ندول تیروئید، بزرگى یا برآمدگى موضعى در غده تیروئیدى است که از نظر سایر جهات طبیعى است. بیشتر ندول ها یا گره های تیروئید، غیرسرطانی هستند و مشکلی ایجاد نمی کنند. بسیاری از ندول های تیروئید حتی نیاز به درمان هم ندارند.

گاهی اوقات ندول تیروئید می تواند مشکل ایجاد کند. بعضی وقت ها گره تیروئید می تواند مقدار زیادی هورمون تیروئید تولید کند. در این حالت، بقیه غده تیروئید سرکوب شده و نمی تواند در حد معمول کار کند.

انواع ندول های تیروئید

ندول های تیروئید ممکن است منفرد یا متعدد باشند. چهار نوع شایع ندول تیروئید وجود دارد:

  • کیست‌هاى نرم محتوى مایع.
  • تورم موضعى ناشى از خونریزی. این عارضه ممکن است موقتاً دردناک باشد.
  • تومورهاى خوش‌خیم (آدنوم‌ها). این ضایعات ممکن است تولید تیروکسین و علائم پرکارى تیروئید کنند.
  • سرطان تیروئید. اینها نیز ممکن است تیروکسین تولید کنند.

اگر در گردن خود ندولى حس کردید یا دیدید براى تشخیص با پزشک متخصص غدد مشورت کنید. نوع ندول را مى‌توان با کمک تلفیقى از آزمایش‌هاى خونی، تصویربردارى رادیوایزوتوپ، تصویربردارى ماوراء صوت (اولتراسوند)، و تکه‌بردارى معین کرد.

 

درمان ندول های تیروئید

کیست هاى محتوى مایع و خون معمولاً نیازى به درمان ندارند. در صورت بزرگى کیست ممکن است مایع آن را با سوزن خارج کرد. اغلب تومورهاى خوش‌خیم ممکن است با دادن هورمون تیروئید فروکش کنند. اکثر این تومورها حین درمان کوچک و یا کاملاً محو مى‌شوند. سرطان‌هاى تیروئید با خارج کردن از طریق جراحى و به‌دنبال آن تجویز ید رادیواکتیو درمان مى‌شود. پیش آگهى درازمدت اکثر سرطان‌هاى تیروئید در صورت درمان زودرس و مناسب عالى است.

بیشتر گره های تیروئید، سرطانی نیستند، ولی اگر آزمایشات سرطان را نشان داد، بایستی با عمل جراحی ندول را برداشت.

ندول تیروئید از جمله شکایات شایعی است که در بالین بیماران با آن برخورد می ‏نماییم. بیوپسی سوزنی، اسکن رادیواکتیو و سونوگرافی از جمله روش هایی هستند که بیشتر برای تشخیص و درمان ندول تیروئیدی به کار گرفته می‏شوند در این میان سونوگرافی از جمله غیر مهاجم ترین و کم عارضه ترین روش های تصویربرداری است.

اگر ندول تیروئید سرطانی نباشد و مشکلی ایجاد نکند، پزشک با دقت هر نوع تغییری را در ندول بررسی خواهد کرد. اما اگر ندول بزرگ باشد و یا مشکلاتی در قورت دادن غذا یا نفس کشیدن ایجاد کند، پزشک با عمل جراحی، ندول را از بدن خارج می کند.

اگر ندول تیروئید باعث پرکاری تیروئید شود، پزشک مصرف یک دوز از ید رادیواکتیو را توصیه می کند که معمولا به شکل یک مایع آن را قورت می دهید. همچنین ممکن است پزشک قرص ضد تیروئید برای شما تجویز کند تا تولید هورمون تیروئید کاهش یابد.

در برخی موارد، عمل جراحی برای بیرون آوردن ندول های تیروئید پرکار لازم است. بعد از بیرون آوردن غده تیروئید با عمل جراحی، باید هورمون تیروئید (به شکل دارو) را تا آخر عمر مصرف کنید.

برای آشنایی با ” تومورهای تیرویید ” بر روی لینک کلیک کنید.

منبع: ویستا. تبیان. ایران سلامت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست
Call Now Buttonتماس و مشاوره