نشانه های بیماری های قلبی در افراد دیابتی

post_image

 از علائم و نشانه های هشدار دهنده بیماری های قلبی در افراد دیابتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درد قفسه سینه (Chest Pain):

درد کوبنده یا فشارنده ای است که در پشت جناغ سینه احساس می شوند و ممکن است به دست چپ، گردن و پشت انتشار یابد. این درد موقع فعالیت و انجام کارهای فیزیکی و یا فشارهای روحی روانی افزایش پیدا می کند و معمولاً با استراحت و یا مصرف نیتروگلیسیرین زیر زبانی تسکین می یابد. اگر درد قلبی با استراحت یا چند دقیقه پس از مصرف قرص زیر زبانی تسکین پیدا نکرده و همراه با تهوع، تنگی نفس، و تعریق باشد می تواند نشانه انفارکتوس قلبی باشد. در افراد دیابتی بعلت وجود اختلال در اعصاب محیطی، شدت نشانه ها و علائم بیماری قلبی ممکن است خیلی کمتر از افراد دیگر باشد بنابراین نیاز به مراقبت بیشتری دارند.

  • تنگی نفسی (dyspenea):

احساس تنگی نفس نیز می تواند یکی از علائم بیماری عروق قلبی در افراد دیابتی باشد.

  • تپش قلب (Palpitation):

تپش قلب از علائم هشدار دهنده بیماری قلبی در افراد دیابتی است که فرد به طور ناراحت کننده ای ضربان قلب خود را احساس می کند. البته در بسیاری حالت های دیگر نیز تپش قلب ممکن است مشاهده شود.

  • ورم اندام ها (خیز) (Edema):

در مراحل پیشرفته نارسایی قلبی بعلت انباشته شدن آب بدن در فضاهای بین سلولی در اندام ها و زیر پوست ورم دیده می شود. البته در برخی بیماری ها مانند بیماری واریس پا، بیماری کبد و اختلال عملکرد کلیه نیز ورم مشاهده می شود.

  • سکته مغزی (CVA):

آسیب دیدن رگهای تغذیه کننده عروق مغزی باعث عدم خونرسانی به سلول های مغزی شده و موجب انفارکتوس مغزی می شود که این حالت بدنبال تنگ شدن و بسته شدن رگهای مغز یا پاره شدن و خونریزی رگ های مغزی اتفاق می افتد. مهمترین ریسک فاکتور برای ایجاد حوادث عروقی مغز افزایش فشار خون است. خطر سکته مغزی در مبتلایان به دیابت که فشار خون بالا دارند دو برابر افرادی است که فقط فشار خون را دارند. نشانه ها و علائم حوادث مغزی بسته به اینکه کدام قسمت مغز اختلال خونرسانی پیدا کرده است متفاوت هستند و ممکن است به شکل ضعف حرکتی شدید یا کرختی و بی حسی در یک نیمه بدن و نابینایی و تاری دید موقت در یک چشم بروز نماید و یا با علائمی نظیر اختلال در تکلم، گیجی، از دست دادن تعادل، اختلال در راه رفتن، اختلال ادراک، و سردرد شدید همراه باشد.

بیماری های عروق محیطی معمولاً در اثر تنگ شدن رگ های اندام های فوقانی و تحتانی که خون را به دست ها و پاها می رسانند ایجاد می شود. کاهش خونرسانی به پاها باعث بروز دو نوع عارضه در بیماران می شود.

الف) گانگرن یا قانقاریا یعنی مرگ بافتی در اثر نرسیدن خون به اندام ها که در اثر شدت بیماری های عروقی در افراد دیابتی در نهایت به قطع عضو منجر می شود.

ب) لنگش متناوب: بعلت اختلال در خونرسانی پاها پس از مدتی با راه رفتن و فعالیت فیزیکی درد شدیدی در عضلات پشت ساق ایجاد می شود که موجب لنگش متناوب می گردد. احتمال قطع پاها در مبتلایان به دیابت کنترل نشده ۱۵ تا ۴۰ برابر افراد سالم جامعه است بنابراین رعایت اصول مراقبت از پاها در بیماران دیابتی بسیار مهم می باشد. کشیدن سیگار در افراد دیابتی موجب افزایش حوادث عروقی می شود. افراد دیابتی بهتر است واکسیناسیون در مقابل آنفولانزای فصلی را هر ساله انجام دهند و بهتر است هر ۵ سال یکبار در مقابل بیماری پنومونی (ذات الریه) نیز واکسینه شوند.

علل بیماری های قلبی در افراد دیابتی

  • افزایش فشار خون.
  • افزایش قند خون.
  • افزایش کلسترول و چربی های مضر.
  • افزایش وزن.
  • سیگار کشیدن.
  • بی تحرکی و ورزش نکردن.

کنترل فشار خون مؤثرترین راه برای پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی در افراد دیابتی است. 

کلسترول ماده ای است که در غذاهای حیوانی وجود دارد و در ضمن توسط خود بدن هم ساخته می شود در بیماری دیابت بعلت افزایش تولید چربی ها در بدن کلسترول خون افزایش می یابد که این امر موجب رسوب کلسترول بد (LDL) در داخل رگ ها شده و موجب تنگ شدن و در نهایت انسداد رگ های بزرگ می شود و ایجاد تصلب شرایین می کند که رگ ها خاصیت ارتجاعی و خونرسانی خود را دست می دهند و اندام ها دچار کم خونی و هیپوکسی (کمبود اکسیژن) می شوند. سکته یا حمله قلبی در افراد دیابتی زمانی اتفاق می افتد که یکی از عروق تغذیه کننده قلب مسدود شود و خونرسانی قسمتی از قلب دچار اختلال گردد و عضله قلب نتواند کار خود را انجام دهد و ضعیف شود. تشخیص انسداد عروق قلبی در افراد دیابتی با آنژیوگرافی میسر می شود که در بعضی موارد در حین عمل آنژیوگرافی گرفتگی عروق توسط عمل آنژیوپلاستی (گذاشتن فنر داخل عروق قلبی) و یا زدن بالون داخل عروق تنگ شده برطرف می شود و برخی موارد کار به جراحی قلب باز می کشد.

مقدار طبیعی کلسترول خون که باید کمتر از ۲۰۰ mg/dl باشد. تری گلیسیرید خون که باید کمتر از ۱۵۰ mg/dl باشد. LDL (کلسترول بد) که باید کمتر از ۱۰۰ mg/dl باشد. HDL (کلسترول خوب) که مقدار آن در مردان باید بیشتر از ۴۰ و در زنان بیشتر از ۵۰mg/dl باشد.

تنگی و انسداد عروق از نشانه های بیماری های قلبی در افراد دیابتی است که باعث عبور خون از یک مجرای باریک شده که این امر موجب افزایش فشار خون در افراد دیابتی می شود. دیابت و فشار خون اثرات مخرب یکدیگر را تشدید می کنند.

خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” بهترین روش کنترل دیابت ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه دیابت مطالعه فرمایید.

منبع: کتاب راهنمای دیابت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست
Call Now Buttonتماس و مشاوره