[sbu_post_image]
مشکل اصلی در یائسگی از دست رفتن مواد معدنی استخوان (عمدتا” کلسیم ) به علت کاهش ترشح استروژن تخمدانها است که موجب افزایش خطر استئوپروز و پوکی استخوان در یائسگی و شکستگی استخوان می شود.
یشتر زنان وقتی دوران یائسگی را در ذهن خود تصور میکنند، به یاد عوارض آزاردهندهی آن مانند گرگرفتگی و عرق کردن میافتند. علائم یائسگی در زنان میتواند شامل مواردی دیگر هم باشد که البته بسیاری از خانمها مایل به صحبت دربارهی آن نیستند چراکه از صحبت دربارهی آن شرم میکنند. این علائم شامل خارش و خشک شدن و سوزش واژن میشود که تأثیر بسیار بدی بر کیفیت زندگی این زنان و روابط جنسی آنها دارد. باید به این نکته نیز توجه داشت که تغذیه دوران یائسگی اگر سالم و مفید باشد و تغییرات کوچکی در شیوه زندگی نیز بدهید میتوانید به سلامت این دوران را سپری کنید.
توده استخوان در سن 25 سالگی بیشترین میزان خود را دارد و استخوان ها از استحکام کافی برخوردارند. از سن 40 سالگی به بعد توده استخوانی به مرور کاهش می یابد و در دوران یائسگی، طی 5 تا 10 سال یک سوم توده استخوانی از دست می رود. استخوان هایی که توده استخوانی کمتری دارند، بیشتر در معرض شکستگی قرار دارند. شکستگی های خودبخودی استخوان ها ، درد درناحیه کمر ،لگن وپاها از علائم پوکی استخوان است .
پوکی استخوان به تنهایی ممکن است باعث آزار و اذیت شما نشود، ولی هنگامیکه با شکستگی استخوان همراه میشود، بخصوص استخوانهای کوچک ستون مهره ها، درد شدیدی خواهد داشت و اگر ادامه داشته باشد زندگی روزمره شما را مختل خواهد کرد. در صورت داشتن پوکی استخوان کارهای زیادی میتوانید انجام دهید تا به سلامت استخوانهایتان کمک کنید.
پیشگیری از پوکی استخوان در یائسگی
اقدامات پیشگیری از پوکی استخوان در زنان یائسه بسیار اهمیت دارد، زیرا درمان آن ممکن است بسیار مشکل و ناکام باشد. برای پیشگیری از پوکی استخوان، میتوان اقداماتی انجام داد. اولین گام میتواند کاهش مصرف ترکیبات حاوی کافئین مانند شکلات و کاکائو و همچنین کامل ترک کردن مصرف الکل و سیگار باشد.
حفظ فعالیت فیزیکی منظم و مناسب نیز میتواند به کاهش احتمال پوکی استخوان کمک کند. به عنوان مثال، پیادهروی سه تا چهار بار در هفته به مدت 20 تا 30 دقیقه میتواند مفید باشد. همچنین، مصرف مواد حاوی کلسیم مانند شیر و مشاوره با پزشک برای دریافت ویتامین D و هورمونهای زنانه نیز اقدامات مفیدی هستند.
کاهش مصرف کافئین و ادویهجات، حفظ فعالیت فیزیکی منظم و معتدل، نگهداشتن درجه حرارت محیط زندگی و استفاده از لباسهای مناسب و خنک، و همچنین دوری از استرس روحی نیز میتواند به پیشگیری از پوکی استخوان کمک کند.
درمان دارویی گرگرفتگی یائسگی ممکن است شامل مصرف هورمونهای زنانه باشد. این هورمونها دو نوع است و روش مصرف آنها بسته به شرایط بدنی فرد ممکن است متفاوت باشد. برای دریافت دارو، بهتر است به پزشک مراجعه کرد.
برای جذب کلسیم، ویتامین D باید مصرف شود. این ویتامین را میتوان از نور مستقیم خورشید و منابع غذایی مانند زرده تخم مرغ، جگر و ماهی دریافت کرد. برای جذب کافی ویتامین D، حدود 400 واحد بینالمللی در روز مورد نیاز است.
مدت زمان مناسب برای استفاده از نور خورشید حدود 10 دقیقه در روز و حداقل دو الی سه بار در هفته است. این مدت زمان کافی است که صورت، دستها و بازوها به نور مستقیم خورشید قرار بگیرند.
برای جلوگیری از مشکلات جذب کلسیم در بدن، بهتر است از نوشیدنیهای طبیعی مانند آب میوه، دوغ و انواع شربتها استفاده شود و از نوشیدنیهای حاوی کافئین مانند قهوه و کولاها خودداری شود. زیرا مصرف این نوشیدنیها میتواند باعث جلوگیری از جذب کلسیم در بدن شود. همچنین، افراط در مصرف چای ممکن است باعث افزایش دفع ادراری کلسیم شود و زمینهای برای پوکی استخوان در یائسگی فراهم کند.
همچنین، استعمال سیگار میتواند منجر به پوکی استخوان شود و با کاهش سطح هورمون استروژن، ممکن است منجر به یائسگی زودرس شود. بنابراین، افراد سیگاری در خطر ابتلا به پوکی استخوان بیشتری هستند. همچنین، سیگار کشیدن میتواند اثرات مفید درمان با استروژن پس از یائسگی را کاهش داده و باعث بروز بیماریهای متابولیک استخوان در زنان شود.
برای آشنایی با ” تشخیص پوکی استخوان ” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: به سایت. دانشنامه سلامت