هیچ چیز جانشین دندانهای سالم نمی شود. ولی وقتی شما دندانی را به دلیل بیماری یا حادثه از دست داده اید، بهتر است بدانید که راهی برای بازگرداندن لبخند زیبای شما وجود دارد. یک ایمپلنت دندانی ظاهرواحساسی شبیه دندان از دست رفته تان به شما می دهد. دندانپزشک یک پایه یا فریم فلزی را زیر لثه شماقرار می دهد که درست شبیه ریشه یک دندان به استخوان فک متصل می شود. سپس دندانپزشک یک دندان جایگزین را روی ایمپلنت قرار می دهد به نحوی که شبیه وضعیت دندان اصلی خود شما به نظر آید.
اغلب بیماران معتقدند، کاشت دندان به روش ایمپلنت مطمئن و با ثبات است و آن را جایگزین خوبی برای دندان از دست رفته شان می دانند. ایمپلنت ها می توانند جایگزین یک یا چند دندان از دست رفته شوند.
لازم به ذکر است که ایمپلنت نیاز به جراحی دارد، بنابراین بیماران باید از نظر کلی در سلامت بسر برند، لثه های سالم داشته و استخوان کافی جهت حمایت ایمپلنت داشته باشند. در ضمن باید مقید به رعایت دقیق بهداشت دهان و ملاقاتهای مرتب با دندانپزشک باشند.
طول درمان
طول مدت جراحی معمولا از نیم تا دو ساعت می باشد و بسته به تعداد ایمپلنت ها و شرایط فکی بیمار تغییر می کند. در مواردی که علاوه بر کاشت ایمپلنت، نیاز به پیوند استخوان و یا تغییر شرایط کف حفره سینوس در فک بالا نیاز باشد، زمان کاشت ایمپلنت بیشتر خواهد بود.
پس از کاشت ایمپلنت تا قرار دادن پروتز روی آن، زمانی حدود شش هفته تا سه ماه موردنیاز است تا کاملا ایمپلنت ها در شرایط به دور از تکان و لرزش، به آرامی به استخوان فک بیمار جوش بخورد و ایمپلنت در جای خود کاملا محکم شود. سپس دندانپزشک مبادرت به قرار دادن پروتز روی ایمپلنت می کند.
البته در مواردی با توجه به کمیت استخوانی فک بیمار و نوع ایمپلنت خاصی که طراحی شده است تا بارگذاری فوری روی آن صورت گیرد، بنا به تشخیص جراح دندانپزشک می توان بلافاصله پس از جراحی کاشت ایمپلنت، پروتز را روی ایمپلنت قرار داد.
مراقبت های لازم
- بعد از جلسه درمانی، زودتربه منزل رفته وروی صورت درناحیه عمل یخ بگذارید. ازکیسه پلاستیکی ویخ خرد شده استفاده کنید. طریقه استفاده بدین صورت است که یخ را به مدت ۵-۱۰ دقیقه روی ناحیه گذاشته،سپس آن را برداشته وبه مدت ۱۰دقیقه استراحت کنید.این کاررا تا۳ ساعت بعدازجراحی تکرارکنید تا تورم کمتری داشته باشید.
- برای تسکین درد: استامینوفن مسکن نسبتاً خوبی است.اگرشما مسکن قوی تری احتیاج داشته باشید،حتماً برایتان تجویز میگردد.دیگرمسکن های قابل استفاده شامل،پروفن،مفنامیک اسیدو…است.
- ورم: بطورکلی ورم یکی ازعوارض عمل جراحی بوده ومقداراندک آن نشانه واکنش بدن وشروع ترمیم نسوج درمقابل جراحی است.درصورت بروزتورم بیش ازحد برای بررسی مراجعه نمائید.
- حرارت بدن:بعدازجراحی اندکی افزایش حرارت بدن نشانه واکنش طبیعی بدن درهنگام ترمیم است ولی اگرافزایش حرارت زیاد باشد(۲یا۳ درجه)دلیل برعفونی شدن محل جراحی است که دراین صورت باید باما تماس بگیرید تا دستورات لازم داده شود.
- خواب:حتماًزودترازساعت معمول به رختخواب بروید واین عمل را۲تا۳ شب بعدازجراحی ادامه دهید.
