همه جای بدن انسان به استثنای کف دست و پا دارای مو است. در خانمها صورت و بازو، موهای نازک و تقریبا غیرقابل رویتی دارند که عموما جلب توجه نمیکنند. اما بعضی اوقات این موها چنان زبر و ضخیم و یا تیرهاند که کاملا دیده میشوند. در صورت ایجاد هر یک از علائم زیر حتی در صورت عدم وجود هیرسوتیسم(موهای زائد) به پرمویی ناشی از بالا رفتن هورمون های مردانه در بدنتان شک کرده و با پزشک مشورت کنید.
علایم پرمویی ناشی از بالا رفتن هورمون های مردانه
– قاعدگی های کم، نامنظم یا قطع شده
– جوشهای مقاوم به درمان
– خشونت صدا
– عقب رفتن خط رویش موهای سر
– کاهش اندازه پستانها یا بزرگ شدن کلیتوریس
نشانههای زیر ممکن است مطرح کننده علت زمینهای برای هیرسوتیسم در تخمدانها، غدد فوق کلیوی یا هیپوفیز باشند :
– چاقی به طور شایعی در نشانگان تخمدان پر کیست که یک علت شایع برای افزایش هورمون مردانه است دیده می شود.
– پوست تیره و ضخیم شده در چاله آرنج، کشاله ران یا گردن
– کبودی سریع، اضافه وزن در ناحیه میانی یا ضعف
– ترشح شیر یا سایر مایعات از پستان در زمانی که کودک شیرخوار ندارید.
– فشار خون بالا، قند خون بالا و مشکلات کلسترول
– هیرسوتیسم پیش از بلوغ یا هیرسوتیسمی که به طور ناگهانی رخ میدهد.
– از آنجا که برخی مشکلات پزشکی که باعث پرمویی زنان می شوند، شکل خانوادگی دارند حتی اگر پرمویی در بین اعضای خانواده شما رایج است، با پزشک مشورت کنید.
درمان پرمویی ناشی از بالا رفتن هورمون های مردانه
معاینه، آزمایشات تشخیصی، و شاید هم تصویربرداری (سیتی اسکن یا ام. آر. آی) به تشخیص علت زمینهساز هیرسوتیسم و بالا رفتن هورمون های مردانه کمک خواهند کرد.
نوع درمان بستگی به علت هیرسوتیسم دارد. در صورتی که هیرسوتیسم خفیف باشد و عادت ماهانه نیز دچار بینظمی نشده باشد، ممکن است درمان ضرورتی نداشته باشد. در موارد دیگر، درمان گاهی بستگی به این دارد که بیمار میخواهد در آینده بچهدار شود یا خیر.
تومورهای تخمدان یا غدد فوقکلیوی را باید با جراحی در آورد.
انتخابهای درمانی برای حذف موهای زاید عبارتند از تراشیدن، استفاده از موچین، سفید کردن
استفاده از موچین میتوانند باعث بروز عفونت یا ماندن جای موی زاید شود. روش الکترولیز موهای زاید را بهطور دایمی حذف میکند.
درمان دارویی پرمویی زنان
هیچ دارویی که اختصاصاً برای درمان هیرسوتیسم تأیید شده باشد وجود ندارد. شایعترین داروی مورد استفاده برای درمان هیرسوتیسم یک دیورتیک (ادرارآور) است که اثرات ضد هورمونهای مردانه را نیز دارد. به نظر میرسد این دارو مؤثرترین دارو در کمکردن رشد مو باشد. سایر داروهایی که ممکن است برای هیرسوتیسم ناشی از تولید بیش از حد آندروژنها توصیه شوند عبارتند از دگزامتازون، داروهای تنظیم خانواده، لوپرولاید و داروهای ضد آندروژن. تأثیر این داروها تنها ممکن است به کاهش رشد موی جدید کمک کنند اما معمولاً مقدار مویی که قبل وجود داشته است تغییری نمیکند.
امکان دارد داروهای اضافهتری برای هرگونه بیماری زمینهای تجویز شوند. اگر پوست در اثر تراشیدن تحریک شود، از کرم هیدروکورتیزون ۱% استفاده کنید.
استفاده از مواد یا کرمهای موبر اغلب توصیه میشود. موبرها را با احتیاط مصرف کنید زیرا ممکن است باعث تحریک پوست شوند.
فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری معمولاً محدودیتی برای آن وجود ندارد. رژیم خاصی هم برای درمان هیرسوتیسم توصیه نمیشود. اگر اضافه وزن دارید، معمولاً توصیه میشود رژیم لاغری بگیرید.
اگر شما یا یکی از اعضای خانوادهتان علائم پرمویی ناشی از بالا رفتن هورمون های مردانه را دارید. اگر دچار علایم جدید و غیر قابل توجیه شدهاید. داروهای مورد استفاده در درمان ممکن است عوارض جانبی به همراه داشته باشند و یا اگر حامله شوید، نیاز است که بعضی از داروهای مورد استفاده در درمان هیرسوتیسم قطع شوند.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان پرمویی ” و ” نشانه های هیرسوتیسم ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه پرمویی زنان یا هیرسوتیسم مطالعه فرمایید.
منبع: دکتر سلام. زرهنر