[sbu_post_image]
در اثر كمبود ویتامین D در بدن، بیماری نرمی استخوان(راشیتیسم یا Rickets) ایجاد می شود. وقتی در اثر كمبود ویتامین D، جذب كلسیم از روده ها متوقف شود، برای نگه داری سطح كلسیم خون در حد طبیعی، هورمونی به نام پاراتورمون از غده پاراتیروئید ترشح می شود. این هورمون، كلسیم را از استخوان ها برمی دارد و وارد خون می كند. از این رو سطح كلسیم خون در حد طبیعی باقی می ماند، اما فسفر كه از طریق ادرار دفع می شود، در خون پایین می آید.
اثرات کمبود ویتامین D و نرمی استخوان
بیماریهای متابولیک استخوان که ناشی از کمبود و یا فقدان ویتامین دی میباشد، باعث بروز نرمی استخوان میشود. این بیماری در کودکان به آن راشیتیسم و در بزرگسالان استئومالاسی نامیده میشود. یکی از عناصر مهم در استحکام استخوانها کلسیم میباشد و ویتامین دی در جذب کلسیم در رودهها و نیز بازجذب کلسیم از کلیهها و رسوب آن در استخوانها نقش مهمی ایفا میکند. حال اگر میزان این ویتامین کم باشد، متابولیسم آن در بدن دچار اختلال باشد یا بافتها نسبت به آن مقاومت داشته باشند، اثرات ناشی از کمبود ویتامین D در استخوانها خود را نشان میدهد و نرمی استخوان بروز میکند. برای درمان راشیتیسم، ابتدا باید نوع اختلال مشخص شود و بر اساس علت زمینهای، در مورد درمان آن اقدام کرد.
اثرات کمبود ویتامین D در بدن، چند ماه بعد ظاهر میشود. این علائم در کودکان شیرخواری که مادرانشان کمبود این ویتامین را دارند، در عرض 2 ماه پس از تولد ظاهر میشود؛ اما در بقیه موارد، در اواخر سال اول و در حین سال دوم زندگی، علائم مزبور بروز میکنند. در سایر دوران کودکی (به جز سن شروع بلوغ) کمبود این ویتامین نادر است.
علائم كمبود ویتامین D و نرمی استخوان
تشخیص نرمی استخوان بر اساس علائم بالینی، تاریخچه مصرف ویتامین D، انجام رادیوگرافی و آزمایش خون از نظر بررسی سطح كلسیم، فسفر و آنزیم آلكالان فسفاتاز صورت می گیرد.
نرمی استخوان ناشی از کمبود ویتامین D و کمبود کلسیم در کودکان می تواند اختلالات رشد و نمو را سبب شود. تغییرات ساختمانی در استخوانها و نیز اختلال عملکرد عضلانی ناشی از کمبود کلسیم رخ می دهد. در بزرگسالان هم تغییرات استخوانی در قسمتهای مختلف بروز می کند، طول مهره ها کوتاه می شود و لگن پهن می شود.
عوارض نرمی استخوان علاوه بر موارد بالا شامل: ابتلا به عفونت های تنفسی، عفونت های روده ای و سل ریوی می باشد. هم چنین كم خونی ناشی از فقر آهن در این افراد شایع است.
برخی از علائم و عوارض نرمی استخوان شامل جعبهای شدن شکل سر، پیشانی برجسته، دیربسته شدن ملاج یا فونتانل ها، دیر دندان درآوردن، پوسیدگی زودرس دندانها، ضخامت مچ دست، بد شکل شدن لگن، پرانتزی شدن ساق پاها، تمایل به شکستگی در استخوانها و نافرمی در ستون فقرات، ساق پاها و لگن که سبب کوتاهی قد میشود، دیرنشستن و دیر به راه افتادن میباشد.
به علت جدی بودن عوارض ناشی از نرمی استخوان، توصیه میشود که در صورت تشخیص این مشکل، فوراً با پزشک متخصص مشورت کنید.
برای آشنایی با ” درمان نرمی استخوان ” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: نیک صالحی. بیتوته