- استعمال دخانیات :لطفاً تا۴۸ساعت بعدازجراحی ازاستعمال دخانیات خودداری نمائید.درغیراینصورت ممکن است باعث آسیب های مهمی به درمان شما شود.
- مایعات:برای ترمیم زخم درهرناحیه ای ازبدن تعادل مایعات لازم است بدین منظورروزانه ۲تا۳ لیترمایعات مثل آب،شیر پاستوریزه وپرتقال مصرف نمائید.
- رژیم غذایی:معمولاً بهتراست تا یکی دو ساعت بعدازعمل ازخوردن غذا خودداری نمائید.رژیم غذایی سرشارازپروتئین برای ترمیم زخم بسیارمناسب بوده وباید همراه با نوشیدن مایعات ذکر شده باشد. درضمن توجه داشته باشید که ازغذاهای نرم وخنک استفاده کنید.استفاده ازسوپ گوشت(برای تامین پروتئین وسدیم)تاچندروز بعداز جراحی ضروری است.
- خونریزی:خونریزی را می توان با گذاردن یک قطعه گازدرناحیه جراحی ووارد نمودن فشار به مدت یکی دو ساعت متوقف نمود. لازم به ذکر است که مقداری خونابه(اندکی خون مخلوط با بزاق)تا چند ساعت بعد ازعمل طبیعی می باشد.ازخارج کردن مکرر آب دهان بپرهیزید.
- حساسیت نسبت به داروهای تجویز شده:پس از مصرف داروهای تجویز شده ممکن است احساس خارش،کهیر وتورم نمائید،که در اینصورت بلافاصله داروی مربوط را قطع وباما تماس بگیرید.همچنین با پزشک خانوادگی خود نیزمشورت نمائید.
- خمیرهای پانسمان:برای محافظت ازناحیه جراحی وبعضی مسائل دیگر پس ازجراحی های لثه،خمیرصورتی رنگی درناحیه قرارداده می شودکه بهتراست تا یک هفته درمحل باقی بماند.گاهی این خمیرها شل ولق شده وممکن است احساس درد نمائید.خمیرشل شده را می توانید از روی لثه ها بردارید تا درد کاهش یابد.
- ورم درهنگام صبح:بعضی ازبیماران به هنگامی که از خواب بیدارمی شوند احساس می کنند که تورم ناحیه عمل بیشتر شده است،این حالت یک واکنش طبیعی است که بعد از یکی دو ساعت خود به خود کاهش پیدا می کند.
- تغییر رنگ پوست:اگرتغییررنگی درروی صورت نزدیک به ناحیه عمل مشاهده نمودید،مطلفاً ناراحت ومضطرب نشوید زیرا این حالت یکی ازعوارض جراحی می باشد ودر بعضی از بیماران دیده می شود.
- مسواک زدن:غیراز ناحیه مورد عمل سایرنواحی را بطوریکه تعلیم گرفته اید مسواک نمائید.
- آب نمک گرم:یک قاشق چایخوری نمک رادریک لیوان آب گرم حل نموده واز آن به عنوان دهانشویه استفاده نمائید.این مطلب پس از افتادن خمیرهای پانسمان ضرورت دارد.
- تکلم وخندیدن:حرکات زیاد لب وگونه وزبان باعث افزایش جریان خون شده وورم را زیاد می کند.لذا کمترازمعمول صحبت نمائید.
- رانندگی:ترتیبی دهید تا یک نفرهمراه شما به کلینیک آمده وشما را بعدازعمل به منزل برساند.
دوام و ماندگاری
مطالعات گوناگون نشان می دهد که کسانی که در ۲۰ سال گذشته کاشت دندان انجام داده اند کماکان به خوبی کار میکنند. با این حال طرح درمان دقیق، درمان تخصصی، سلامتی عمومی، مراجعه منظم به دندانپزشک ،بهداشت و مراقبت اهمیت زیادی دارند.
به طور کلی ایمپلنت ها عمر نامحدودی دارند البته بسته به نوع، طول، قطرو توزیع صحیح نیروها روی ایمپلنت دندانی، جراح مجرب ایمپلنت دندان و بهداشت و نحوه نگهداری ایمپلنت دندانی دوام متفاوت دارند.
از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)