پیشگیری از عوارض دیابت

[sbu_post_image]

کودکان دیابتی باید بطور منظم معمولاً هر سه ماه یکبار از نظر بالینی، آزمایشگاهی و نیز از نظر روانی – رفتاري مورد ارزیابی قرار گیرند در معاینه بالینی به نکات زیر باید توجه شود:

در هر بار ویزیت باید قد و وزن بیماران اندازه گیري شود، علل کافی نبودن رشد قدي به ترتیب عبارتند از:

  • بدی کنترل بیماری
  • کم کاري خودایمنی تیروئید
  • بیماري سلیاك
  • بی اشتهایی عصبی

به مسئله کاهش و یا اضافه وزن بیش از حد نیز باید توجه داشت.

دیابت و معاینه تیروئید

در ابتداي بیماري باید میزان آنتی باديهاي تیروئید اندازه گیري شود و در صورت مثبت بودن، سالانه میزان TSH کنترل گردد. علاوه براین، در تمام کودکان دیابتی باید هر1تا2 سال میزان TSH و نیز در صورت پیدایش بزرگی تیروئید و یا شک به اختلال عملکرد غده تیروئید در معاینه بالینی، کار تیروئید مورد ارزیابی قرارگیرد. باید توجه داشت که افت قند خون راجعه و یا افزایش قند خون راجعه غیر قابل توجیه میتوانند به ترتیب علایم ظریفی از کم کاري و یا پرکاري تیروئید باشند.

دیابت و وجود تغییرات لیپودیستروفیک

این تغییرات بیشتر بصورت لیپوهیپرتروفی و کمتر بصورت لیپوآتروفی دیده میشوند. وجود لیپوهیپرتروفی(افزایش چربی در محل تزریق) نشانه آن است که در یک محل تزریقات مکرر صورت گرفته است، که منجر به جذب ناکافی انسولین و عدم کنترل قند خون میشود. براي درمان لیپوآتروفی، اگر از نظر زیبایی براي بیمار ناراحت کننده باشد، میتوان مستقیماً فرآوردههاي انسولینی بسیار خالص را در مناطق مبتلاتزریق نمود، که احتمالاً از طریق افزایش سنتز موضعی بافت چربی سبب برطرف شدن آتروفی میگردد.

محدودیت حرکات مفصلی در دیابت

این عارضه از مفاصل متاکارپوفالانژیال یعنی مفاصل بین کف دست وانگشتان و اولین مفصل بین بند انگشتی انگشت پنجم شروع شده وبطرف سایر مفاصل پیشرفت مینماید. بین وجود این عارضه و شدت آن و شیوع و شدت عوارض میکروواسکولار ارتباط قابل ملاحظه وجود دارداحتمال پیدایش رتینوپاتی،نفروپاتی، نوروپاتی در بیمارانی که این عارضه را دارند 4 برابر آنهائی است که به این عارضه مبتلا نیستند.

فشارخون و دیابت

فشارخون سیستولیک بالاي 130 و دیاستولیک بالاي 80 میلی لیتر جیوه و نیز در کودکان خردسال اگر فشار خون از صدك 95 براي سن آنها بالاتر باشد، نیاز به درمان دارد.

پیشگیری از عوارض چشمی دیابت

توصیه میشود درکودکانی که حداقل 5 سال از بیماري دیابت آنها گذشته است و نیز در نوجوانان وبزرگسالان هر سال ته چشم آنها از نظر پیدایش علائم رتینوپاتی(اسیب شبکیه) معاینه گردد.

تعیین SMR در دیابت

در نوجوانان بایدمرحله بلوغی در پسر ودختر مشخص شود.

معاینه عصبی در بیماران دیابتی

در هربار ویزیت باید معاینه عصبی کامل انجام شود. شایعترین تظاهر نوروپاتی محیطی از بین رفتن قرینه حس لامسه درقسمتهاي دیستال(انتهایی) پاها می باشد. یافته هاي زودرس میتواند شامل کاهش یا از بین رفتن رفلکسهاي تاندونی عمقی، بویژه رفلکس آشیل وکاهش حس ارتعاش در مچ پاها باشد.

معاینه پاهای افراد دیابتی

در هر نوبت ویزیت باید پاها از نظر ضایعه پوستی، ناخنهائی که به داخل گوشت پا فرو رفته اند، وعفونت مورد معاینه قرار گیرند.

ترجمه وتلخیص دکتر حسین دهقان منشادی فوق تخصص غدد-متابولیسم
برگرفته ازکتاب مرجع طب کودکان نلسون۲۰۱۱ وکتاب طب غدد اسپرلینگ.

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره