هیرسوتیسم یا پرمویی در حاملگی به ندرت به خاطر اختلالی جدی در بدن صورت می گیرد. حاملگی در اکثر موارد مشکل هیرسوتیسم را تشدید می کند. هیرسوتیسمی که به واسطه تومورها ایجاد میشود نیز بسیار نادر است. غده های ترشحی مو معمولاً بزرگ می شوند و موها نیز به نوبه خود ضخیمتر و تیره تر می شوند. خانم هایی که پرمویی در حاملگی آنها به خاطر افزایش هورمون های مردانه ایجاد شده است، رشد مو در آنها دقیقاً مثل آقایان است. خانم هایی که هیرسوتیسم آنها منبع هورمونی ندارد، موهایی بلند و نازک بر روی صورت، بازوها، سینه و کمرشان درمی آید.
بیشتر زنان در زمان بارداری به درجاتی از پر موئی دچار میشوند که درناحیه صورت ، واضح تر از نواحی دیگر است. پرمویی در حاملگی در نتیجه اثرات هورمونی دوران بارداری است و در فواصلی بعد از زایمان از بین میروند. در سر هم موها پر پشت تر میشوند و ریزش طبیعی مو هم کم میشود. بعد از زایمان بدلیل برگشت وضعیت هورمونی به قبل از بارداری ؛ نسبت موهای در حال رشد نیز به حالت طبیعی بر میگردد و بعد از زایمان یک ریزش نسبتا زیاد مو را خواهیم داشت که علاوه بر اثرات افت هورمونهای دوران بارداری؛ اثرات تغذیه ای و کاهش املاح خونی بخصوص آهن و همچنین مسائل روحی و روانی بعد از زایمان نیز در این ریزش سهیم هستند. این ریزش بعد از زایمان با برگرداندن کمبود مواد خونی و تغذیه کافی معمولا بعد از چندین ماه بر طرف شده و تراکم موها به حد قبل از بارداری میرسد. در موارد نادری کمبود موهای ریزش کرده به حد قبل از بارداری نمی رسد که نیاز به بررسی بیشتر دارد. در صورتی که تا یک سال بعد از زایمان کمبود مو در سر و یا وجود موهای ضخیم در صورت و نواحی دیگر بدن که در دوره بارداری بوجود آمده از بین نرود باید بیمار از نظر هورمون آندروژن و وجود کیست و علل پرمویی در حاملگی بررسی گردد.
درمان پرمویی در حاملگی
برای همه زنان درمان زیبایی و داروهائی که اثر هورمونهای مردانه را بر پیازهای مو کم میکنند کمک کننده است، اما باید توجه داشته باشید که از بین بردن ظاهری موها، علت اصلی و درونی پرمویی در حاملگی را از بین نخواهد برد.پس تاکید میکنیم که حتماً با مراجعه به پزشک علت را پیدا کنید. در صورتیکه علت مشخصی برای پرمویی در حاملگی شناسایی شود، پزشک درمان مناسب آن مورد را پیشنهاد می کند و در این صورت است که بیشتر موارد هیرسوتیسم در بارداری می تواند با موفقیت، با درمان دارویی و زیبایی برطرف شود.
در زنان مبتلا به پرمویی خفیف در بارداری، درمانهای موضعی شامل تراشیدن، کندن موها و الکترولیز است. برداشتن موها با لیزر گزینه جدیدتری به شمار میآید. کرم موضعی افلورنیتین (Eflornithine) رشد موهای انتهایی را کاهش میدهد و میتواند به عنوان درمان کمکی همراه با برداشت موها به کار برده شود.
برای برداشتن دائمی موهای زائد ، بعضی از زنان علاوه بر درمان طبی پرمویی در حاملگی تحت الکترولیز هم قرار میگیرند. در این روش سوزن نازکی داخل فولیکول مو قرار داده میشود و از جریان الکتریکی برای از بین بردن فولیکول مو استفاده میشود.این روش دردناک است و از آنجا که تنها یک فولیکول در هر مرتبه درمان میشود ، برای نواحی بزرگ بدن مفید نیست . انجام الکترولیزدر دوران بارداری هیچ اثر سوء یا عوارض مخرب نداشته است. در چند هفته آخر دوران بارداری روی سینه ها و مخصوصا نوک سینه ها را نباید الکترولیز کرد. بالاخص اگر قصد دارید که فرزندتان را با شیر خودتان تغذیه کنید باید حتماً به این نکته توجه کنید. طی ۳ ماهه آخر بارداری نیز الکترولیز شکم برای درمان پرمویی در حاملگی توصیه نمیشود.
برای آشنایی با ” درمان هورمونی پرمویی ” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: دکتر کریمی. آفتاب. پارسی طب