[sbu_post_image]
گواتر یکی از بیماری های شایع است که به ویژه در نوجوانان (سنین مدرسه) از شیوع بالایی برخوردار است و در دختران جوان و در افرادی که در ارتفاعات زندگی می کنند شایع تر است. گاهی دیده شده است میزان شیوع گواتر در خانم ها، 8 برابر آقایان است.
گواتر در واقع بزرگ شدن غده تیروئید است که در جلوی گردن و درست زیر سیب گلو قرار دارد و بر خلاف تصور برخی ازمردم هیچ ارتباطی با سرطان تیروئید ندارد.
علل گواتر
از جمله علل بیماری گواتر عوامل ارثی، کمبود ید در برنامه غذایی، مصرف بیش از اندازه غذاهایی مانند شلغم ، کلم و گل کلم می تواند باشد.
پیشگیری از ابتلا به گواتر
- از غذاهای حاوی ید بیشتر استفاده کنید و از مصرف نمک ید دار غافل نشوید. برای جذب هر چه بیشتر ید در بدن بهتر است نمک یددار ، حین طبخ و پس از جوش خوردن غذا به آن اضافه شود.
- اگر در مناطق کوهستانی و ارتفاعات زندگی می کنید، نیاز بیشتری به ید خوراکی دارید.
- از مصرف زیاد مواد غذایی گواترزا مثل شلغم و کلم بپرهیزید.
- وضعیت تیروئید فرد مبتلا به گواتر باید به طور منظم توسط پزشک متخصص غدد کنترل شود. همچنین هر گونه علامت جدید از بازگشت بیماری پس از درمان یا تشدید آن باید سریعا با پزشک متخصص در میان گذاشته شود.
روشهاي پيشگيري از كمبود يد
معمولا“ از چند روش براي رساندن يد به بدن استفاده مي شود
مكمل ياري
استفاده از قرصهاي يدات پتاسيم، محلول لوگل، روغن يده (تزريقي يا خوراكي)
غني سازي
افزودن يد به نان، نمك، شير، آب، غذاي كودك.
تغيير در عادات غذايي
مصرف بيشتر غذاهاي دريايي، جلبكها و مصرف كمتر مواد گواترزا.
فعاليتهاي بهداشت عمومي
افزايش دسترسي به مراقبتهاي بهداشتي اوليه.
بجز روشهاي فوق مي توان از غذاي دامي يد دار نيز بعنوان روشي براي تامين يد مورد نياز انسان استفاده كرد. البته هر يك از روشها منافع و معايب خاصي دارند.
منبع: تبیان دانشگاه علوم پزشکی تبریز