[sbu_post_image]
غدد پستانی به جز در دوران بارداری و شیردهی، در یک مرحله غیر فعال به سر میبرند. هورمونهای جنسی در رشد و ساختار اصلی سینهها، از جمله بافت چربی و بافت کشی متشکل از رشتههای الاستیک، تأثیرگذار هستند. هر پستان از ۲۰-۱۵ بخش به نام “لوب” تشکیل شده است که مانند گلبرگهای گل مینا در کنار هم قرار دارند. هر لوب به نوبه خود از لوبولهای کوچکتر و در نهایت هزاران لوبول ریز تشکیل یافته است که در آنها شیر تولید میشود. در بین این اجزا، شیارهایی به نام مجرا وجود دارد که به مرکز نوک پستان در ناحیه تیره پوست که “آراُلا” نام دارد، منتهی میشود. فضای باقیمانده میان مجراها و لوبولها را چربی پر میکند. هر کدام از این غدد مولد در سطح رویی قفسه سینه و در بالای ماهیچه پکتورالیس قرار دارند. زمان حاملگی، حجم اجزای خوشه مانند داخل لوبها افزایش یافته و طی دوره تولید شیر، سلولها مواد تشکیلدهنده شیر از جمله پروتئین و چربی تولید میکنند. این سلولها همچنین به هنگام شیردهی منقبض شده و باعث خروج آن از پستانها میشوند.
در داخل پستانها، هیچ ماهیچهای وجود ندارد. به جای آن، ماهیچههای “پکتورالیس” درست زیر آنها قرار دارند و دندهها را میپوشانند. علاوه بر بافت چربی و فیبرهای الاستیک، رگهای خونی و لنفاوی نیز در سینه وجود دارند. رگهای لنفاوی در مسیر خود به اجزای لوبیامانندی، به نام غدد لنفاوی، که معمولاً زیر بغل، کشاله ران و دیگر نواحی بدن یافت میشوند، متصل میشوند.
شکل و موقعیت ویژه پستانها از طریق رباطهای خاصی که بافت پستانها را در بر میگیرند و آنها را حفاظت میکنند، تعیین میشود. این رباطها که به “رباطهای کوپر” معروف هستند، در دورههای حاملگی و همچنین در کهولت شل یا کشیده میشوند و میتوانند باعث آویزان شدن پستانها شوند.
تاثیر هورمون های جنسی در تکامل سینه ها
هورمونهای جنسی در رشد و تکامل پستانها در دوره بلوغ و تولید شیر از اهمیت بسزایی برخوردارند. استروژن در رشد و نمو غدد و مجاری پستان نقش داشته و پروژسترون محرک اصلی تغییر و تکامل سلولهای سازنده شیر می باشد.
از دیگر هورمونهای موثر در رشد پستان ها می توان به پرولاکتین اشاره کرد که از قسمت پیشین غده هیپوفیز ترشح شده و عامل محرک تولید شیر می باشد. در پاسخ به محرک مکش نوزاد، اکسیتوسین (مترشح در هیپوفیز پسین) به نوبه خود موجب خروج شیر از پستان مادر می شود.
اصولاً تحریکات هورمونی موجب رشد مجاری و بافت آلویولار و همچنین بافت چربی و در نتیجه افزایش حجم پستان می شود. نوک پستانها و ناحیه اطراف آن نیز بزرگتر شده و به لمس و تحریکات خارجی حساس می شوند. در دوران عادت ماهانه زنان، پستانها تحت تاثیر هورمون های جنسی دچار تغییرات خاصی می شوند که در هر شخص به گونه ای متفاوت بروز می کند. از جمله این تغییرات می توان به افزایش حجم، ورم و نیز درد خفیفی در آنها اشاره نمود.
این علامات معمولاً پس از چند روز اول پریود ناپدید می شوند. در دوره بارداری سایز پستانها بنا بر تاثیر هورمون پروژسترون بطور چشمگیری افزایش می یابد. نوک پستانها و نواحی پیرامونشان نیز بزرگتر شده و دارای رنگ دانه های بیشتری می شوند. این مکانیزم چربی پستانها را جایگزین کرده و آنها را برای تولید شیر در مرحله نهایی حاملگی آماده می سازد. درست پس از زایمان، شیر در پستانها ساخته می شود. بعد از اتمام دوره شیردهی پستانها به حالت دوران شروع حاملگی بر می گردند. در دوره پس از یائسگی نیز گرچه ممکن است شکل پستانها زیاد تغییر نکند، اما قسمت عمده ساختار مخصوص تولید شیر با چربی جایگزین می شود. در هر صورت گفتنی است پستانهای زن تنها در دوره حاملگی او شکل قطعی و نهایی خود را می گیرند.
علل کوچکی سینه ها
1. هورمونهای فولیکولین-لوتئین: این هورمونها از تخمدان ترشح میشوند و در صورت کمبود آنها، نیاز به تجویز متخصص زنان و مصرف آنها وجود دارد.
2. کمکاری تیروئید و هیپوفیز: این عوامل نیز میتوانند عامل موثری در کوچکی سینه باشند. کمبود هورمونهای تخمدان و هیپوفیز میتواند باعث کوچکی پستانها شود.
اثرات لاغری و سوء تغذیه بر کوچکی سینهها
تاثیر رژیم لاغری و سوء تغذیه بر اندازه سینهها وجود دارد و کوچکی سینهها ممکن است به عوامل ژنتیکی نیز برگردد.
هرچند که هدف اصلی هورمونهای جنسی در رشد سینهها نقش مهم آنها در تولید شیر برای شیردهی است، اما این دوران تنها دورهای از زندگی زن را تشکیل میدهد و با نقش زیبایی شناختی آنها در کیفیت زندگی اش قابل مقایسه نیست. سینهها نمایانگر مونث بودن زن هستند و رضایت از فرم آنها در هویت و ابراز وجود او از اهمیت بسزایی برخوردار است. مراقبت و توجه لازم به سینهها بخشی از سلامت و زیبایی یک زن است که در بهبود روحیه اش موثر است. زمانی سینههای بزرگ و زمانی سینههای کوچک مد است. بنابراین زیبایی پستان لزوماً در اندازه آنها نیست. سینهها میتوانند به شکلهای مختلفی مانند سیب یا گلابی باشند. زیبایی سینههای یک زن در نگاه و ارزش دادن او به آنهاست. هر فرم سینهای زیبایی منحصر به فرد خود را دارد و صد البته در نظر نگهدارنده آن زیباست.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” اختلالات هورمونی در زنان ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه علل کوچکی سینه مطالعه فرمایید.
منبع: نشریه شفق. تبیان زنجان