همه افراد مو دارند و غالباً میزان موی آن ها بستگی به ساختار ژنتیکی آنها دارد . ولیکن چنانچه شما خانمی هستید که دارای مقادیر زیادی موهای ضخیم و پررنگ هستید که این موها در نواحی ای رویش دارند که خاص مردان می باشد، مثلاً بر روی صورت ، قفسه سینه یا کمر، مبتلا به هیرسوتیسم یا پرمویی محسوب می شوید .
هیرسوتیسم، رشد زیاد مو با الگوی مردانه در زنان می باشد . هیرسوتیسم از افزایش هورمون های مردانه (آندروژن ها) به ویژه تستوسترون ناشی می شود . در برخی موارد نیز هیرسوتیسم و افزایش تستوسترون به دلیل نژاد و یا ویژگی خانوادگی است . ۱۰ % از زنان ایالات متحده آمریکا به درجاتی از هیرسوتیسم مبتلا می باشند . ترکیبی از دارو درمانی و مراقبت های فردی ، درمان موثری برای زنان مبتلا به هیرسوتیسم فراهم می سازد .
هیرسوتیسم یا پرمویی در یائسگی
در یائسگی، تخمدانها تولید هورمون استروژن خود را، که بهطور طبیعی اثر تستوسترون را خنثی میکند، کم میکنند. تستوسترون هورمون مسئول تغییرات بلوغ مردان از جمله پیدایش مو روی صورت، است. گرچه تسوسترون بهعنوان هورمون مردانه شناخته شده است، اما در زنان هم مقداری از آن تولید میشود. وقتی سطح استروژن زنان شروع به پائین آمدن کند، فعالیت تستوسترون آنها بالا میرود که عادیترین نیتجهٔ آن پرموئی لب بالاست.
غیر از یائسگی، عوامل دیگری هم بر سطح تستوسترون بدن اثر گذاشته و علت رویش موهای زائد و پرموئی می باشد. زنان جوانی که رژیم غذائی سخت میگیرند نیز ممکن است دچار عدم تعادل هورمونی شوند، تا جائی که تخمکگذاری متوقف شده و تولید تستوسترون افزایش یابد. روی لب بالا یا هر جای بدن این زنان موهای زبر شروع به رشد میکنند.
بهعلاوه، برخی داروها، مثل استروئیدها و داروهای کنترل فشار خون، نیز ممکن است باعث افزایش هورمون تستوسترون شود . غیر از پرموئی، معمولاً علائم دیگری نیز برای عدم تعادل هورمونی دیده میشود. فقدان قاعدگی، بزرگ شدن ماهیچهها بدون تغییر در ورزش، و کلفت شدن صدا همه علائمی هستند که به شما میگویند نزد پزشک بروید.
درمان هیرسوتیسم یا پرمویی
درمان هیرسوتیسم شامل ترکیبی از روشهای مراقبت فردی ، درمان های از بین برنده ی مو و استفاده از دارو می شود .
روش های رفع موهای زائد عبارتند از :
-
الکترولیز برای رفع پرمویی
در این نوع درمان ،سوزن کوچکی را وارد هر یک از فولیکول های مو می کنند و از این طریق جریان الکتریکی عبور می دهند تا فولیکول را تجزیه و نهایتاً تخریب کند . نتیجه الکترولیز حذف دائمی موهاست ولیکن فرایند دردناکی محسوب می شود . معمولاً از یکسری کرم های بیحس کننده موضعی به منظور کاهش این درد استفاده می کنند . عوارض جانبی این روش شامل تیره یا روشن شدن نواحی تحت درمان می باشد و ندرتاً اسکار یا جای زخم هم باقی می ماند .
-
لیزردرمانی در درمان موهای زاید
در این فرایند اشعه لیزر را از روی پوست عبور می دهند که منجر به ناتوان ساختن فولیکول ها شده و از رشد آنها جلوگیری می کند . جلسات لیزردرمانی از چند دقیقه تا چند ساعت به طول می انجامد و مدت آن بستگی به اندازه ناحیه تحت درمان دارد . بعد از درمان ،برخی از افراد دوره طولانی را بدون رویش مجدد مو سپری می کنند درحالیکه برخی دیگر به جلسات درمان مجدد در جهت تمدید نیاز پیدا می کنند . روش لیزر درمانی می تواند دردناک و ناراحت کننده باشد ، فرد احساس پاشیدن روغن داغ بر پوست خود دارد . این روش منجر به قرمزی و تورم می شود . همچنین می تواند منجر به سوختگی و تغییرات رنگ در پوست شما شود . درضمن درمان با لیزر پرهزینه و گران است.
برای آشنایی با ” درمان دارویی هیرسوتیسم ” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: پزشک شما. ویستا