت مو از سوی دیگر، باعث افزایش روزافزون تقاضای عمومی برای داشتن چهره زیبا با موهای پرپشت و به وجود آمدن مراکزی شده که نه تنها مشکل بیمویی مراجعان خود را حل نمیکنند، بلکه خسارتهای مالی و بهداشتی بسیاری به آنها وارد میکنند. به طور متوسط هر فرد روزانه ۱۰۰ تار موی خود را از دست میدهد که این یک مساله طبیعی است، ولی هر گاه ریزش مو از این میزان فراتر رود، باعث کچلی یا بیمویی میشود که یک بیماری محسوب میشود. عوامل متعددی باعث این بیماری میشود و مهمترین آنها، افزایش سن و تغییرات هورمونی و سابقه خانوادگی افراد است. البته ریزش مو میتواند در نتیجه عوامل خارجی مانند کمبود ویتامینها، شوره سر، استفاده از برخی داروها، شیمی درمانی، زدن برخی واکسنها، فقر آهن، مشکلات تیروئید، تب و… ایجاد شود و با برطرف شدن هر یک از این عوامل خارجی، ریزش مو متوقف میشود و رویش مو به حالت طبیعی درمیآید.
در گام اول پزشک متخصص هنگام مراجعه بیمار جهت کاشت مو اقدامات تشخیصی لازم را انجام میدهد تا نوع ریزش مو مشخص شود. در خیلی از موارد درمان دارویی در توقف ریزش مو موثر است. در مواردی که از درمان دارویی برای رفع ریزش مو نتوان کمک گرفت، روش کاشت مو مطرح میشود؛ البته باید توجه داشت که کاشت مو آخرین راه درمان است و نباید بسرعت و بدون مشورت با پزشک متخصص اقدام به کاشت مو کرد.
تاکنون روشهای مختلفی برای درمان طاسی مطرح شده است، از جمله مهمترین این روشها پیوند مواست که با روش های مختلفی صورت میگیرد. با توجه به مشخصات بیمار که ناحیه دهنده و ناحیه گیرنده وی چه مقدار باشد، پزشک از موثرترین روش استفاده میکند.